Πέρασαν με εντολή Χαρδαλιά ασθενείς στη χώρα;

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών και η αντίδραση του Υφυπουργού.

Parallaxi
πέρασαν-με-εντολή-χαρδαλιά-ασθενείς-σ-716740
Parallaxi

Tην αντίδραση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά προκάλεσε το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών σύμφωνα με το οποίο με εντολή του ίδιου, παρά τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν, πέρασαν από το αεροδρόμιο τέσσερα άτομα της συνοδείας της τουρκικής μπασκετικής ομάδας Φενέρμπαχτσε που είχαν πυρετό.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών:

Την ώρα που η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριχναν τις ευθύνες για τη διάδοση του κορονοϊού στους πολίτες και λίγο πριν από το δεύτερο οριζόντιο λοκντάουν, με εντολή Χαρδαλιά, παρά τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν, πέρασαν από το αεροδρόμιο τέσσερα άτομα της συνοδείας της τουρκικής μπασκετικής ομάδας Φενέρμπαχτσε που είχαν πυρετό  Τα μηνύματα που δείχνουν ότι ο επικεφαλής δίνει εντολή να περάσει η αποστολή, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του αρμόδιου άντρα της Πυροσβεστικής ο οποίος βρίσκεται στον έλεγχο.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση με συνεχείς αυστηρές προειδοποιήσεις επέρριπταν τις ευθύνες για το δεύτερο και το τρίτο σαρωτικό κύμα της πανδημίας στις πλάτες των πολιτών, αποδεικνύεται για πολλοστή φορά η δική της αλλοπρόσαλλη και τραγικά ανεύθυνη πολιτική. Τα στοιχεία που έφτασαν στην «Εφ.Συν.» επιβεβαιώνουν το ότι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδιαφέρονται μόνο για την αψεγάδιαστη εικόνα τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες ανεύθυνων και επιπόλαιων επιλογών ακόμα και κρίσιμων επιτελικών στελεχών του κράτους.

Βρισκόμαστε στις 22 Οκτωβρίου του 2020, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν την ανακοίνωση επιβολής σκληρού λοκντάουν από την κυβέρνηση και ενώ ήδη εφαρμόζονταν αυστηρότατα μέτρα ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στη σειρά των τηλεφωνικών μηνυμάτων που διαθέτει η «Εφ.Συν.» φαίνεται να ενημερώνεται από τον αρμόδιο αξιωματικό Πολιτικής Προστασίας ο επικεφαλής της υπηρεσίας στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ότι υπάρχει πρόβλημα στην αποστολή της Φενέρμπαχτσε. Και εκείνος απαντά με απρόσμενο τρόπο .

Αξιωματικός: Τέσσερα άτομα συνοδείας από τη Φενέρ έχουν πυρετό. Επικεφαλής: Να περάσει η ομάδα. Αξιωματικός: Σίγουρα; Επικεφαλής: Εντολή Χαρδαλιά, τελειώνετε, στο πακιστανικό το τηλέφωνο.

Εδώ παρατηρούμε ότι ο επικεφαλής επικαλείται τον πολιτικό του προϊστάμενο και γενικό συντονιστή της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα, τον κ. Χαρδαλιά, ο οποίος φέρεται να έχει δώσει εντολή να αγνοηθεί το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα σε τέσσερα άτομα της συνοδείας της τουρκικής ομάδας. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει καθώς φαίνεται και συνείδηση ότι κάτι στραβό πρόκειται να γίνει, οπότε παραπέμπεται η υπόθεση στο «πακιστανικό» τηλέφωνο.

Δυστυχώς υπάρχει και συνέχεια. Και είναι χειρότερη. Ο επικεφαλής δίνει εντολή να περάσει η αποστολή, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του αρμόδιου άντρα της Πυροσβεστικής που βρίσκεται στον έλεγχο .

Επικεφαλής: Να περάσει η VIP στις αφίξεις. Πυροσβέστης: Μην μπλέξουμε διοικητή, είναι και το ΕΚΑΒ εδώ. Επικεφαλής: Σιγά μην μπλέξουμε, οι άλλοι έκαψαν 100 άτομα και πήραν και βαθμό. Πυροσβέστης: ΟΚ. Επικεφαλής: Τελείωνε […] μόνο σε αυτό το κινητό γιατί στα δικά μας έχουμε στείλει πολλά. Πυροσβέστης: ΟΚ. Επικεφαλής: Πακιστάν ρε […].

Η συνεχής αναφορά στα «πακιστανικά» τηλέφωνα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι γνωρίζουν οι συνομιλούντες πως υπερβαίνουν τα καθήκοντά τους, προκειμένου να εκτελέσουν τις άνωθεν εντολές της πολιτικής τους ηγεσίας. Οσο για τη σύγκριση με την τραγωδία στο Μάτι είναι κι αυτή δηλωτική του τρόπου που είχε εργαλειοποιήσει τον θάνατο τόσων ανθρώπων η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το τελευταίο στιγμιότυπο είναι η εντολή του αξιωματικού προς τα κατώτερα όργανα να επιτρέψουν την είσοδο αδιαφορώντας για τον άμεσο κίνδυνο.

Αξιωματικός: Εντολή του μεγάλου να περάσουν χωρίς έλεγχο. Εχει ενημερωθεί η ηγεσία. Ελπίζω να μη μας μπλέξουνε.

Ηταν 22 Οκτωβρίου 2020 όταν η ΚΑΕ Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τη Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ. Η ομάδα του ΠΑΟ πανηγύρισε το ίδιο βράδυ τη νίκη της με 82-68. Πέντε ημέρες μετά εμφανίζεται το πρώτο κρούσμα στην ομάδα του ΠΑΟ, ενώ τη μεθεπομένη ανακοινώνεται και δεύτερο επιβεβαιωμένα κρούσμα. Για τον λόγο αυτό αναβλήθηκε εξάλλου την ίδια μέρα το παιχνίδι της ΚΑΕ ΠΑΟ με τη Ζενίτ. Ηδη πολλοί αγώνες αναβάλλονταν τότε σε όλη την Ευρώπη, μια και το σαρωτικό δεύτερο κύμα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και οι γιατροί με τους νοσηλευτές έδιναν μάχες στις εντατικές.

Ο πρωθυπουργός με συνεχή δραματικού και πολύ αυστηρού ύφος διαγγέλματα -που μάλλον δεν έφταναν μέχρι το αεροδρόμιο- μιλούσε για αυστηρότατα μέτρα, ενώ ταυτόχρονα επέρριπτε τις ευθύνες για τη διάδοση της μετάδοσης στους πολίτες, στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα, όταν η Θεσσαλονίκη δοκιμαζόταν σκληρά από την πανδημία. Ταυτόχρονα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συνέχιζε το καθημερινό έργο της επιβάλλοντας πρόστιμα σε πολίτες και καταστηματάρχες.

Εξαλλοι τότε και προειδοποιώντας με ακόμα πιο αυστηρά μέτρα τους ανεύθυνους οι Ν. Χαρδαλιάς και Μ. Χρυσοχοΐδης στη διάρκεια της καθυστερημένης επίσκεψής τους στη χειμαζόμενη τότε Β. Ελλάδα κατέκριναν την επίδειξη ανευθυνότητας από ορισμένους και προφανώς μάλλον δεν είχαν αυτούς που αντάλλαξαν τα μηνύματα στο μυαλό τους.

Στις 23/10, με τις διασωληνώσεις τους νεκρούς και τα κρούσματα να αυξάνονται δραματικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στη λογική ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του, υπογράμμιζε ότι σταθερός μοχλός παραμένει η πειθαρχία, επισημαίνοντας και πάλι ότι «η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της κοινωνικής αλληλεγγύης». Την ίδια μέρα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει σχετικά: «Οταν για παράδειγμα εμείς απολογούμασταν για το Μάτι και σήμερα η φυσική ηγεσία, για τους χειρισμούς της οποίας τότε απολογούμασταν, δουλεύει σε θέσεις πολιτικού προϊσταμένου για τον πολιτικό μας αντίπαλο, σημαίνει ότι και τότε που κυβερνούσαμε εμείς δούλευε για τον πολιτικό μας αντίπαλο. Στη δική μας πλάτη, όμως. Και σε θέση κρίσιμης ευθύνης».

Οπως λοιπόν προκύπτει και από τα παραπάνω ανατριχιαστικά αυτά μηνύματα, η πειθαρχία έχει πολλές όψεις και οφείλει να ρίξει και εδώ φως η Δικαιοσύνη. Εκτός κι αν τα δύο χρόνια που γιορτάζει σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. και οι διακηρυγμένες αρχές του επιτελικού κράτους συνοψίζονται στις διαταγές των «μεγάλων», στα πακιστανικά τηλέφωνα και στη φίμωση όσων διαμαρτύρονται.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα