Πειραιάς: Ακόμα ένας ιστορικός κινηματογράφος σώζεται
Τέλος στα σχέδια για την καταστροφή του «Χάι Λάιφ» στην πλατεία Κοραή έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τέλος στα σχέδια για την καταστροφή του ιστορικού κινηματογράφου «Χάι Λάιφ» στην πλατεία Κοραή στο κέντρο του Πειραιά έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οπως έκανε γνωστό η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους» με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμόν 2284/2022 απόφασή του ακύρωσε την με αριθμό 212980/2021 οικοδομική άδεια της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Πειραιά, τον αποχαρακτηρισμό του κινηματογράφου, όπως και την άδεια καταστροφής του, ενώ επέβαλε τη διατήρηση της χρήσης του με βάση την αρχική απόφαση του 1986.
Πρόκειται για μια απόφαση που στηρίζεται στο Σύνταγμα (άρθρο 24 παρ. 1 και 6), στη Διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας και στη σχετική ελληνική νομοθεσία, τόνισε η παράταξη «Πειραιάς για Ολους» και έκανε λόγο για «κορυφαία στιγμή για τον Πειραιά και μια σημαντική νίκη για τα πολιτιστικά μας μνημεία».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό διάσωσης του κινηματογράφου, στην αίθουσα του οποίου προβλήθηκαν το 1925 οι πρώτες ομιλούσες ταινίες, και στο πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα από τον Αύγουστο του 2021, όταν «ο “Πειραιάς για Ολους” αντιλήφθηκε ότι με μια υπουργική απόφαση και μια οικοδομική άδεια που εξέδωσαν “νύχτα” η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Δήμος Πειραιά εκτελούνταν, μες στο κατακαλόκαιρο και μες στην πανδημία, περίεργες εργασίες στο υπόγειο, στην πίσω πλευρά του κτιρίου (επί της Αλκιβιάδου 120)».
Από τότε, όπως επισήμανε, έδωσε μάχες για τη διάσωση του μοναδικού διατηρητέου κλειστού κινηματογράφου της πόλης με κινηματικές δράσεις, με παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος, με την έκδοση τεύχους όπου καταγράφεται το ιστορικό του «Χάι Λάιφ» αλλά και -ίσως το πιο ουσιώδες- με την κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ από ομάδα εθελοντών/τριών δικηγόρων και τεχνικών που σήκωσαν το βάρος της τεκμηρίωσής της και την οποία υπέγραψαν πενήντα Πειραιώτες και Πειραιώτισσες -άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, του μόχθου και της βιοπάλης.
«Η ασπίδα προστασίας που στήθηκε, απέδωσε και θα εξακολουθεί να υπάρχει για όλα τα εμβληματικά κτίρια, μέσα από τα οποία πέρασε ζωή και τα οποία συνθέτουν την ιστορία, τη μνήμη και τις ελπίδες της πόλης μας» σημειώνει η παράταξη και συμπληρώνει ότι «τώρα είναι η ώρα για το επόμενο βήμα. Δίπλα στο κίνημα για την προστασία των ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας -“Ιντεάλ”, “Αστορ”, “Ιρις”- έρχεται η αναβίωση των τριών του Πειραιά: “Χάι-Λάιφ”, “Καλιφόρνια” και “Φαντάζιο”».
Πηγη – efsyn