Πέθανε ο άντρας στον οποίο είχε μεταμοσχευθεί καρδιά από γενετικά τροποποιημένο χοίρο

Επέζησε πολύ περισσότερο από ένα ετοιμοθάνατο βρέφος που έζησε 21 ημέρες με την καρδιά ενός μπαμπουίνου

Parallaxi
πέθανε-ο-άντρας-στον-οποίο-είχε-μεταμο-850042
Parallaxi

Το πρώτο άτομο που έλαβε μεταμόσχευση καρδιάς από γουρούνι πέθανε, δύο μήνες μετά το πρωτοποριακό πείραμα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το νοσοκομείο του Μέριλαντ που πραγματοποίησε την επέμβαση.

Ο Ντέιβιντ Μπένετ, 57 ετών, πέθανε την Τρίτη στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ενώ οι γιατροί δεν έδωσαν ακριβή αιτία θανάτου, λέγοντας μόνο ότι η κατάστασή του είχε αρχίσει να επιδεινώνεται αρκετές ημέρες νωρίτερα.

Στην αρχή η καρδιά του χοίρου λειτουργούσε και το νοσοκομείο του Μέριλαντ εξέδιδε περιοδικές ενημερώσεις ότι ο Μπένετ φαινόταν να αναρρώνει σιγά σιγά. Τον περασμένο μήνα, το νοσοκομείο κυκλοφόρησε βίντεο με τον ίδιο να παρακολουθεί το Super Bowl από το κρεβάτι του νοσοκομείου ενώ εργαζόταν με τον φυσιοθεραπευτή του.

Ο Μπένετ επέζησε πολύ περισσότερο με την επεξεργασμένη γονιδιακά καρδιά χοίρου από ένα από τα τελευταία ορόσημα στην ξενομεταμόσχευση, την Baby Fae, ένα ετοιμοθάνατο βρέφος από την Καλιφόρνια, όπου έζησε 21 ημέρες με την καρδιά ενός μπαμπουίνου το 1984.

Προηγούμενες προσπάθειες για τέτοιες μεταμοσχεύσεις — ή ξενομοσχεύματα — απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό επειδή το σώμα των ασθενών απέρριψε γρήγορα το ζωικό όργανο. Αυτή τη φορά, οι χειρούργοι του Μέριλαντ χρησιμοποίησαν μια καρδιά από έναν γονιδιακά επεξεργασμένο χοίρο: Οι επιστήμονες είχαν τροποποιήσει το ζώο για να αφαιρέσουν γονίδια χοίρου που πυροδοτούν την υπερβολική απόρριψη και να προσθέσουν ανθρώπινα γονίδια για να βοηθήσουν το σώμα να αποδεχτεί το όργανο.

Η ανάγκη για άλλη πηγή οργάνων είναι τεράστια. Περισσότερες από 41.000 μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ πέρυσι, ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3.800 μεταμοσχεύσεων καρδιάς. Ωστόσο, περισσότεροι από 106.000 άνθρωποι παραμένουν στην εθνική λίστα αναμονής, χιλιάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο προτού πάρουν όργανο και χιλιάδες άλλοι δεν προστίθενται ποτέ στη λίστα, που θεωρείται πολύ μακρινό.

Οι χοίροι χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό στην ανθρώπινη ιατρική, συμπεριλαμβανομένων των μοσχευμάτων δέρματος χοίρου και της εμφύτευσης βαλβίδων καρδιάς χοίρου. Αλλά η μεταμόσχευση ολόκληρων οργάνων είναι πολύ πιο περίπλοκη από τη χρήση ιστού υψηλής επεξεργασίας. Τα γονιδιακά επεξεργασμένα γουρούνια που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτά τα πειράματα παρασχέθηκαν από τη Revivicor, θυγατρική της United Therapeutics, μιας από τις πολλές εταιρείες βιοτεχνολογίας που επιχειρούν να αναπτύξουν κατάλληλα όργανα χοίρου για πιθανή μεταμόσχευση ανθρώπου.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων είχε επιτρέψει το πείραμα του Μέριλαντ βάσει κανόνων «παρηγορητικής χρήσης» για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Οι γιατροί του Μπένετ είπαν ότι είχε καρδιακή ανεπάρκεια και ακανόνιστο καρδιακό παλμό, καθώς και ιστορικό μη συμμόρφωσης με τις ιατρικές οδηγίες. Κρίθηκε ακατάλληλος για μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς που απαιτεί αυστηρή χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων ή την υπόλοιπη εναλλακτική, εμφυτευμένη αντλία καρδιάς.

Οι γιατροί δεν αποκάλυψαν την ακριβή αιτία θανάτου του Μπένετ. Η απόρριψη, η μόλυνση και άλλες επιπλοκές αποτελούν κινδύνους για τους λήπτες μοσχεύματος.

Πηγη: AP

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα