Παζάρι και πανηγύρια από Ερντογάν – Πυρά από την αντιπολίτευση
Τι έδωσε και τι πήρε η Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τι υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση
Ο δρόμος για την πώληση νέων F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία φαίνεται πως ανοίγει, βάζοντας ξανά την Άγκυρα στην κούρσα των εξοπλισμών και στο “ραντάρ” της Ουάσινγκτον μετά από μία μακρά περίοδο απομόνωσης λόγω της αγοράς των ρωσικών S400.
Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος των παζαριών του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όλο το προηγούμενο διάστημα με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Το τηλεφώνημα Μπάιντεν- Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη στροφή του Τούρκου προέδρου, ο οποίος συνάντησε χθες και δια ζώσης τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη Μαδρίτη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, γεγονός που επιβεβαιώνει πως αν μη τι άλλο συζητήθηκε το θέμα των F16.
H Tουρκία έχει ήδη εκφράσει από τον Οκτώβριο την πρόθεση να αγοράσει 40 νέα μαχητικά τύπου F-16 από την Lockheed Martin αλλά και 80 κιτ εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων μαχητικών της (αυτού του τύπου).
Υπενθυμίζεται δε ότι στα μέσα του Μαίου η Τουρκία είχε θέσει ως όρο την επιστροφή της και στο πρόγραμμα παραγωγής αμερικανικών μαχητικών F-35 πέμπτης γενιάς και την άρση των κυρώσεων σε βάρος της για την απόκτηση των ρωσικών S-400, για να πει το “ναι” στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Λίγο πριν τη συνάντηση Ερντογάν- Μπάιντεν η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Άμυνας Celeste Wallander δήλωσε δημοσίως ότι “οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F16 της Τουρκίας”, ότι “αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά” και ότι αυτό “θα συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ.” Αμερικανός αξιωματούχος πάντως επέμενε ότι οι ΗΠΑ δεν προσέφεραν τίποτα στην Άγκυρα για να άρει το βέτο. Αλλά ως γνωστόν στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δε λέγονται…
Την ίδια στιγμή, “έφευγε” το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για αγορά 20 + 20 μαχητικών αεροσκαφών F35 από τις ΗΠΑ. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πάντως ότι η αποστολή του αιτήματος αυτή είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό, καθώς πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία.
Με την τριμερή συμφωνία με Σουηδία και Φινλανδία, η Τουρκία πήρε δεσμεύσεις για αυτό που ονομάζει τρομοκρατία συμπεριλαμβανομένων των γκιουλενιστών, αν και κυβερνητικά στελέχη επισήμαιναν ότι οι δύο χώρες θα κινηθούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Πήρε επίσης δήλωση στήριξης της συμμετοχής της στην Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια (ΚΠΑΑ), καθώς και στο σχήμα της Μόνιμης Διαρθρωμένης [Αμυντικής] Συνεργασίας (PESCO) της ΕΕ, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων. Αλλά και άρση του εμπάργκο πώλησης οπλισμού από Σουηδία και Φινλανδία. Και πήρε επίσης το πράσινο φως ουσιαστικά για εισβολή στη Συρία.
Ο Μπάιντεν πάντως κατα τη συνάντηση με τον Ερντογάν έθεσε τη σημασία της σταθερότητας στο Αιγαίο (προς ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης) και τη Συρία.
Ο τουρκικός τύπος υποδέχθηκε σε κάθε περίπτωση πανηγυρικά το deal του Τούρκου προέδρου στο ΝΑΤΟ. Ενδεικτικά η εφημερίδα Σαμπάχ έκανε λόγο για “θρίαμβο Ερντογάν”. Και στην Αθήνα ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι δεν υπάρχουν στη συμφωνία αυτή εγγυήσεις για τη τουρκική επιιθετικότητα κατά της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση πάντως βλέπει “αναδίπλωση” Ερντογάν. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν ότι οι λεονταρισμοί του Τούρκου προέδρου σταμάτησαν στο ρεαλισμό. Το γεγονός δε ότι ο Ερντογάν χθες “ξέχασε” το Αιγαίο και αν κρίνει κανείς από την αναφορά Μπάιντεν στην ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή, πιθανόν να αποφύγει να το θυμηθεί και σήμερα, αξιολογείται ως θετικό απο την ελληνική πλευρά.
Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν εξάλλου ότι η Τουρκία αναδιπλώθηκε χωρίς να αποσπά κάτι ιδιαίτερα θεμιτό από πλευράς της και ότι η συμφωνία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ενώ υπενθύμιζαν ότι οι ευσεβείς πόθοι της Τουρκίας να συμμετάσχει στην Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια της ΕΕ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς το “ΟΚ” της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η κυβερνητική πλευρά θεωρούσε επίσης ικανοποιητικές τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο λειτουργίας του ΝΑΤΟ, με την αναφορά στην ειρηνική επίλυση διαφορών.
Το πραγματικό ερώτημα όμως δεν είναι εάν κέρδισε ή εάν έχασε η Τουρκία στη Μαδρίτη. Αλλά τι θα γίνει εάν ο Ερντογάν μετά τη Σύνοδο Κορυφής συνεχίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο ή βγάλει γεωτρύπανο στην Κρήτη…
«Βολές» της αντιπολίτευσης κατά Ερντογάν – «Μπορεί να γίνει και κουμπάρος με τον Μητσοτάκη»
Για… κωλοτούμπα κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η τουρκική αντιπολίτευση, με αφορμή την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος «όλο αλλάζει απόψεις και πολιτικές και ίσως γίνει και κουμπάρος του Μητσοτάκη!».
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ, δήλωσε: «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ‘για μένα πλέον δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης’, ‘δεν θα ξανασυναντηθώ με τον Μητσοτάκη’, αν όμως κρίνουμε από τις απότομες αλλαγές του, τις ‘αναστροφές’ τις οποίες κάνει, τότε δεν πρέπει να απορήσουμε αν τον επόμενο μήνα ο ίδιος ο Ερντογάν γίνει κουμπάρος σε γαμήλια τελετή του Μητσοτάκη».
«Εκεί που φτάσαμε δεν έχει καμία αξία η κάθε κουβέντα που λέει!», κατέληξε.
ΠΗΓΕΣ: news247.gr / skai.gr