“Persona non grata” κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Σομαλία

Η κυβέρνηση διατάσσει τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη χώρα να εγκαταλείψει την επικράτεια.

Parallaxi
persona-non-grata-κορυφαίος-αξιωματούχος-του-οηε-394621
Parallaxi
Photo by Avel Chuklanov on Unsplash

Η κυβέρνηση της Σομαλίας διέταξε έναν κορυφαίο αξιωματούχο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη χώρα να εγκαταλείψει την επικράτειά της, κατηγορώντας τον ότι με τις ενέργειές του παραβίασε την εθνική της κυριαρχία, ουσιαστικά κηρύσσοντάς τον persona non grata, μερικές ημέρες μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε για τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν τα σομαλικά σώματα ασφαλείας.

Ο Νίκολας Χέισομ, ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Σομαλία, «δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στη Σομαλία και δεν μπορεί πλέον να εργάζεται στη χώρα», τόνισε σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη το σομαλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί «την παραβίαση των κανόνων της ενδεδειγμένης συμπεριφοράς της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στη Σομαλία», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σχόλιο από μέρους της αποστολής του ΟΗΕ στο εμπόλεμο κράτος στο Κέρας της Αφρικής.

Ο Οργανισμός είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της κυβέρνησης της Σομαλίας, χώρας η οποία δεν έχει ακόμη μπορέσει να συνέλθει από το χάος του εμφυλίου πολέμου ο οποίος ξέσπασε το 1991.

Η απόφαση που ανακοίνωσε το σομαλικό ΥΠΕΞ οφείλεται σε μια επιστολή του, με ημερομηνία 30ή Δεκεμβρίου, στην οποία εξέφρασε ανησυχία για «τη φερόμενη ανάμιξη των σωμάτων ασφαλείας της Σομαλίας, τα οποία υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ, στη σύλληψη του Μουχτάρ Ρούμπου τη 13η Δεκεμβρίου», «τους θανάτους 15 αμάχων (…) τη 13η, 14η και 15η Δεκεμβρίου» και «τη σύλληψη περίπου 300 ανθρώπων που είχαν πάρει μέρος στις διαδηλώσεις της 13ης, 14ης και 15ης Δεκεμβρίου».

Ο Ρούμπου, το πρόσωπο που αναφέρεται στην επιστολή του Χέισομ, είναι μεταμελημένος πρώην αντάρτης της Σεμπάμπ που έχει μετατραπεί σε δημοφιλή πολιτικό. Η προσπάθειά του να καταλάβει ένα αιρετό αξίωμα της τοπικής αυτοδιοίκησης τον περασμένο μήνα εμποδίστηκε.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανακοίνωσε κατόπιν ότι οι αρχές συνέλαβαν τον Ρούμπου εξαιτίας των υποψιών ότι έφερε αντάρτες και όπλα στη νότια πόλη Μπαϊντόα, την πρωτεύουσα της Νοτιοδυτικής Πολιτείας, όπου διεκδικούσε το αξίωμα του προέδρου.

Η σύλληψή του πυροδότησε συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς του Ρούμπου και τις κυβερνητικές δυνάμεις. Στη βία φέρονται να ενεπλάκησαν και μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Αιθιοπίας, που συμμετέχουν στην αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία.

Στην επιστολή του, ο Χέισομ προέτρεψε το υπουργείο να εξηγήσει τους λόγους που συνελήφθη ο Ρούμπου, τη νομική βάση της κράτησής του, αλλά και να διενεργήσει έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν οι διαδηλωτές στην Μπαϊντόα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν φυλακιστεί είναι παιδιά.

Στην επιστολή του αξιωματούχου του ΟΗΕ επισυναπτόταν μια δεύτερη επιστολή, των διπλωματικών αποστολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γερμανίας και της Βρετανίας, με την οποία γνωστοποιούσαν την αναστολή της υποστήριξής τους προς την αστυνομία της Νοτιοδυτικής Πολιτείας, εξαιτίας των ενεργειών της στις εκλογές του περασμένου μήνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα