Featured

Περάσαμε ένα πρωί στο συσσίτιο του κέντρου

Άνθρωποι άνεργοι, άποροι, πρώην τοξικομανείς και πρόσφυγες ή μετανάστες λαμβάνουν το συσσίτιο από το Χριστιανικό Στέκι.

Νίκος Γκάγιας
περάσαμε-ένα-πρωί-στο-συσσίτιο-του-κέν-773255
Νίκος Γκάγιας

Εικόνες: Μάριος Δαδούδης

Καθημερινά περιμένουν υπομονετικά μέχρι να έρθει η σειρά τους για το συσσίτιο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και καταγωγής, όσο η ανεργία αυξάνεται και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες δυσχεραίνουν, στερούνται βασικών αγαθών και αναγκάζονται να εξαρτώνται για τα πιο βασικά πράγματα. Για ένα πιάτο φαγητό, για λίγα ρούχα, ακόμα και για μια στέγη.

Είναι αδύνατον να περάσεις μπροστά από μία τεράστια ουρά ανθρώπων που περιμένουν για μία μερίδα φαΐ και να μην σε πιάσει το στομάχι σου. Είναι εκείνες οι ώρες που σκέφτεσαι πως πρέπει να σταματήσεις να γκρινιάζεις για κάθε τι που δεν έχεις, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά δεν έχουν όσα εσύ θεωρείς αυτονόητα.

Σ’ αυτό τον αγώνα, μεταξύ άλλων, βοηθάει σημαντικά το Χριστιανικό Στέκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί, στην Πλ. Ιπποδρομίου, καθημερινά από τις 10:00 γίνεται διανομή συσσιτίου για Έλληνες αστέγους και απόρους, καθώς και για πρόσφυγες και μετανάστες.

Από το 1984 η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία της Θεσσαλονίκης, μέσω του Χριστιανικού Στεκιού υλοποιεί το κοινωνική της έργο, που απευθύνεται στους άστεγους, τους εξαρτημένους και τους άπορους συνανθρώπους μας.

Πιο συγκεκριμένα παρέχει φαγητό, ρουχισμό, μπάνια και εξειδικευμένη υποστήριξη για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους πρόσφυγες. Κάποιες υπηρεσίες του Χριστιανικού Στεκιού δεν λειτουργούν αυτή την στιγμή, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, αλλά θα επαναλειτουργήσουν όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

«Περίπου 220 μερίδες μοιράζονται καθημερινά» αναφέρει η συντονίστρια της διακονίας, κα. Σοφία Σαμακοβλή.

Τι χρειάζεται για να λάβει κανείς το συσσίτιο; Απολύτως τίποτα! Αρκεί μόνο να περιμένει στην ουρά. Ο μόνος έλεγχος που γίνεται είναι στο πόσες μερίδες θα δοθούν στον καθένα, ανάλογα με τα άτομα που έχει η κάθε οικογένεια.

Άνθρωποι άνεργοι, άποροι, πρώην τοξικομανείς που δεν έχουν άνεση χρημάτων χρειάζονται μία ενίσχυση για να μπορέσουν να επιβιώσουν και γι’ αυτό τον λόγο λαμβάνουν το συσσίτιο.

Ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος στα νιάτα του δούλευε σε βιοτεχνία, μας εξομολογείται ότι όταν πια δεν μπορούσε να εργάζεται εκεί, λόγω ηλικίας, ξεκίνησε να πουλάει λαχεία. Όμως, τα χρήματα δεν του έφταναν για να καλύψει τα έξοδα του σπιτιού και της σίτισης του. Έτσι τα τελευταία 5 χρόνια παίρνει τη βοήθεια από το Χριστιανικό Στέκι.

Η Μαρία, χωρισμένη μητέρα τεσσάρων παιδιών επισημαίνει πως πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια και οι συνθήκες την οδήγησαν να χρειάζεται μία βοήθεια για να τα καταφέρει. «Είναι πολύ σημαντική η ενίσχυση από το Χριστιανικό Στέκι. Χωρίς αυτήν, τα πράγματα θα ήταν πραγματικά δύσκολα», καταλήγει.

Από την άλλη πλευρά, μετά τους Έλληνες, έρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Άνθρωποι από το Αφγανιστάν, την Τουρκία, το Χονγκ Κονγκ αναμένουν για το καθημερινό φαγητό τους. Ο καθένας “κρύβει” και μία ξεχωριστή ιστορία.

Ένας 16χρονος από το Αφγανιστάν εγκατέλειψε την χώρα του πριν 3μιση χρόνια, λόγω του πολέμου. Ενώ πηγαίνει στο συσσίτιο τον τελευταίο χρόνο, αναφέροντας πως είναι πολύ βοηθητικό για τον ίδιο, που έχει καθημερινά ζεστό φαΐ.

Στην προ κορονοϊού εποχή διοργανώνονταν συναντήσεις κάθε Παρασκευή και έτσι «υπήρχε στενότερη επαφή και συζητούσαμε μεταξύ μας», αναφέρει η κυρία Σαμακοβλή, ενώ συμπληρώνει πως «με τους παλαιότερους έχουμε άλλες σχέσεις. Ειδικά το πρώτο διάστημα που κάναμε τις συναντήσεις, μέχρι την Κυριακή το βράδυ σκεφτόμουν τις ιστορίες που είχα ακούσει και σφιγγόμουν».

Ο υπεύθυνος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, Περικλής Αγγελόπουλος εξηγεί πως πέρα από το κομμάτι του φαγητού, πολλές φορές βρίσκονται εκεί για να μιλήσουν μαζί τους, καθώς εκείνη η στιγμή μπορεί να είναι η μοναδική φορά που θα μιλήσουν μέσα στην μέρα τους.

«Θα μας πουν κάτι που εμπιστεύονται γιατί στο δρόμο δεν είναι εύκολο να μιλήσεις. Και επίσης μειώνεται η αγωνία μας, όταν ξέρουμε ότι το πρωί θα έρθουν και θα πάρουν το φαγητό τους.Δουλεύουμε με μία φιλοσοφία, η οποία λέει πως η δύναμη είναι στους ίδιους τους ανθρώπους και εμείς λειτουργούμε υποστηρικτικά», συμπληρώνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπεύθυνος της διακονίας, κ. Αντώνης Σακελλαρίου υπογραμμίζει ότι «Την ελπίδα που έχουμε, θέλουμε να την μεταδώσουμε στους ανθρώπους που υπηρετούμε. Κάνουμε μία υπηρεσία προς το θεό και αυτό μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε. Έχουμε την πεποίθηση πως ο Θεός, όπως αγαπάει εμένα, αγαπάει και τον άνθρωπο από το  Αφγανιστάν, το Χονγκ Κονγκ. Οπότε τον αγαπώ και εγώ και αυτό ισχύει για όλους μας»

Φυσικά όλο αυτό το σπουδαίο έργο χρειάζεται την βοήθεια όλων μας, καθώς τα λειτουργικά έξοδα του Χριστιανικού Στεκιού ανέρχονται σε 70.000 ευρώ το χρόνο. Επομένως οι ανάγκες τρέχουν και αν θες και εσύ να βοηθήσεις μπορείς να βρεις τα στοιχεία επικοινωνίας παρακάτω. Κάθε βοήθεια είναι σημαντική!

  • Email: steki@eeeth.gr
  • Facebook: xristianiko steki

Πλατεία Ιπποδρομίου 10, Θεσσαλονίκη, Τηλ. επικοινωνίας: 2310 227 661

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα