Top

Πέρασε ο αμφισβητούμενος νέος κανονισμός λειτουργίας του δήμου

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση με πολλές αντιδράσεις

Parallaxi
πέρασε-ο-αμφισβητούμενος-νέος-κανονι-481390
Parallaxi
Εικόνα: Σοφία Λαμπρινοπούλου

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση με πολλές αντιδράσεις πέρασε χθες βράδυ ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αντιρρήσεις εξέφρασε το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση της δημοτικής συμβούλου Μαρίας Πασχαλίδου:

”Γελάνε και οι πέτρες! Συζητηση για νέο ΟΕΥ Δημου στο ΔΣ Οργανισμός Εσωτερικων Υπηρεσιων που κατοχυρώνει θέσεις στα πρόσωπα και εξασφαλίζει σε πρόσωπα θέσεις. Συμβαίνει τώρα.. 23 υπερ 21 κατα 1 λευκο Οτι κερδισαμε και κατακτήσαμε στον δήμο μας για τη νεολαία και τον εθελοντισμο… Τσαμπα τα δικτυα εθνικα και ευρωπαικα Τσαμπα τα προγραμματα εθνικα και ευρωπαικα Τσαμπα οι συνεργασίες με ομαδες της πόλης Τσαμπα ο συμμετοχικος προϋπολογισμός για νεους Τσαμπα το ΔΣ Νεων Τσαμπα η κινητικότητα νέων Τσάμπα η εκπαιδευση εθελοντων Τσάμπα η εκπαιδευση υπαλλήλων Τσάμπα η πιστοποίηση youth workers Tσάμπα τα συγχαρητήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης,της Ευρωπαικής Επιτροπής,του Ευρώπαικού Φόρουμ Νεολαίας Κι αυτα τα τσάμπα ειναι μερικα απο αυτα που η σημερινη διοικηση βρήκε ετοιμα και παρ ολα αυτα τα ακύρωσε και δεν τα συμπεριέλαβε στο νέο Οργανισμό Εσωτερικων Υπηρεσιών που εφερε προς ψήφιση.Γιατι ούτε τα καταλαβαίνει ,ούτε τα νοιάζεται. Αρκέστηκε σε 5 γραμμες για τον εθελοντισμό και τη νεολαία στην διευθυνση αθλητισμου! Και μας μίλησαν για αραχνιασμενο αρχείο εθελοντών που στην αρμοδιότητά του απο το 2013 ειχε την αιμοδοσία!!! Αυριο απ αυτους που απαξιώνετε θα ζητήσετε ψήφο ψελλίζοντας πως η νεολαία είναι το μέλλον της χώρας! Είστε χαρούμενοι? Η απλα για εσάς είναι Τετάρτη προς Πέμπτη? Υ.Γ Ορισμένοι δε,ταυτίζονται με την παροιμία “Εκανε η μυγα κωλο κι εχεσε τον κοσμο ολο”.

Ο κανονισμός πέρασε με οριακή πλειοψηφία 23 έναντι 21 ψήφων, 1 λευκό (απόντες οι κύριοι Αρβανίτης και Κούδας) και με την ψήφο της Δήμητρας Αλεξίου η οποία δεν εμφανίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά εκλήθη στο τέλος για να ψηφίσει. Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος τις τελευταίες μέρες προκάλεσε σάλο με τις δηλώσεις της για τη Σοφία Μπεκατώρου αλλά και μια ανάρτηση τον τοίχο της όπου νομιμοποιεί την έννοια ”λαθρομετανάστης”.

Μάλιστα διαμαρτυρόμενη για τη στάση της δημοτικής συμβούλου για τη Σοφία Μπεκατώρου η δημοτική σύμβουλος Μαρία Πασχαλίδου την ώρα που ψήφιζε φώναξε ”Με τη Σοφία”, κάτι που ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν αντιλήφθηκε και ρώτησε ποια είναι η Σοφία;

Οι αντιδράσεις των παρατάξεων

Σκληρή κριτική άσκησαν στην διοίκηση Ζέρβα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Κάνατε το δήμο σας τσιφλίκι και τον μετατρέπετε σε προσωπικό βασίλειο με αυλικούς, με ελεγχόμενους, με καταστολή» σημείωσε η Κ. Νοτοπούλου επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» που χαρακτήρισε το νέο ΟΕΥ ελλιπή και αποσπασματικό.

Για έναν ΟΕΥ «κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του δημάρχου και του επιτελείου του και όχι σε αυτές της πόλης» έκανε λόγο ο Β. Γάκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα».

Από την πλευρά του ο Γ. Ορφανός, επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» σημείωσε ότι πρόκειται για ένα κείμενο δημαρχοκεντρικό που δεν δίνει κάποια ουσιαστική λύση.

Ερωτηματικά εξέφρασε και ο Σ. Βούγιας από την παράταξη «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» ζητώντας να πάρει απαντήσεις για το πού χώλαινε ο προηγούμενος Οργανισμός και ποιος ο λόγος των αλλαγών.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» επεσήμανε ότι ο Κ. Ζέρβας ήταν αυτός που το 2012 χειροκροτούσε τη διοίκηση Μπουτάρη για την τροποποίηση του ΟΕΥ, ενώ σήμερα προχωράει στην αλλαγή του.

Η ανακοίνωση της παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί για όσα έγιναν χθες βράδυ:

Προχειρογράφημα χαρακτήρισε η Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί Κατερίνα Νοτοπούλου τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης μιλώντας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές που δρομολογούνται στην Τ.Α σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο να ανταποκριθεί σε ένα νέο μοντέλο σύγχρονης διακυβέρνησης.

«Στο πλαίσιο αυτό οι δήμοι θα πρέπει να σχεδιάσουν σύγχρονους ΟΕΥ που θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτές» δήλωσε υπογραμμίζοντας την ανάγκη «οι Δήμοι να συνεργάζονται με τους φορείς, με την τοπική κοινωνία, με όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να σχεδιάσουν και να υπηρετήσουν την βιώσιμη αστική ανάπτυξης. Μια έννοια που πλέον όμως ξεφεύγει και υπερβαίνει τη στενή υπηρεσιακή δομή της αστικής κινητικότητας. Για την επίτευξη των παραπάνω, ο εκσυγχρονισμός του ΟΕΥ είναι απαραίτητη προϋπόθεση». υπογράμμισε.

Επεσήμανε την έλλειψη διαβούλευσης για τον Οργανισμό τονίζοντας ότι ο ΟΕΥ δόθηκε ελλιπής στους συλλόγους του Δήμου.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου δήλωσε πως ο κ. Ζέρβας επιχειρεί να μετατρέψει τον Δήμο σε προσωπικό «βασίλειο» με αυλικούς και υπηκόους.

Όπως ανέφερε:

Ο νέος ΟΕΥ δεν έρχεται να επιλύσει κανένα πρόβλημα. Είναι ελλιπής και αποσπασματικός, με εμφανείς δυσλειτουργίες. Δεν αντιμετωπίζει μια βασική παθογένεια, αυτή των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων με τα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Αναδιατάσσει Διευθύνσεις – τμήματα, χωρίς ενιαία δομή και χωρίς αιτιολόγηση. Δημιουργεί εκεί που δεν πρέπει, καταργεί αναγκαία, δεν δημιουργεί εκεί που πρέπει! Δημιουργεί αυτοτελή τμήματα των οποίων η σκοπιμότητα αμφισβητείται, ενώ γίνονται νέα Τμήματα και Διευθύνσεις , των οποίων είναι αδύνατη η στελέχωσή τους. Διασπά διευθύνσεις, ενώ θα έπρεπε να συνενώνει. Αλλού έχει διοικητική υποστήριξη στις διευθύνσεις, αλλού έχει γραμματείες…

Έχει μια αντίληψη η οποία έρχεται από τη διάθεση να φωτογραφήσει ανθρώπους σε θέσεις χωρίς να έχει μια συνεκτική λογική για το σύνολο του οργανισμού.

Τα αυτοτελή τμήματα που υπάγονται στον δήμαρχο, μερικές φορές βγάζουνε μάτι!

Άλλο τμήμα για τις δημόσιες σχέσεις, άλλο τμήμα για τις διεθνείς σχέσεις. Δεν είναι και το Υπουργείο εξωτερικών ο Δήμος Θεσσαλονίκης!

Γενική Διεύθυνση ΤΥ

Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η κατάργηση της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Ένας τόσο κρίσιμος τομές του Δήμου, επιφορτισμένος με την υλοποίηση που εσείς ονομάζεται «σχέδιο Μαρσαλ» αλλά και με όλες τις δομές καθαριότητας, μένει χωρίς φυσική ηγεσία. Η ύπαρξη της Γενική Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών είναι κομβικής σημασίας και δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά το αντίθετο να ενισχυθεί.

Καθαριότητα

Ο νέος ΟΕΥ χωρίζει την διεύθυνση καθαριότητας σε ανατολικό και δυτικό τομέα (καθώς και τη διεύθυνση πρασίνου) λες και το πρόβλημα μας ήταν ανέκαθεν γεωγραφικό. Είναι ξεκάθαρα οργανωτικό. Χωρίζει την καθαριότητα από την ανακύκλωση σα να μη συνδέονται δομικά μεταξύ τους, εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό.

Τοποθετεί το ΣΜΑ στην ανακύκλωση – αν είναι δυνατόν! – ενώ ανήκει στην αποκομιδή της πράσινης γραμμής. Στην πραγματικότητα ο ΣΜΑ θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί υπό τον ΦΟΔΣΑ. Η γραμμή αποκομιδής πράσινης και μπλε γραμμής έπρεπε να είναι ενιαία. Προχειρότητα, άγνοια ή σκοπιμότητα ;

Δεν προβλέπεται διεύθυνση προμηθειών. Είναι πολύ σοβαρό κομμάτι οι προμήθειες του δήμου και τα ποσά που διαχειρίζονται.

ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

Στην περίπτωση του Βαφοπουλείου ζητάμε και επιμένουμε στην αναβάθμισή του και όχι στην υποβάθμισή του όπως κάνει ο Δήμος. Θα εκτιμούσαμε πιο σωστή την συγχώνευση των Διευθύνσεων Βιβλιοθηκών & Μουσείων και Βαφοπουλείου & Πνευματικών Ιδρυμάτων σε μία Διεύθυνση.

Παιδικοί σταθμοί

Άνιση αντιμετώπιση μεταξύ προϊσταμένων διαφορετικών Διευθύνσεων. Στην πραγματικότητα έχουμε μία υποβάθμιση στην αντίληψη του κομβικού ρόλου που επιτελούν οι παιδικοί σταθμοί στην κοινωνία. Ακατανόητος και ο αποκλεισμός των ειδικοτήτων ΠΕ και ΤΕ νηπιαγωγών και βρεφοκόμων από θέσεις ευθύνης εκτός της Διεύθυνσης παιδικών σταθμών και των τμημάτων της.

Καταλήγοντας την ομιλία της η Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε πως ο νέος ΟΕΥ είναι ένας κατάλογος παραλείψεων και σφαλμάτων. Η παράταξη Θεσσαλονίκη Μαζί τον καταψηφίζει και ζητά ονομαστική ψηφοφορία καθώς όπως είπε:

· δεν λαμβάνει υπόψη και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σύγχρονης διακυβέρνησης των δήμων

· δεν εκσυγχρονίζει τη λειτουργία του Δήμου Θεσσαλονίκης

· δεν προήλθε ως προϊόν συστηματικού σχεδιασμού και διαβούλευσης

· δημιουργεί επιπλέον συγκεντρωτισμό

· είναι ελλιπής και αποσπασματικός, με εμφανείς δυσλειτουργίες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα