Περιστατικό λογοκρισίας με δηλώσεις πανεπιστημιακών
Τρία κείμενα πανεπιστημιακών του ΑΠΘ που έφαγε ξαφνικά το σκοτάδι...
Για τις χθεσινές θλιβερές εικόνες στο ΑΠΘ τοποθετήθηκαν τρεις πανεπιστημιακοί καθηγητές του ΑΠΘ μέσω ενημερωτικού site της Θεσσαλονίκης, ένα κείμενο όπως που φαίνεται πως ενόχλησε την κυβέρνηση και σήμερα το μεσημέρι «κατέβηκε».
Το κείμενο άνηκε στον Άρη Στυλιανού, Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, στην Ιωάννα Κωσταρέλλα Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και στον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, Κοσμήτορα Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ. Το γεγονός γνωστοποίησε ο δημοσιογράφος Θωμάς Σιώμος στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας με ανάρτηση του στο Facebook:
“Δεν ξέρω σε ποιόν ανήκει το GRTimes.gr, ούτε ποιά είναι η αξιοπιστία του και δε μπορώ να μιλήσω γενικά αλλά, το να κατεβάσει το χθεσινό κείμενο τριών πανεπιστημιακών του Αρη Στυλιανού (Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ), της Ιωάννας Κωσταρέλλα(Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας) και του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη (Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, με το οποίο σχολίαζαν όσα έγιναν στο ΑΠΘ είναι ένα κακό σημάδι για την ελευθεροτυπία…πολύ κακό...”
Στη συνέχεια ο ίδιος δημοσίευσε το κείμενο του Άρη Στυλιανού αυτούσιο:
«Δυστυχώς σήμερα ζήσαμε μια πολύ θλιβερή μέρα για το ΑΠΘ, με την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής στην κατάληψη του Κτιρίου Διοίκησης και στον περιβάλλοντα χώρο, με ρίψεις χημικών, με βία και έκτροπα από τα ΜΑΤ εναντίον φοιτητών και φοιτητριών. Είναι προφανές ότι μετά την ψήφιση του νόμου 4777/2021 για τα Πανεπιστήμια (Νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη) άρχισε αμέσως η σκληρή εφαρμογή του, σε μια επίδειξη ισχύος.
Έγιναν 30 προσαγωγές και συλλήψεις φοιτητών και φοιτητριών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και 3 φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Όλοι/ες κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.
Ήμουν κι εγώ αυτόπτης μάρτυρας της σημερινής βαρβαρότητας των ΜΑΤ μέσα στο Πανεπιστήμιό μας. Η ευθύνη των Πρυτανικών Αρχών είναι μεγάλη.
Από τα 18 μου χρόνια έχω ζήσει πολλές χαρές και λύπες στο ΑΠΘ, το δεύτερο σπίτι μου, αλλά σήμερα ήταν η πρώτη φορά που ντράπηκα τόσο πολύ, μέχρι που σκέφτηκα να παραιτηθώ και να αναζητήσω κάποια αξιοπρεπή εργασία».
Στα σχόλια η Ιωάννα Κωσταρέλλα παρέθεσε και το δικό της κείμενο που «κόπηκε»:
«Ασύμμετρη αντίδραση»
Δεν υπάρχει πιο θλιβερή εικόνα για όλους μας -μα πιο πολύ για τα μέλη της μεγάλης οικογένειας του ΑΠΘ-, να βλέπουμε το campus άδειο από το πιο δυναμικό του κομμάτι και γεμάτο αστυνομικές δυνάμεις, αντί να το βλέπουμε γεμάτο ζωή (την οποία εδώ κι ένα χρόνο, πλέον, τα μέτρα της πανδημίας έχουν βάλει σε παρένθεση).
Κάθε απόφαση και εντολή για αστυνομική επιχείρηση, με τα χαρακτηριστικά της σημερινής, φαντάζει ασύμμετρη και φέρνει στο προσκήνιο πολύ βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ρόλο που θέλει να έχει το πανεπιστήμιο ως θεσμός.
Το πανεπιστήμιο είναι οι άνθρωποί του, το ακαδημαϊκό ήθος και οι αξίες. Όλοι εμείς, τα μέλη του, είμαστε οι κυρίως υπεύθυνοι να διασφαλίσουμε υγιείς συνθήκες και να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον που θα επιτρέψει στις επόμενες γενιές ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών, προσφέροντας σπουδές υψηλού επιπέδου.
Οι εξελίξεις στην επιστήμη τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και αν θέλουμε να είμαστε στην πρωτοπορία, θα πρέπει να δημιουργήσουμε γόνιμο έδαφος που θα κρατήσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μέσα στα εργαστήρια, στις αίθουσες και στα αμφιθέατρα και όχι έξω από καγκελόφρακτες εισόδους. Όπου υπάρχει δημιουργία και πρόοδος, συρρικνώνονται τα περιθώρια για φαινόμενα ανομίας.
Η εξέλιξη της υπόθεσης είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ας αφήσουμε το Θωμά Σιώμο να μας την διηγηθεί:
, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, η Ioanna Kostarella Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και ο