Πέντε δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης ζητούν την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο
Με βάση τις εξαγγελίες του παρελθόντος και μετατροπή του σημερινού χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο
Κοινό «μέτωπο» για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, με βάση τις εξαγγελίες του παρελθόντος και μετατροπή του σημερινού χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο, έχουν σχηματίσει οι δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης. Χαρακτηρίζουν, σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «κακή λύση» και «τραγικό λάθος» το σχέδιο ανάπλασης και πως θα αποβεί σε βάρος των Θεσσαλονικέων και των οικονομικών συμφερόντων της ευρύτερης περιοχής.
Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπενθυμίζει πως πάντοτε ήταν υπέρ της ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ με πράσινο και μεταφορά της στα δυτικά. «Η λύση να γίνει ανάπλαση, μητροπολιτικό πάρκο και διεθνής έκθεση σε 175 στρέμματα είναι κακή, μας βρίσκει αντίθετους και ουσιαστικά είναι τρικυμία εν ποτηρίω. Δηλαδή, ούτε πάρκο μητροπολιτικό δεν πρόκειται να γίνει, ούτε σωστή Διεθνής ‘Εκθεση δεν μπορεί να λειτουργήσει εκεί», αναφέρει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών και αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος προσθέτει πως το «μέλλον για την πόλη της Θεσσαλονίκης επιβάλλει την κατασκευή νέου εκθεσιακού κέντρου στο οικόπεδο των 200 στρεμμάτων που πήρε απόφαση να παραχωρήσει το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης». Ο κ.Δανιηλίδης αναφέρει πως με μεταφορά της ΔΕΘ στη Σίνδο θα αναπτυχθεί ο συνεδριακός τουρισμός και παράλληλα η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου θα ενισχύσει το -χαμηλό αυτή τη στιγμή- ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο που έχει η πόλη.
Παράλληλα, κρούει «καμπανάκι» λέγοντας πως στο σημερινό χώρο της ΔΕΘ με ανασκαφές θα βρεθούν «υψίστης σημασίας αρχαιότητες, ρωμαϊκές και βυζαντινές. Αυτό θα οδηγήσει σε μια νέα 20ετία “αλά Βενιζέλου” με το σταθμό του Μετρό. Είναι τραγικό λάθος και μυωπική η προσέγγιση για την διατήρηση της έκθεσης στο συγκεκριμένο σημείο που είναι εις βάρος του λαού του κέντρου της θεσσαλονίκης και εις βάρος των οικονομικών, αναπτυξιακών, κοινωνικών και πολιτιστικών συμφερόντων της Βόρειας Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Δανιηλίδης.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, υποστηρίζει πως η μετεγκατάσταση στη Σίνδο είναι «η βέλτιστη λύση καθώς συγκεντρώνει σειρά πλεονεκτημάτων» και για το λόγο αυτό ηγείται ο ίδιος μιας σχετικής πρωτοβουλίας με πολλούς αποδέκτες. «Στο δήμο Δέλτα, σε απόσταση 15 λεπτών από τη Θεσσαλονίκη, που είναι μια κατ’ εξοχήν παραγωγική περιοχή, η σημαντικότερη της Βόρειας Ελλάδας, υπάρχουν οι χώροι όπου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς πολλές καθυστερήσεις είναι εφικτό να δημιουργηθούν οι υποδομές για τη δημιουργία ενός εκθεσιακού κέντρου με βιοκλιματικά κριτήρια, εναρμονισμένα στα πρότυπα της πράσινης ανάπτυξης που συζητάμε», λέει συγκεκριμένα, συμπληρώνοντας πως η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού θα αποφορτίσει το κέντρο από τη συμφόρηση που προκαλείται σε κάθε εκθεσιακή διοργάνωση και θα δώσει «ζωή στη δυτική πλευρά της πόλης που έως σήμερα δέχεται μόνο τα περισσεύματα της Θεσσαλονίκης».
Υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ τάσσεται και ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, δηλώνοντας πως θα πρέπει να «δημιουργηθεί ένα οικονομικό αντίβαρο στη δυτική Θεσσαλονίκη, η οποία είναι εγκαταλελειμμένη και αβοήθητη» και πως η μεταφορά στη Σίνδο έχει πολλά πλεονεκτήματα, ενώ παράλληλα θα χαρίσει ένα μεγάλο χώρο πρασίνου στους πολίτες στην «καρδιά» της πόλης.
Με τις παραπάνω θέσεις συντάσσεται και ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, λέγοντας πως το θέμα της μετεγκατάστασης δυτικά έχει αποφασιστεί εδώ και πολλά χρόνια από όλη την κοινωνία και πως ο σημερινός χώρος θα πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες ως μητροπολιτικό πάρκο.
Πηγή: ΑΠΕ/Α.Καρυπίδου
Διαβάστε επίσης: