Πεκίνο: Μέτρα κατά Λονδίνου αν επεκτείνει το δικαίωμα υπηκοότητας για κατοίκους του Χονγκ Κονγκ
Μετά την υιοθέτηση χθες Τετάρτη από το Πεκίνο της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια.
Η Κίνα θα λάβει «επαρκή μέτρα» αν η Βρετανία επεκτείνει το δικαίωμα απόκτησης της βρετανικής υπηκοότητας από τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ μετά την υιοθέτηση χθες Τετάρτη από το Πεκίνο της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο.
«Αν η βρετανική πλευρά αλλάξει μονομερώς την τρέχουσα νομοθεσία, αυτό θα αποτελέσει ρήξη της θέσης της καθώς και του διεθνούς δικαίου», ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.
«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε αυτό και διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε επαρκή μέτρα», πρόσθετε η ανακοίνωση χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Χθες Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι το Λονδίνο θα τηρήσει τη δέσμευσή του να προσφέρει στους κατόχους Βρετανικού Εθνικού Υπερπόντιου (BNO) διαβατηρίου στο Χονγκ Κονγκ ανοίγοντας το δρόμο προς την απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας –επιτρέποντάς τους να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Χονγκ Κονγκ υπάρχουν περίπου 350.000 κάτοχοι διαβατηρίων ΒΝΟ, ενώ σχεδόν 3 εκατομμύρια κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ πληρούν τα κριτήρια για να τους χορηγηθούν.
Καταφύγιο η Αυστραλία
Από την πλευρά της η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποτελέσει καταφύγιο για τους κατοίκους Χονγκ Κονγκ που επιθυμούν να το εγκαταλείψουν εξαιτίας της νέας νομοθεσίας, κάτι που ενδέχεται να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις Καμπέρας- Πεκίνου.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον εκτίμησε ότι η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είναι «πολύ ανησυχητική» και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει «πολύ ενεργά» να προτείνει την υποδοχή στη χώρα των κατοίκων της πρώην βρετανικής αποικίας.
Όταν ρωτήθηκε αν η Αυστραλία ενδέχεται να προσφέρει επισήμως ένα είδος ασύλου στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, ο Μόρισον απάντησε «ναι», προσθέτοντας ότι το μέτρο θα εξεταστεί άμεσα από την κυβέρνησή του και αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εγκριθεί.
Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό.
Στα μέσα Ιουνίου η αυστραλιανή κυβέρνηση αποκάλυψε ότι η χώρα έγινε στόχος μεγάλης κυβερνοεπίθεσης από «κρατικό παράγοντα», με τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης να δείχνουν την Κίνα.
Η Καμπέρα προκάλεσε την οργή του Πεκίνου ζητώντας να διεξαχθεί διεθνής, ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και καταγγέλλοντας ότι η κινεζική διπλωματία είναι επιθετική και ανειλικρινής.
Το Πεκίνο απάντησε καλώντας τους πολίτες της να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Αυστραλία, για τουρισμό ή σπουδές, και επιβάλλοντας εμπορικές κυρώσεις εναντίον αυστραλέζικων προϊόντων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ