Top

Πέθανε από κοροναϊό ανεμβολίαστος αστυνομικός- Όσα ισχύουν για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Τι αναφέρει το ΥΠΕΣ.

Parallaxi
πέθανε-από-κοροναϊό-ανεμβολίαστος-ασ-371672
Parallaxi
Εικόνα Αρχείου – Άγγελος Τσεκούρας, Parallaxi

Ένας αστυνομικός από την Ημαθία έχασε τη μάχη ύστερα από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Μετά τον 45χρονο καθηγητή από τις Σέρρες που είχε υπογράψει να μην διασωληνωθεί και πέθανε από κορωνοϊό, ο πατέρας ενός ανήλικου παιδιού είχε νοσήσει με κορωνοϊό, δεν είχε εμβολιαστεί και δεν ήθελε περαιτέρω ιατρική περίθαλψη ενώ όταν δέχτηκε να διασωληνωθεί, ήταν πια αργά.

Θλίψη προκαλούν τα λόγια του πατέρα του αστυνομικού που έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον κορωνοϊό. «Να μην το πάθει ούτε εχθρός μου, δεν μπορώ να ηρεμήσω. Δεν πήρε εμάς τους μεγάλους και πήρε έναν νέο, έχει και ένα κοριτσάκι», υποστήριξε στo MEGA ο πατέρας του αστυνομικού, ο οποίος μάταια πάσχιζε να μεταπείσει τον γιο του να εμβολιαστεί.

Με κορωνοϊό και η σύζυγός του και η κόρη του

«Εμείς τον πιέζαμε αυτός έλεγε: Να κάτσω ακόμα λίγο, να δω τι γίνεται μετά. Ετσι έφτασε στο σημείο να χάσει τη ζωή του», σημείωσε απαντώντας στο ερώτημα αν είχε εμβολιαστεί.

Οσο για το πώς κόλλησε, ο πατέρας του αστυνομικού ανέφερε ότι τόσο ο γιος του όσο και η σύζυγός του παρέμεναν ανεμβολίαστοι. «Το κόλλησε γιατί και η γυναίκα του είχε, και η κόρη του είχε. Από το σχολείο το έπαθε», δήλωσε ο πατέρας του αστυνομικού.

Σημειώνεται πως χθες συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στον αστυνομικό, οποίος υπηρετούσε στην Αστυνομία για πάνω από 20 χρόνια.

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Τι ισχύει για τις μάσκες – Πώς θα διεξαχθεί

Τα τελικά υγειονομικά πρωτόκολλα για τις παρελάσεις έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου και εν μέσω αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους θεατές. Επιπρόσθετα, οι μαθητές, αλλά και γενικότερα όσοι συμμετέχουν στη παρέλαση θα πρέπει να φορούν μάσκες πριν αλλά και μετά – εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση.

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Όσα ισχύουν

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι.

Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση– εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους.

Τι αναφέρει το ΥΠΕΣ

«Αναφορικά με τη διεξαγωγή των παρελάσεων και των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και επειδή διακινούνται ανυπόστατες φήμες περί μη διεξαγωγής των μαθητικών παρελάσεων, επισημαίνεται ότι συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο τα όσα προβλέπονται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που εξεδόθη στις 13 Οκτωβρίου 2021», αναφέρει σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

«Επομένως, οι μαθητικές παρελάσεις παντού θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Διευκρινίζεται ότι η μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται παραδοσιακά στις 27 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθεί επίσης κανονικά. Στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης θα παρελάσουν μόνο στρατιωτικά τμήματα. Όλες οι παρελάσεις θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια  60 λεπτών.

Σημειώνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μπουλμπασάκος – Οι παρελάσεις είναι τα νέα κορονοπάρτι

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Ευαγγελισμού, σχετικά με την έκρηξη των κρουσμάτων που θα φέρουν οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου.

Ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε πως η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι ανησυχητική, καθώς το σύστημα υγείας πιέζεται και οι ΜΕΘ λιγοστεύουν επικίνδυνα.

«Μπορούμε να πούμε ότι στην Αττική η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη προς το παρόν, εκείνο που με ανησυχεί είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα. Δυστυχώς, παρά το ότι φτιάξαμε ένα καλό εμβολιαστικό πρόγραμμα, δεν κατορθώσαμε να έχουμε τα επίπεδα εκείνα της εμβολιαστικής κάλυψης που θα μας επέτρεπε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας».

Ως προς τις παρελάσεις, ο κ. Μπουλμπασάκος τα χαρακτήρισε ως κορονοπάρτι.

«Παλιά κατηγορούσαμε τους νέους για τα κορονοπάρτι. Τώρα εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε αντίστοιχα κορονοπάρτι. Οι παρελάσεις θα είναι ένας μεγάλος αριθμός κορωνοπάρτι και γι’ αυτό ήμουν αντίθετος στις παρελάσεις, ιδιαίτερα στις κόκκινες περιοχές. Ας περιοριστούμε στις στρατιωτικές κι αυτές με πολλή λίγη παρουσία. Δεν μπορεί να υπάρξει υγειονομική ασφάλεια σε τέτοιες περιπτώσεις, ας μη γελιόμαστε», δήλωσε.

Ο κ. Μπουλμπασάκος σχολίασε την επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα, κάνοντας λόγο πως μέσα από τη μελέτη που παρουσίασε είπε την αλήθεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν λάθος της κυβέρνησης να απελευθερωθούν μεμιάς οι δραστηριότητες για τους εμβολιασμένους. Επιπλέον, η γρίπη επανεμφανίστηκε και αυτό αποτελεί ένα εκρηκτικό συνδυασμό με τον κοροναϊό.

ΕΟΔΥ: Παραμένουν υψηλά και σήμερα τα νέα κρούσματα – 36 θάνατοι

«Να εμβολιαστούμε και για την γρίπη»

«Δώσαμε ένα λάθος σήμα με την απόλυτη ελευθερία στους εμβολιασμένους ότι η πανδημία τελείωσε. Θα έλεγα ότι πρέπει να ανοίξουν όλες αυτές οι δραστηριότητες με μέτρο.  Πρέπει να εμβολιαστούμε και για την γρίπη. Πέρυσι δεν υπήρχε και φέτος οι επιστήμονες κρίνουν ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Για τον χειμώνα δεν θα ήταν άσχημα να φοράμε μάσκα και για τη γρίπη και για τον κοροναϊό».

«Υπάρχουν ακόμα περιθώρια να πείσουμε τους ανθρώπους που έχουν δεύτερες σκέψεις. Κρίνω ότι είναι θετική η γραμμή που άνοιξε το Υπουργείο Υγείας. Όσους περισσότερους πείσουμε, τόσες λιγότερες απώλειες θα έχουμε», κατέληξε.

Γιατί δεν θα γίνει παρέλαση στην Ημαθία

Τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση να μην γίνουν τελικά οι παρελάσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην Ημαθία, εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση που όμως σωστά πάρθηκε λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Υπάρχει μεγάλη διασπορά εδώ στην Ημαθία», τόνισε ο κ. Καλαϊτζίδης. Εξήγησε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από συζήτηση που είχε με τους προέδρους των Ιατρικών και Φαρμακευτικών Συλλόγων της περιοχής, εκπροσώπου της Μητρόπολης, τους τρεις δημάρχους, τον υπεύθυνο του ΕΟΔΥ και τους διευθυντές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι ήταν όλοι αρνητικοί να γίνει η παρέλαση.

«Τιμούμε όλους τους ήρωες και του ‘40 και του ‘21 και τους Μακεδονομάχους, αλλά αυτή τη στιγμή προέχει να υπερασπίσουμε την υγεία των συμπολιτών μας, που δεν έχουμε θρηνήσει λίγους  μέχρι σήμερα εδώ στην Ημαθία», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

«Κύριε αντιπεριφερειάρχα καλά κάνατε», σχολίασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας ότι το ιικό φορτίο στην Ημαθία είναι υψηλό και με την απόφαση αυτή προφυλάσσεται ο πληθυσμός της περιοχής γιατί «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα». Χαρακτήρισε ρίσκο την πραγματοποίηση των παρελάσεων στις υπόλοιπες περιοχές, λέγοντας ότι «τουλάχιστον εσείς θα είσαστε περισσότερο ήσυχοι από όλους τους υπόλοιπους εμάς που θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία».

Τα συγχαρητήριά του στον αντιπεριφερειάρχη εξέφρασε και ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Έκανε λόγο για υπεύθυνη στάση που βοηθά τα μέγιστα στον έλεγχο της πανδημίας.

Πηγές: Έθνος, ΣΚΑΪ/ iefimerida 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα