Πέθανε μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες του σιιτικού Ισλάμ

Έφυγε από τη ζωή ο Μοχάμεντ Σαΐντ Αλ Χακίμ.

Parallaxi
πέθανε-μια-από-τις-πιο-εξέχουσες-προσω-809998
Parallaxi

Ο μεγάλος αγιατολάχ του Ιράκ Μοχάμεντ Σαΐντ Αλ Χακίμ, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του σιιτικού μουσουλμανικού κόσμου, πέθανε σήμερα σε ηλικία 85 ετών από καρδιακή προσβολή στην ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ, μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA.

Ο Μοχάμεντ Σαΐντ Αλ Χακίμ “υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση πριν από τρεις ημέρες σε νοσοκομείο της Νατζάφ και σήμερα υπέκυψε από καρδιακή προσβολή”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στο γραφείο του.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι η κηδεία θα γίνει το Σάββατο στην Κερμπάλα και τη Νατζάφ. Ο μεγάλος αγιατολάχ θα ταφεί στη Νατζάφ, στο κεντρικό Ιράκ, στην πόλη που κατακλύζουν κάθε χρόνο σιίτες μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο για να προσκυνήσουν το μαυσωλείο του ιμάμη Αλί.

Σε ανακοίνωση, ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ απέτισε φόρο τιμής σε αυτή τη “εξέχουσα μορφή” του σιιτισμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν “συλλυπητήρια στη μουσουλμανική χώρα”, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία τους στη Βαγδάτη.

Ο Μοχάμεντ Σαΐντ Αλ Χακίμ γεννήθηκε στη Νατζάφ το 1936 από οικογένεια σιιτών ιερωμένων. Θεωρείτο ως “μαρτζάιγια”, δηλαδή μια από τις ανώτατες σιιτικές αρχές του Ιράκ.

Φυλακίστηκε μεταξύ 1983 και 1991 υπό το καθεστώς του πρώην δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν που φοβόταν μήπως η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στο γειτονικό Ιράν προκαλέσει “παρόμοια γεγονότα” στο Ιράκ, υπενθύμισε η πολιτική επιστήμονας Μαρσίν Αλσαμάρι στο Twitter.

Την ώρα του θανάτου του, ο Μοχάμεντ Σαΐντ Αλ Χακίμ ήταν ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους αγιατολάχ της “χάουζα”, της θρησκευτικής σχολής των σιιτών της Νατζάφ, μαζί με τους Μοχάμεντ αλ-Φάγιαντ, Μπασίρ αλ-Νατζάφι και τον μεγάλο αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι, ο οποίος είναι ο θρησκευτικός ηγέτης των περισσότερων σιιιτών μουσουλμάνων του κόσμου.

Σύμφωνα με παρατηρητή των σιιτών ιερωμένων, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Μοχάμεντ Σαΐντ Αλ Χακίμ διακρινόταν γιατί “ήταν κοντά στους πιστούς”. Συνήθιζε να “μπαίνει ανάμεσα στους προσκυνητές κατά τη διάρκεια του Αρμπάιν”, που σηματοδοτεί την 40ή ημέρα πένθους για το μαρτύριο του ιμάμη Χουσέιν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ.

“Δημόσια, δεν εξέφραζε καμία πολιτική άποψη”, πρόσθεσε ο παρατηρητής αυτός, σύμφωνα με τη θεολογική σχολή των Ιρακινών σιιτών που αντιτίθενται στη θεωρία του “βελαγιάτ ε-φακίχ” του Ιρανού αγιατολάχ Χομεϊνί για την υπεροχή των ιερωμένων στην ανάληψη της πολιτικής εξουσίας.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα