Πέντε χρόνια μετά τον τραγικό πνιγμό του μικρού Αϊλάν Κούρντι
Η φωτογραφία του άψυχου σώματος του μικρού Σύρου να κείτεται σε μια παραλία των τουρκικών ακτών ήταν σοκαριστική
Ήταν πέντε χρόνια πριν όταν η φωτογραφία του άψυχου σώματος του μικρού Σύρου Αϊλάν Κούρντι να κείτεται σε μια παραλία των τουρκικών ακτών προκάλεσε σοκ. Σήμερα, η θεία του αγοριού ζητά να μην ξεχνιούνται τα δεινά των προσφύγων.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2015, το μικροσκοπικό σώμα του τρίχρονου Αϊλάν ξεβράστηκε άψυχο σε μια παραλία των τουρκικών κοντά στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός). Ο μικρός πνίγηκε σε ναυάγιο στο Αιγαίο μαζί με τον αδελφό του Γκαλίπ, την μητέρα του Ρεχάνα και εννέα ακόμη πρόσφυγες.
Η φωτογραφία του αγοριού να κείτεται με το κεφάλι κάτω στην υγρή άμμο ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μέσα σε λίγες ώρες. Αναστάτωσε όσο και σόκαρε ρίχνοντας σκληρό φως στη μοίρα εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να φτάσουν στην Ευρώπη.
Never forget: Alan Kurdi.
Five years ago tomorrow.https://t.co/B3WPHFuC8U
— Gregory A. Maniatis (@gmaniatis) September 1, 2020
Μόνο ο πατέρας της οικογένειας του Αϊλάν, ο Αμπντουλάχ, επέζησε από το ναυάγιο της αυτοσχέδιας φουσκωτής λέμβου καθώς όλοι τους επιχειρούσαν από το πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο του Μπόντρουμ να φτάσουν στην Κω, μια πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι, η οικογένεια Κούρντι είχε διαφύγει από την πολύνεκρο πόλεμο που μαίνεται από το 2011 στη χώρα τους, τρέποντας σε φυγή από την τότε προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι, στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, όπου ζούσαν.
«Ασφάλεια και ελπίδα»
Είχαν «αποφασίσει να πάρουν το ρίσκο (…) να πάνε κάπου όπου θα έβρισκαν, όπως νόμιζαν, ασφάλεια και ελπίδα», εξήγησε η Τίμα Κούρντι, θεία του Αϊλάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τη γερμανική ΜΚΟ Sea-Eye στο Ρέγκενσμπουργκ, στην νοτιοδυτική Γερμανία.
«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας και να γυρίζουμε την πλάτη» στους πρόσφυγες, είπε η Τίμα Κούρντι την παραμονή της πέμπτης επετείου του θανάτου του ανιψιού της.
«Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να υποφέρουν και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο (…) Ζητούν βοήθεια», πρόσθεσε.
«Στις 2 Σεπτεμβρίου 2015, έμαθα τα τραγικά νέα: η κουνιάδα μου και οι δύο ανιψιές μου είχαν πνιγεί», είπε η θεία του Αϊλάν, με τη φωνή της να σπάει από συγκίνηση σε σημείο που χρειάστηκε να διακόψει την ομιλία της.
«Η φωτογραφία του ανιψιού μου, του Αϊλάν Κούρντι, του αγοριού στην παραλία, ήταν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Και εκείνη την ημέρα, στο πρώτο μου τηλεφώνημα με τον αδερφό μου Αμπντουλάχ που είχε χάσει ολόκληρη την οικογένειά του (…), μου είπε: ‘Η φωτογραφία του γιου μου είναι ένα κάλεσμα για αφύπνιση του κόσμου’, πρόσθεσε η Τίμα που έχει γεννηθεί στη Συρία και έχει ζήσει στον Καναδά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Τραγωδία»
«Η τραγωδία μας είναι δυστυχώς μια μεταξύ πολλών άλλων», δήλωσε. «Αποφάσισα να κάνω τη φωνή μου να ακουστεί για όλους εκείνους που υποφέρουν και δεν έχουν φωνή. Είπα στον εαυτό μου: ‘αφού δεν μπόρεσα να σώσω την οικογένειά μου, τότε ας σώσω των άλλων’.
Η Τίμα Κούρντι πρόκειται να λάβει μέρος σε μια διαδήλωση στο Βερολίνο με πρωτοβουλία της Sea-Eye αύριο, Τετάρτη, ανήμερα της επετείου του θανάτου του αγοριού. Εκδηλώσεις μνήμης προγραμματίζονται επίσης σε άλλες πόλεις της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων της Κολωνίας και του Αμβούργου.
Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Eye έχει μετονομάσει το πλοίο της ανθρωπιστικής διάσωσης που επιχειρεί στη Μεσόγειο δίνοντάς του το όνομα του 3χρονου Σύρου. Επίσης ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει μέχρι το τέλος του έτους να στείλει ένα δεύτερο πλοίο για επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών που ξεκινούν το ταξίδι τους από τη Λιβύη. Το πλοίο αυτό θα πάρει το όνομά του από τον αδελφό του Αϊλάν.
Το 2015, η ΕΕ βίωσε μια μεγάλη εισροή μεταναστών μέσω της Μεσογείου.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη, πάνω από 850.000 μέσω Ελλάδας. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προέρχονταν κυρίως από τη Συρία (56%), το Αφγανιστάν (24%) και το Ιράκ ( 10%).
Η μείωση των αφίξεων προσφύγων μετά το 2015 δεν έθεσε τέλος στις τραγωδίες στη Μεσόγειο, ούτε στις διαμάχες για την υποδοχή αυτών των ανδρών, γυναικών και παιδιών.
Πηγή: ΑΠΕ