Ελλάδα

Πάτρα-θάνατοι παιδιών: Εννέα κρίσιμες ερωτοαπαντήσεις

Από το «μηδέν» η έρευνα για Μαλένα και Ίριδα - Πόσο πιθανή είναι η εγκληματική ενέργεια

Parallaxi
πάτρα-θάνατοι-παιδιών-εννέα-κρίσιμες-899767
Parallaxi

Το μόνιτορ εποπτείας της Τζωρτζίνας στη ΜΕΘ που αποκαλύπτει ότι το άτυχο κοριτσάκι δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας, οι αναφορές γιατρών από την Πάτρα ότι ίσως η Ρούλα Πισπιρίγκου χρησιμοποιούσε και άλλες αναισθητικές ουσίες που προκαλούσαν υποξυγοναιμία στο άτυχο κοριτσάκι πέρα από την κεταμίνη και τα δεδομένα-έκπληξη από τις περαιτέρω έρευνες για τους θανάτους των δύο άλλων κοριτσιών είναι τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» για το επονομαζόμενο «θρίλερ της Πάτρας».

«Το Βήμα», που ξεκίνησε τον κύκλο των αποκαλύψεων για τα συγκεκριμένα τραγικά συμβάντα λίγα 24ωρα μετά την κηδεία της Τζωρτζίνας, παρουσιάζει νέα στοιχεία και τις απαντήσεις σε εννέα κρίσιμα ερωτήματα για τη φρικτή υπόθεση που έχει προκαλέσει το τεράστιο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Και όλα αυτά ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις οι οποίες θα «καθαρίσουν» το τοπίο για τους θανάτους των τριών κοριτσιών και θα προσδώσουν νέες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τη φωτογραφία του μόνιτορ από τη ΜΕΘ Παίδων Πατρών που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», με τα δεδομένα των καρδιακών σφυγμών, το οξυγόνο και τους άλλους δείκτες της άτυχης Τζωρτζίνας, όλα φαίνονται να είναι απολύτως φυσιολογικά.

Είναι ισχυρά τα στοιχεία για τη Ρούλα Πισπιρίγκου και την εμπλοκή της στη δολοφονία της εννιάχρονης Τζωρτζίνας;

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και δικαστικούς, είναι ακλόνητα. Η χορήγηση υπερβολικής δόσης κεταμίνης από τη μητέρα ενώ βρισκόταν μόνη στον θάλαμο με το παιδί της θεωρείται απόλυτα αποδεδειγμένη. Η κεταμίνη χρησιμοποιείται από κτηνιάτρους για αναισθησία και σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις σε ΜΕΘ για διασωληνώσεις ασθενών. Σύμφωνα λοιπόν με σαφείς καταθέσεις γιατρών, καταμετρήσεις και δεδομένα αποθηκών, δεν υπήρχε καν στην Παιδιατρική Κλινική του «Αγλαΐα Κυριακού». Οι δικηγόροι της μητέρας ζητούν ήδη να πληροφορηθούν αν υπήρχε κεταμίνη στη ΜΕΘ. Σύμφωνα με γιατρούς με τους οποίους επικοινωνήσαμε, «η ΜΕΘ είχε πράγματι κεταμίνη για διασωληνώσεις όταν το παιδί αντιδρά, κάνει μεγάλους σπασμούς κ.λπ., ώστε να ηρεμήσει και να εισέλθει στο σώμα του ο «σωλήνας». Στην προσπάθεια ανάνηψης της Τζωρτζίνας είναι αδιαμφισβήτητο ότι δεν χρησιμοποιήθηκε αυτή η ουσία, γιατί το παιδί ήταν σχεδόν άπνοο, δεν προέβαλε καμιά αντίσταση και δεν χρειαζόταν η χορήγηση τέτοιου ισχυρού, τοξικού φαρμάκου όπως η κεταμίνη. Κάτι που φαίνεται εξάλλου από τις καταγραφές των φαρμάκων. Κανένας εξάλλου από τους γιατρούς δεν είχε λόγο να πει ψέματα…». Με ιατροδικαστές να επισημαίνουν ότι το άτυχο κοριτσάκι, όπως προέκυψε από τη σχετική ιστοπαθολογική εξέταση, δεν είχε οποιοδήποτε παθολογικό πρόβλημα και η πολυσυζητημένη κατάσταση της καρδιάς του ήταν άριστη.

Πού βρήκε την κεταμίνη η 33χρονη μητέρα; Κι αν δεν βρεθεί ο τρόπος που την προμηθεύθηκε, θα κλονιστεί η κατηγορία εναντίον της;

Ολοι οι ερευνητές της υπόθεσης λένε ότι δεν θα κλονιστεί, σε καμιά περίπτωση, η κατηγορία εναντίον της. Ωστόσο θεωρείται σημαντικό επιπρόσθετο ενισχυτικό στοιχείο ο τρόπος προμήθειας της κεταμίνης, όπως και άλλων ύποπτων φαρμακευτικών, τοξικών ουσιών που πιθανόν έχει χρησιμοποιήσει σε άλλες περιπτώσεις. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι θα γίνει έλεγχος σε κινητά, φορητούς υπολογιστές και στο θαμμένο τάμπλετ της Τζωρτζίνας αλλά και αναζητήσεις στο Διαδίκτυο – μέσω άρσης απορρήτου – της 33χρονης που μπορεί να σχετίζονται με την αγορά κεταμίνης. Τα αποτελέσματα αναμένονται σε λίγες εβδομάδες. Ακόμα, ερευνάται αν μπορεί η Ρούλα Πισπιρίγκου να αγόρασε κεταμίνη μέσω άλλου προσώπου ή από έρευνα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά άλλων προσώπων από το ευρύτερο συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον της. Με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να εκτιμούν ότι μπορεί να είχε μελετήσει τον τρόπο εξαΰλωσης των ιχνών της. Ακόμα, δικαστικοί λειτουργοί συνεκτιμούν αναφορές ότι ο Μάνος Δασκαλάκης εργαζόταν σε εταιρεία μεταφορών που μετέφερε και κτηνιατρικά σκευάσματα από φαρμακευτική εταιρεία της Αχαΐας. Ωστόσο ο ίδιος αναφέρει ότι ποτέ δεν είχε μεταφέρει τέτοια σκευάσματα αλλά ούτε η σύζυγός του πήγαινε στις αποθήκες ή προχωρούσε σε ύποπτες ενέργειες.

Υπάρχουν άλλα επιβαρυντικά στοιχεία για τη Ρούλα Πισπιρίγκου;

Ασφαλώς ναι. Αρχικά οι καταθέσεις 10 γιατρών και νοσηλευτών από το νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» ότι το κορίτσι παρουσίασε δυσεξήγητα επεισόδια όταν ήταν στο πλευρό της η μητέρα της, η οποία είχε ζητήσει μονόκλινο θάλαμο και πληροφορίες για την ύπαρξη καμερών στον θάλαμο νοσηλείας. Επιβαρυντικό στοιχείο είναι ότι είχε χαμηλώσει, περιέργως, τον ήχο (για ειδοποίηση αν πέσει το οξυγόνο) του οξυμέτρου, ενώ είχε προχωρήσει σε αργοπορημένη, νωχελική ειδοποίηση για το μοιραίο επεισόδιο ανακοπής που υπέστη η Τζωρτζίνα. Στο απολογητικό υπόμνημά της η 33χρονη κατηγορούμενη υποστήριξε ότι χαμήλωσε τον ήχο του οξυμέτρου για να… κοιμάται ήσυχη η κόρη της. Ακόμα, ανέφερε ότι ρώτησε για κάμερες επειδή είχαν γίνει κλοπές και είχαν έλθει αστυνομικοί σε γειτονικό θάλαμο. Κάτι που ωστόσο διαψεύδεται από αξιωματικούς του οικείου αστυνομικού τμήματος αλλά και από τους υπευθύνους του νοσοκομείου.

Θα υπάρξουν άλλες καταθέσεις που μπορεί να δυσχεράνουν τη θέση της Ρούλας Πισπιρίγκου;

Υπάρχουν τουλάχιστον 30 γιατροί και νοσηλευτές από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας, από την Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου και τη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου που θα αναφέρουν αντίστοιχα μυστηριώδη επεισόδια της Τζωρτζίνας και ύποπτες κινήσεις της μητέρας όπως και οι γιατροί στο «Αγλαΐα Κυριακού». Γιατροί από το Καραμανδάνειο, όπου υπέστη την πρώτη δυσεξήγητη ανακοπή το άτυχο κοριτσάκι που της άφησε ανήκεστο εγκεφαλική βλάβη, αναμένεται να αναφερθούν και αυτοί σε ανεξήγητα συμπτώματα που παρουσίασε το κορίτσι, για το επίμονο αίτημα για μονόκλινο δωμάτιο, για τις ερωτήσεις για ύπαρξη καμερών στο δωμάτιο και για καθυστερημένη ενημέρωση των γιατρών. Παρόμοιες καταθέσεις αναμένεται να δώσουν και οι γιατροί των άλλων κλινικών που είχαν ισχυρές αμφιβολίες για τα αίτια αυτών των συμβάντων και αν τελικώς τα προκαλούσε η μητέρα του κοριτσιού.

Εξηγούνται μήπως αυτές οι εναλλαγές και η αστάθεια στην κατάσταση της υγείας της Τζωρτζίνας; Μήπως είχε αφανές πρόβλημα υγείας;

Φαίνεται πως όχι! Σύμφωνα με τη φωτογραφία του μόνιτορ από τη ΜΕΘ Παίδων Πατρών που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», με τα δεδομένα των καρδιακών σφυγμών, το οξυγόνο και τους άλλους δείκτες της άτυχης Τζωρτζίνας (αναφέρεται επάνω δεξιά «Γεωργία Δασκαλάκη»), όλα φαίνονται ότι είναι απολύτως φυσιολογικά. Οπως εξηγούν γιατροί που μίλησαν στο «Βήμα», «οι σφυγμοί της Τζωρτζίνας είναι περίπου 90 το λεπτό, δηλαδή απολύτως κανονικοί. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα χωρίς εκφορτίσεις, χωρίς νοσολογικά κύματα. Ο κορεσμός οξυγόνου περίπου 97% φυσιολογικός, χωρίς υποξυγοναιμία. Επιπλέον οι αναπνοές ρυθμικές, χωρίς μεταβολές, χωρίς βραδύνοια». Η ίδια κατάσταση, χωρίς μεταβολές, καταγραφόταν σε όλον τον χρόνο παραμονής του κοριτσιού στην εν λόγω μονάδα διαρκούς επίβλεψης. Μια κατάσταση που φαίνεται να άλλαξε άρδην όταν ύστερα από πολυήμερη παραμονή στη ΜΕΘ – όπου υπήρχε κοινός χώρος με άλλους ασθενείς και συνεχής εποπτεία – μεταφέρθηκε σε μονόκλινο στην Παιδιατρική, όπου στο πλευρό της βρισκόταν μόνο η μητέρα της. Και εκεί, όπως και στο μονόκλινο όπου νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα στο «Αγλαΐα Κυριακού», σε τουλάχιστον 10-12 περιπτώσεις εμφάνισε αιφνιδιαστικά ταχυκαρδίες και βραδυκαρδίες άγνωστης προέλευσης. Με την 33χρονη μητέρα να βιντεοσκοπεί πολλά από αυτά τα συμβάντα, στα οποία βεβαίως δεν φαίνεται πώς έχουν ξεκινήσει και πόση ώρα είχαν μείνει οι γιατροί στον θάλαμο. Και αυτό γιατί τα βίντεο είναι διακοπτόμενα και όχι συνεχούς ροής. Με γιατρούς από την Πάτρα να έχουν ήδη συντάξει έγγραφα, προ πολλών μηνών, που αποδίδουν τα επεισόδια αυτά σε πιθανή στέρηση οξυγόνου μέσω χορήγησης αναισθητικής ουσίας που προκαλούσε σε όλες τις περιπτώσεις δυσεξήγητα επεισόδια. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι γιατροί φέρεται να έχουν ενημερώσει και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ότι πρέπει να αναζητηθούν και άλλου είδους αναισθητικές ουσίες, πέρα από την κεταμίνη, που πιθανολογούν ότι η μητέρα έχει χορηγήσει σε άλλη χρονική φάση στην Τζωρτζίνα!

Τι έχει συμβεί με τον θάνατο των δύο άλλων κοριτσιών, της Μαλένας το 2019 και της Ιριδας το 2021;

Ηδη για αυτούς τους θανάτους έχει ξεκινήσει διπλή έρευνα από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής που θα λάβει καταθέσεις από γιατρούς του ογκολογικού νοσοκομείου «Ελπίς» όπου απεβίωσε η τριάμισι χρονών Μαλένα (νοσηλευόταν με λευχαιμία) αλλά και από συγγενείς της 33χρονης μητέρας που γνωρίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε επίσης νεκρή η έξι μηνών Ιριδα στο σπίτι της οικογένειας, στην Πάτρα. Στην πρώτη περίπτωση θα υπάρξει νέος κύκλος αναφορών για καθυστερημένη ενημέρωση των γιατρών και των νοσηλευτών που κλήθηκαν όταν πλέον το παιδί ήταν χωρίς πνοή. Στον θάνατο της Ιριδας κρίσιμη θεωρείται η κατάθεση της αδελφής της Ρούλας Πισπιρίγκου, που ίσως της προσφέρει άλλοθι για τις κινήσεις της εκείνο το βράδυ – βρισκόταν και αυτή στο σπίτι τις κρίσιμες ώρες – και αν είχε τα χρονικά περιθώρια να προχωρήσει σε εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο, κύριο ζητούμενο και προαπαιτούμενο είναι να παρουσιαστούν τα αναθεωρημένα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους θανάτους των δύο κοριτσιών, προκειμένου να προσδιοριστεί αν ο θάνατός τους μπορεί να οφείλεται σε δολοφονική ενέργεια ή όχι. Με πληροφορίες ότι τα αίτια του θανάτου ενός εξ αυτών – πιθανόν μετά από σκόπιμη ενέργεια – ίσως δυσχεράνουν περαιτέρω τη θέση της 33χρονης.

Ποιο μπορεί να είναι τελικά το κίνητρο της Ρούλας Πισπιρίγκου;

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και οι δικαστικοί σημειώνουν ότι οι θάνατοι και τα μυστηριώδη σοβαρά προβλήματα υγείας ή οι επιπλοκές στα τρία παιδιά της συνέβαιναν όταν υπήρχε απομάκρυνση, προώθηση αιτήματος διαζυγίου ή ενδεχόμενο μόνιμου χωρισμού της Ρούλας Πισπιρίγκου με τον Μάνο Δασκαλάκη. Προ του θανάτου της Μαλένας, το 2019, υπήρχε «προστριβή» στο ζευγάρι γιατί θα έπρεπε να ζήσουν για πολλούς μήνες σε διαφορετικές πόλεις λόγω της ανάγκης φιλοξενίας του κοριτσιού που έπασχε από λευχαιμία σε ξενώνα στην Αθήνα. Λίγες ώρες πριν από τον θάνατο της Ιριδας είχε φύγει από το οικογενειακό σπίτι ο σύζυγος της 33χρονης κατηγορουμένης. Την ημέρα που εισήχθη στο νοσοκομείο η Τζωρτζίνα – λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της Ιριδας -, όπου υπέστη την πρώτη ανακοπή, είχε πάει ο σύζυγός της σε δικηγόρο για να ζητήσει διαζύγιο. Και τέλος λίγα 24ωρα πριν από την «ξαφνική επιδείνωση» της υγείας της Τζωρτζίνας τον περασμένο Ιανουάριο, που οδήγησε και στον θάνατό της, υπήρχε ενημέρωση της 33χρονης από τον σύζυγό της ότι ο χωρισμός τους θα είναι πλέον οριστικός.

Τελικά γνώριζε ο Μάνος Δασκαλάκης ή η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου ότι η 33χρονη σκότωσε την Τζωρτζίνα ή ίσως (αν επιβεβαιωθεί) και τα άλλα παιδιά της;

Πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις. Με βάση τα δεδομένα παρόμοιων παιδοκτονιών στο εξωτερικό από μητέρες που προσπαθούσαν να παραπλανήσουν γιατρούς και νοσηλευτές με πρόκληση βλαβών στα παιδιά τους – αντιστοιχίες με το «σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου» – διαπιστώνεται ότι οι σύζυγοί τους δεν μπορούν να αντιληφθούν τις ύποπτες κινήσεις τους. Ακόμα, είναι βέβαιο ότι ο Μάνος Δασκαλάκης δεν ήταν παρών σε κανένα από τα μοιραία επεισόδια και το «κίνητρο» μπορεί να ήταν οι κινήσεις του να χωρίσει από τη σύζυγό του. Το γεγονός ότι την υπερασπίστηκε μετά τους θανάτους των παιδιών του και εμφανίζεται «αδιάφορος» ή «επιπόλαιος» – όπως του καταλογίζεται – δεν φαίνεται να αλλάζει τη θέση, προς το παρόν, των ερευνητών της υπόθεσης ότι δεν στοιχειοθετείται η εμπλοκή του σε εγκληματική ενέργεια. Για την αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία φαίνεται προς το παρόν ότι της προσφέρει άλλοθι για τη βραδιά θανάτου της Ιριδας (ότι ήταν μόλις για λίγα δευτερόλεπτα κοντά στο κορίτσι), θεωρείται ότι μπορεί να προχωρά σε κινήσεις με μοναδικό κριτήριό της την υπεράσπιση της αδελφής της.

Τι συνέβη με τον θάνατο της 69χρονης σπιτονοικοκυράς του ζευγαριού τον Σεπτέμβριο του 2020;

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι «θα είναι μεγάλη έκπληξη αν υπάρχει οτιδήποτε ύποπτο γύρω από αυτόν τον θάνατο. Και αυτό γιατί η 69χρονη που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας και ήταν καθηλωμένη στο κρεβάτι είχε σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω και των λοιμώξεων που πάθαινε εξαιτίας της κατάκλισης. Ο θάνατός της αποδίδεται σε παθολογικά αίτια, ενώ δεν φέρεται να ήταν τις κρίσιμες ώρες, πριν αφήσει την τελευταία της πνοή, στο νοσοκομείο του Ρίου ούτε η 33χρονη ούτε και ο σύζυγός της. Ακόμα, το γεγονός ότι είχε χρέη δεκάδων χιλιάδων ευρώ που την είχαν οδηγήσει σε υποθήκευση του σπιτιού της όπως και το ότι δεν άφησε διαθήκη δεν αφήνουν περιθώρια για πολλές δεύτερες σκέψεις. Ομως θα υπάρξει διεξοδική έρευνα».

Από το «μηδέν» η έρευνα για Μαλένα και Ίριδα – Πόσο πιθανή είναι η εγκληματική ενέργεια

Μία νέα μεγάλη δικαστική διερεύνηση ξεκινάει από την αρχή για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, στην Πάτρα. Για τη δικαιοσύνη αυτή η έρευνα ξεκινάει από το «μηδέν» ώστε να ψαχτούν όλα εκείνα που ίσως δεν αναζητήθηκαν στην αρχή της συγκεκριμένης υπόθεσης και δεν εκτιμήθηκαν σωστά, όταν τα δύο μικρά κοριτσάκια, η Μαλένα και η Ίριδα, πέθαναν σε περίοδο που δεν υπήρχαν υποψίες και ερωτηματικά για αυτούς τους ξαφνικούς θανάτους.

Καμία από τις δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις μετά το θάνατο των δύο κοριτσιών δεν θα ληφθεί υπόψιν από τους δύο εισαγγελείς που διενεργούν την κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα αναζητώντας τα πραγματικά αίτια θανάτου των δύο παιδιών. Η εντολή που έχει δοθεί από τους εισαγγελείς προς την ιατροδικαστική υπηρεσία είναι δύο νέες ιατροδικαστικές εκθέσεις, όπου εκεί θα έχουν ερευνηθεί και συνεκτιμηθεί όλα τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα, προκειμένου οι καινούργιοι ιατροδικαστές να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα και θα πρέπει να αιτιολογούν. Οι δύο εισαγγελείς έχουν ζητήσει να συμπεριληφθούν στη δικογραφία και να διαβιβαστούν στους ιατροδικαστές όλοι οι ιατρικοί φάκελοι της Μαλένας και της Ίριδας. Γιατροί, ιατροδικαστές και μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν από την αρχή, ενώ δεν έχουν κληθεί και δεν αναμένεται να κληθούν άμεσα πρόσωπα από το συγγενικό περιβάλλον των παιδιών. Μάλιστα, η ιατροδικαστής που εξέτασε την Ίριδα βλέπει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας πίσω από το θάνατο του μωρού.

Απαντήσεις και για τις συνθήκες θανάτου της σπιτονοικοκυράς της Ρούλας και του Μάνου Δασκαλάκη αναζητά η αστυνομία. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσουν και οι γιατροί που εφημέρευαν στο νοσοκομείο, όταν κατέληξε η ηλικιωμένη γυναίκα.

«Περιμένω τη σύλληψή μου» δηλώνει ειρωνικά η Δήμητρα Πισπιρίγκου

Η αδερφή της Ρούλας, Δήμητρα Πισπιρίγκου η οποία βρίσκεται στο σπίτι της, στην Πάτρα μαζί με τη μητέρα της, δηλώνει βέβαιη για την αθωότητα της 33χρονης που έχει κριθεί προφυλακιστέα για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας και τονίζει με ειρωνία στους δημοσιογράφους, ότι… «περιμένω τη σύλληψή μου».

«Προσπάθησαν να με μπλέξουν στους θανάτους των τριών παιδιών» λέει ο νονός της Μαλένας

Ο νονός της Μαλένας, του ενός από τα τρία παιδιά στην Πάτρα, έσπασε τη σιωπή του μετά το όργιο φημών, καθώς τον βαραίνουν σοβαρές κατηγορίες.

«Δεν ξέρω για ποιο λόγο με έχουν μπλέξει ότι είχα σχέση με την κουμπάρα μου και ότι ένα εκ των παιδιών είναι δικό μου. Πράγμα το οποίο είναι γελοιότητα, δεν αληθεύει, δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο. Κι ούτε θα μπορούσε να συμβεί, γιατί υπάρχουν και οι ηθικές αξίες πάνω από όλα. Σίγουρα κάποιοι προσπάθησαν να με μπλέξουν, δεν ξέρω από που προέκυψε. Έχουν πάρει φωτογραφίες της κόρης μου και λένε ότι μοιάζει με τη Μαλένα. Έχουν πάρει τα μάτια τα δικά μου, της Μαλένας, της εγγονής μου και της Ίριδας και λένε ότι έχουμε τα ίδια μάτια… αν είναι δυνατόν! Η κόρη μου είναι κοινωνική λειτουργός στον Άγιο Ανδρέα και νομίζουν ότι επικοινώνησε η Ρούλα και της ζήτησε κάτι που δεν αληθεύει. Έχει η κόρη μου να επικοινωνήσει με την κουμπάρα μου από τη βάπτιση. Πέντε χρόνια. Δεν επικοινωνούν… εγώ επικοινωνούσα περιστασιακά μέχρι το θάνατο της Μαλένας. Μετά αραιώσαν όλα. Γιατί ήταν ένα διάστημα που εγώ ήμουν στο νοσοκομείο άρρωστος. Μετά λόγω covid. Μετά ξεκίνησαν οι κηδείες. Που να βρεθούμε; Λίγο στις κηδείες βρισκόμασταν. Τι να τους πω και τι να μου πουν; Δεν έχω μιλήσει με κανέναν. Αυτά που γίνανε είναι συγκλονιστικά. Ποτέ δεν μπορούσε να πάει το μυαλό μου ότι κάτι συμβαίνει. Αυτά που έβλεπα εγώ, ήταν όλα καλά. Είχα κάνει κάποιες επισκέψεις, είχαμε βγει και σε διάφορα μαγαζιά έξω. Ήταν τέλεια μητέρα. Τα λάτρευε. Δεν είχα δει κάτι. Φαντάζομαι ότι όλα, και τη συμπεριφορά της Ρούλας και του Μανώλη και ό,τι έχουν πει και ό,τι έχουν γίνει θα τα κρίνει η δικαιοσύνη» είπε σε δηλώσεις του ο νονός της Μαλένας.

«Το σύνδρομο Μινχάουζεν ίσως όπλισε το χέρι της»

Αποκαλυπτικός ήταν για την Ρούλα Πισπιρίγκου ο εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης, ο οποίος είχε βρεθεί στο πλευρό της Τζωρτζίνας, όταν εκείνη νοσηλευόταν. Ο εντατικολόγος κατέθεσε πριν από μερικές ημέρες στην ανακρίτρια και, όπως ανέφερε, αντιλήφθηκε πως κάτι δεν πήγαινε καλά στη συμπεριφορά της μητέρας και ήταν ο πρώτος που υποψιάστηκε το σύνδρομο Μινχάουζεν και για το λόγο αυτό είχε επικοινωνήσει με το «Χαμόγελο του Παιδιού», όπως μετέδωσε το Star.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε στην 18η τακτική ανακρίτρια, είχε αποκαλύψει τη σκέψη του αυτή και σε ειδικούς στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου. «Ένιωσα από τη μητέρα ότι υπήρχε μία διαφοροποίηση στο συναίσθημά της, σαν να παρακολουθούσε το τι συνέβαινε στην κόρη της σαν τρίτο πρόσωπο, ως θεατής. Ακόμα και οι νοσηλεύτριες παρατήρησαν τη συμπεριφορά αυτή και μου το είπαν» δήλωσε ο κ. Ηλιάδης, σημειώνοντας: «Περνώντας οι ημέρες και βλέποντας τη συμπεριφορά αυτής της μητέρας, μου πέρασε από το μυαλό μήπως συντρέχει η περίπτωση Μινχάουζεν. Με αυτό το σύνδρομο, μια μητέρα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο του παιδιού της».

Ο κ. Ηλιάδης, παράλληλα, έκανε λόγο για διαφοροποίηση της συμπεριφοράς της μητέρας, που παρακολουθούσε σαν «τρίτο πρόσωπο σαν θεατής» την πορεία του παιδιού της. «Ο πατέρας ρωτούσε εάν μπορεί να γίνει κάτι επιπλέον για τη μικρή, δηλαδή μια εγχείριση ενώ από τη μητέρα δεν υπήρχε το ίδιο ενδιαφέρον. Συνήθως ο πατέρας συζητούσε ενώ εκείνη απλά άκουγε και μάλιστα σε μία από τις συναντήσεις μας στο γραφείο μου μού έκανε εντύπωση ότι αντί η μητέρα να ρωτάει για το δικό της παιδί ρωτούσε για τα παιδιά που έχω σε φωτογραφία πίσω από το γραφείο μου και αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα». Αναφορικά με την ημέρα που η Τζωρτζίνα έπαθε την ανακοπή, ο γιατρός είπε πως η Ρούλα Πισπιρίγκου τον κάλεσε στο τηλέφωνο και ήταν σαν να του έδινε μία απλή πληροφορία.

«Η μητέρα τον Απρίλιο του 2021 έτυχε να ακούσει τη συνομιλία μου για την ιατροδικαστή αλλά και τις ανησυχίες και υποψίες που είχα. Μετά ήρθε στο γραφείο μου με τον σύζυγό της και μου ανέφεραν ότι δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με κάτι που δεν είχε σχέση με το ιατρικό κομμάτι της διαδικασίας και να παραμείνω αυστηρά στο ιατρικό κομμάτι. Εγώ συμφώνησα και ζήτησα και συγγνώμη. Μετά ενδόμυχα πίστευα ότι θα ερχόταν ο πατέρας και θα με ρωτούσε αν με ανησυχεί κάτι, εάν υποπτεύομαι κάτι από τη στιγμή που έβλεπε κινήσεις από εμένα, όσον αφορά την υγεία του παιδιού του πράγμα που δεν έκανε ποτέ».

Τέλος ο ίδιος επανέλαβε ότι είχε ζητήσει από τη μητέρα να καταγράψει σε βίντεο τα επεισόδια της μικρής Τζωρτζίνας. «Κανένας γιατρός ή νοσηλευτής της μονάδας δεν είδε τη μικρή να κάνει όλα αυτά τα επεισόδια που έλεγε η μητέρα. Όσο ήταν υπό την προστασία μας, δεν παρουσίαζε τίποτα η μικρούλα. Η μητέρα της Τζωρτζίνας ναι μεν τράβηξε τρία βίντεο αλλά σε αυτά φαίνεται εναλλάξ πότε η μικρή και πότε το μόνιτορ σε πολύ γρήγορη κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο δεν είναι δυνατόν ο γιατρός να καταλάβει αν πρόκειται περί επεισοδίων σπασμών γιατί η κάμερα δεν εστιάζει τουλάχιστον για δύο λεπτά στον ασθενή», τόνισε στην κατάθεσή του.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ / protothema.gr / STAR

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα