Παρουσία της ΠτΔ η πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
Πρωτοβουλία για την αναγνώριση της 6ης Μαρτίου ως Ημέρας Μνήμης των Δικαίων
Παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή (20 Μαρτίου) η Πορεία Μνήμης για τη συμπλήρωση 79 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπιρκενάου, όπου θανατώθηκαν 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι.
«Το ότι έρχεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κάτι συμβολικό και πολύ σπουδαίο γιατί εκπροσωπεί όλη την Ελλάδα και είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι πίσω από την Πρόεδρο, θα περπατήσουμε μαζί όλοι από το μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό», είπε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣΕ) Δαυίδ Σαλτιέλ σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων, στο πλαίσιο της Πορείας Μνήμης, που συνδιοργανώνουν η ΙΚΘ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Την πορεία θα ακολουθήσει, όπως ανέφερε ο κ. Σαλτιέλ, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Καλούμε τους Θεσσαλονικείς με τα παιδιά τους, τους φίλους τους, να έλθουν να περπατήσουμε όλοι μαζί. Θα κάνει κρύο αλλά δεν πειράζει», είπε ο κ. Σαλτιέλ, θυμίζοντας ότι «στο Άουσβιτς φορούσαν μία φανελίτσα, τις πυτζάμες με τις γραμμές, κι εμείς έχουμε και το παλτό μας, οπότε ας θυμηθούμε λίγο αυτούς που τους τιμούμε»
«Θεωρούσαμε ότι η Ευρώπη πήρε το μάθημα… όμως δυστυχώς δεν τελειώσαμε»
Στις 15 Μαρτίου 1943, από τον παλιό σταθμό ξεκίνησε το πρώτο τρένο για το Άουσβιτς – Μπίρκεναου. Το τρένο είχε 30 βαγόνια, για να μεταφέρουν οκτώ άλογα το καθένα. Σε κάθε βαγόνι στοιβάχτηκαν με τη βία 80 άνθρωποι, χωρίς νερό, ο ένας πάνω στον άλλον. «Αυτά τα βαγόνια που τους έκλεισαν και είχαν ένα ταξίδι περίπου 15 ημερών ανοίχτηκαν στο Άουσβιτς και πολλοί είχαν ήδη πεθάνει μέσα», ανέφερε ο κ. Σαλτιέλ, σημειώνοντας ότι «το 1940, η κοινότητα της Θεσσαλονίκης αριθμούσε 50.000 μέλη, οι οποίοι χάθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, το 97%» και «ήταν 50.000 αφοσιωμένοι Έλληνες, πολλοί από τους οποίους στρατεύτηκαν και πολέμησαν στο αλβανικό μέτωπο».
«Βλέπουμε σήμερα τι γίνεται γι’ αυτό λέμε να μην ξεχνάμε, γι’ αυτό η πορεία για μένα έχει μεγάλη σημασία, γιατί θεωρούσαμε όλοι ότι η Ευρώπη τελικά κατάλαβε, πήρε το μάθημα και τελειώσαμε. Δεν τελειώσαμε δυστυχώς, πάντα θα έχουμε παρόμοια γεγονότα για διαφόρους λόγους», υπογράμμισε ο κ. Σαλτιέλ.
«Στην τελική ευθεία για το Μουσείο Ολοκαυτώματος»
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των διαδικασιών για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος ο πρόεδρος της ΙΚΘ είπε πως «μπαίνει στην τελική ευθεία. έχουμε τους αρχιτέκτονες, τους μουσειολόγους, έχουμε συμφωνήσει τις αμοιβές και […] ελπίζω να βγάλουμε την άδεια μέχρι το τέλος του χρόνου, να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση από το 2023, οπότε το 2025 να δούμε τα ουσιαστικά εγκαίνια του Μουσείου».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δρομολόγηση των θεμάτων που σχετίζονται με το Μουσείο Ολοκαυτώματος, ενώ σε ό,τι αφορά το Πάρκο Μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας διαβεβαίωσε πως «θα γίνει αυτό που πρέπει, όπως πρέπει, όταν πρέπει και […], πολύ σύντομα θα γίνουν γνωστές όλες τις εξελίξεις».
Ο κ. Ζέρβας σημείωσε πως «συναποφασίσαμε με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας από κοινού να ζητήσουμε να θεσπιστεί -όπως οφείλει να γίνει- και από το ελληνικό κοινοβούλιο η 6η Μαρτίου και στην Ελλάδα ως Ημέρα Μνήμης των Δικαίων» και «είναι μια πρωτοβουλία της Θεσσαλονίκης -του Δήμου και της ΙΚΘ- να θεσπιστεί και στη χώρα μας και να τιμάται η μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που διαχρονικά και σε όλα τα μέρη του πλανήτη στήριξαν τον ανθρώπινο πόνο, όπου υπήρχε γενοκτονία, όπου υπήρχε καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στις εκδηλώσεις αυτές και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή. Γιατί η μνήμη μας, η τόσο πολύτιμη για την αυτογνωσία μας, είναι που μας οχυρώνει απέναντι στις ακρότητες και τη βαρβαρότητα του παρελθόντος», ανέφερε στην παρέμβασή του ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
«Η 15η Μαρτίου του 43 είναι μία μέρα μνημοσύνης, ταυτόχρονα όμως μας φέρνει αντιμέτωπους -όσους έχουμε το θάρρος να αντικρίζουμε την ιστορική αλήθεια- με την αιδώ όσων πράξαμε ή δεν πράξαμε τότε για να ανακόψουμε το κακό ή και το τι κάναμε στη συνέχεια», ανέφερε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Στέλιος Κατρανίδης, ενώ ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ Μανόλης Μανωλεδάκης σημείωσε ότι «79 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης η βαρβαρότητα στον κόσμο συνεχίζεται, για την ακρίβεια ποτέ δεν σταμάτησε».
Η Πορεία Μνήμης θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από την Πλατεία Ελευθερίας και θα καταλήξει στην Πλατεία του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, όπου θα γίνουν οι ομιλίες της ΠτΔ και των διοργανωτών, ενώ θα υπάρξει και μουσικό μέρος.