Επικαιρότητα

ΠΑΣΟΚ: «Συνειδητή επιλογή η απαξίωση του ΟΑΣΘ»

"Tο συγκοινωνιακό έργο της πόλης για δύο τετραετίες διεξάγεται από έναν οργανισμό με ημερομηνία λήξης."

Parallaxi
πασοκ-συνειδητή-επιλογή-η-απαξίωση-τ-771738
Parallaxi

To ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του κρίνει την κατάσταση του ΟΑΣΘ, κάνοντας λόγο για ταλαιπωρία των πολιτών στο μεταφορικό έργο της πόλης και ρίχνοντας ευθύνες τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ για την απαξίωση του Οργανισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης βιώνουν εδώ και χρόνια μια καταφανή ταλαιπωρία στο μεταφορικό έργο της πόλης, με υπερβολικές καθυστερήσεις δρομολογίων, συνωστισμό επιβατών και προβλήματα συντήρησης των οχημάτων, που σε αρκετές περιπτώσεις ενδέχεται να θέτουν και σε κίνδυνο επιβάτες και προσωπικό.

Από το 2017 ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) βρίσκεται υπό καθεστώς οικονομικής εκκαθάρισης με την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίζει την κρατικοποίησή του και τη θεσμοθέτηση νέας μορφής κρατικής εταιρείας ή οποία όμως δεν συστάθηκε ποτέ. Με την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία καταργούνται όλα τα άρθρα που αφορούν τη σύσταση νέας εταιρείας και δίνεται παράταση για παραμονή λειτουργίας του ΟΑΣΘ υπό το καθεστώς εκκαθάρισης, αρχικά μέχρι το τέλος του 2022 και πρόσφατα έως τέλος του 2023.

Συνεπώς, το συγκοινωνιακό έργο της πόλης για δύο τετραετίες διεξάγεται από έναν οργανισμό με ημερομηνία λήξης. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να κάνει σχεδιασμό για το μέλλον και φυσικά προσλήψεις προσωπικού. Την τελευταία τετραετία είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω μετάταξης σε άλλους φορείς, έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό του οργανισμού ειδικά στις κρίσιμες ειδικότητες οδηγών και τεχνικού προσωπικού, με τις τελευταίες προσλήψεις να καταγράφονται από το 2011 και 2008 αντίστοιχα.

Που οδήγησε η πολιτική αυτή;

Το βασικό περιουσιακό στοιχείο του οργανισμού που είναι τα λεωφορεία χάνει την αξία του, αφού στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι παροπλισμένα στα εργοτάξια λόγω ελλιπούς συντήρησης, έλλειψης ανταλλακτικών και τεχνικού προσωπικού. Πολλά από αυτά βρίσκονται σε μακροχρόνια ακινητοποίηση και είναι πλέον τεχνοοικονομικά ασύμφορη η επαναλειτουργία τους.

Απόρροια της στοχευμένης αυτής διαχρονικής εγκατάλειψης του οργανισμού, είναι μέρος των δρομολογίων να ανατίθενται σε ιδιωτικές εταιρείες και οι ανάγκες σε λεωφορεία να καλύπτονται μέσω διεθνούς διαγωνισμού από εξωτερικό ανάδοχο (“leasing”). Το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για προσλήψεις προσωπικού, τελικά αφορούσε μόνον τον οργανισμό αστικών συγκοινωνιών Αθηνών και δεν συμπεριέλαβε τον ΟΑΣΘ.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι τελευταίες δύο κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ & ΝΔ πατώντας το κουμπί της οικονομικής εκκαθάρισης του οργανισμού χωρίς σχεδιασμό για μόνιμη και οριστική λύση, τίναξαν στον αέρα το συγκοινωνιακό έργο της πόλης. Ευπαθείς ομάδες, εργαζόμενοι, μαθητές, τουρίστες αλλά και προσωπικό του οργανισμού, όλοι είναι χρήστες ενός απαξιωμένου δικτύου συγκοινωνιών που σε τίποτα δεν προσεγγίζεται πρότυπα αντίστοιχης ευρωπαϊκής πόλης.

Καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει τους πειραματισμούς με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και να θεσμοθετήσει άμεσα φορέα που θα αναλάβει το συγκοινωνιακό έργο της πόλης, το οποίο συμπληρώνεται πλέον και από το έργο του ΜΕΤΡΟ. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη μιας ενιαίας αντιμετώπισης στη λειτουργία των δύο μέσων μαζικής μεταφοράς, με ενίσχυση και της ήπιας μορφής αστικής κινητικότητας που διαμορφώνεται στην πόλη, ώστε να είναι εφικτό ένα ενιαίο («έξυπνο») εισιτήριο με εμπορικά και κοινωνικά κριτήρια, που θα ωφελήσει τους πολίτες, την οικονομία της Θεσσαλονίκης και το περιβάλλον.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα