ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης: Βασικός στόχος η 2η έδρα στην Α εκλογική περιφέρεια
Παρουσιάστηκαν 15 υποψήφιοι βουλευτές από τους 21 του ψηφοδελτίου - Ανησυχία για τις μετεκλογικές συνεργασίες
Αύξηση ποσοστών και εκλογή και δεύτερου βουλευτή στην πρώτη εκλογική περιφέρεια του νομού, είναι ο εκλογικός στόχος του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, το οποίο, σήμερα το βράδυ, στην αίθουσα του δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε το βασικό κορμό του συνδυασμού των υποψήφιων βουλευτών του στην Α Θεσσαλονίκης.
Ο γραμματέας της ΝΕ Πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, ανέλυσε την στρατηγική του κόμματος για την Α Θεσσαλονίκης και παρουσίασε τους υποψηφίους, κάνοντας λόγο για ένα ανανεωμένο ψηφοδέλτιο που συνδυάζει την πολιτική και κομματική εμπειρία και τη φρεσκάδα και δυναμική των νέων στελεχών.
Να σημειωθεί ότι για την Α’ Θεσσαλονίκης έχουν ανακηρυχθεί 15 υποψήφιοι βουλευτές από τους συνολικά 21 του ψηφοδελτίου. Συγκεκριμένα υποψήφιοι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης είναι οι:
- Αβανίδης Κωνσταντίνος, συνταξιούχος ΕΡΤ
- Αγκαθίδου Δήμητρα, αρχιτέκτων μηχανικός
- Γκαβανίδου Χρυσή, Δημόσιος Υπάλληλος
- Δαλαμπούρα Δέσποινα, Δερματολόγος
- Καστανίδης Χαράλαμπος, Δικηγόρος
- Λειψιστινού Θεοδώρα, Φιλόλογος
- Λεκάκης Πέτρος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης
- Μαγκριώτης Ιωάννης, Φυσικός
- Μπιλίκας Νικόλαος, ελεύθερος επαγγελματίας
- Παπαδάτου Αναστασία (Νάνσυ), Ειδική Παιδαγωγός Παπαδόπουλος Θωμάς, Ιατρός
- Πινακίδης Γεώργιος, Δικηγόρος
- Σαουλίδης Αντώνιος, Δικηγόρος
- Χατζημανώλης Στέφανος, Τουριστικός Πράκτορας
- Χριστιά Ελένη, Διοικητικό Στέλεχος ΟΚΑΝΑ Θεσσαλονίκης
Ανησυχία για τα πολιτικά ζητήματα και τιε συνεργασίες
Στις τοποθετήσεις τους σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές, τόνισαν την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ, σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο, να κινηθεί και να εκφραστεί συλλογικά, προβάλλοντας το πρόγραμμα του συντεταγμένα και με τεκμηριωμένο τρόπο.
Ωστόσο από κάποιους υποψήφιους δεν έλειψαν οι παρατηρήσεις και οι αιχμές για τον τρόπο που μέχρι σήμερα το κόμμα λειτουργεί και συντονίζεται.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης παρατήρησε πως όλοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις προσωπικές στρατηγικές και το κόμμα να εμφανιστεί ως συλλογικό πολιτικό υποκείμενο. «Δεν χρειαζόμαστε τις προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες αλλά κυρίως την ομαδική δουλειά» τόνισε.
Πιο σαφής ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης αφού σχολίασε ότι παρατηρούνται ζητήματα συντονισμού, τόνισε πως «δεν είμαστε συντεταγμένοι και θα πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο» ενώ μίλησε για ένα ευμετάβλητο πολιτικό σκηνικό και νέους προσδιορισμούς μέσα στους οποίους το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ορίσει το νέο στίγμα του. «Όχι λόγια και συνθήματα χωρίς περιεχόμενο» τόνισε και ζήτησε το κόμμα να έχει αναλύσεις και προτάσεις για θέματα μείζονα όπως το περιβάλλον και να εξειδικεύει τις πολιτικές του στα τοπικά ζητήματα.
Η παρέμβαση του πρώην ευρωβουλευτή, συνταγματολόγου Κώστα Χρυσόγονου, ο οποίος πιθανά να είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, άνοιξε πολιτικά ζητήματα που «ερέθισαν» τον πολιτικό διάλογο. Έθεσε ευθέως το θέμα των συνεργασιών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείει εκ των προτέρων τη μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ, αρκεί όπως είπε, «να υπάρχει αποδοχή της θετικής ατζέντας του ΠΑΣΟΚ».
Αφού ανέλυσε έξι διαφορετικά σχήματα συνεργασιών, κατέληξε στην διαπίστωση ότι, βάσει και όσων έχει πει μέχρι σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, το μείζον είναι η προγραμματική σύγκλιση με πρόταγμα την υλοποίηση μίας θετικής ατζέντας για τη χώρα, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν απορρίπτει την άσκηση της εξουσίας.
«Το θέμα των συνεργασιών βέβαια θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα», τόνισε και σημείωσε πως αν η τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης καταλήξει στον Ν. Ανδρουλάκης, στο διάλογο με τα άλλα κόμματα «θα πρέπει να προταχθεί μία θετική ατζέντα και να ζητηθούν εγγυήσεις για την εφαρμογή της».
«Να μη πέσουμε θύματα ανοησιών»
Αυτός που αντέδρασε με έμφαση, ήταν ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης, που παρατήρησε πως υπάρχουν πολλά ζητήματα σε εκκρεμότητα και πως αν ανοίξει με προχειρότητα και χωρίς επάρκεια χρόνου η συζήτηση για το πολιτικό ζήτημα, υπάρχει, όπως είπε «ο κίνδυνος να πέσουμε θύματα ανοησιών».
Τόνισε δε πως στο ΠΑΣΟΚ σήμερα, δεν υπάρχει κοινή αντίληψη για τις προγραμματικές θέσεις και χαρακτήρισε τη σχετική συζήτηση δύσκολη.
Ζήτησε δε από τον γραμματέα της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Πόλης Θεσσαλονίκης Ε. Ελευθεριάδη, η Νομαρχιακή να γίνει πιο συγκεκριμένη στον προγραμματισμό της ιδίως στις περιοδείες και επαφές με τους φορείς και τα διάφορα συνδικαλιστικά σωματεία.
Στον Χ. Καστανίδη απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην υφυπουργός Λευτέρης Τζιόλας σχολιάζοντας πως το ΠΑΣΟΚ διαθέτει προγραμματικές θέσεις και πλαίσιο που έχει εγκριθεί από την ΚΕ του κόμματος ενώ «ζήτησε να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις».