Διεθνή

Πέθανε ο ηθοποιός Ζαν Λουί Τρεντινιάν

Ήταν πρωταγωνιστής στο «Ζ» του Κώστα Γαβρά

Parallaxi
πέθανε-ο-ηθοποιός-ζαν-λουί-τρεντινιάν-911380
Parallaxi

Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του γαλλικού κινηματογράφου και θεάτρου, ο ηθοποιός Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 ετών.

Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε η σύζυγός του, Μαριάν, μέσω του ατζέντη του, σκορπίζοντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο.

Ο πρωταγωνιστής του «Ζ» του Κώστα Γαβρά, του «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» και της «Αγάπης», άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί, λόγω γήρατος, στο σπίτι του στο Γκαρ, «περιστοιχισμένος από τους οικείους του», ανέφερε η χήρα του.

Το 1968 κέρδισε την Αργυρή Άρκτο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ του Βερολίνου για την ταινία «L’homme qui ment». Την επόμενη χρονιά, βραβεύτηκε με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο φεστιβάλ των Καννών για την ταινία «Ζ».

Το 2013 έλαβε το Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και το Βραβείο Σεζάρ Α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Αγάπη.

Η ζωή και η καριέρα του

Γεννήθηκε το 1930 στο Piolenc της Νότιας Γαλλίας με πατέρα έναν πλούσιο βιομήχανο. Σπούδασε νομικά στο Aix-en-Provence.

Ξεκίνησε να ασχολείται με την υποκριτική το 1950, αλλά στην αρχή θεωρήθηκε αναλλοίωτος, μέχρι που τον ανακάλυψε ο Ρότζερ Βαντίμ για τον κινηματογράφο.

Όταν ο Τύπος τον καταδίωκε το 1956 εξαιτίας των φημών για σχέση με την Brigitte Bardot, τη σύντροφό του στην ταινία «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» (1956), αυτός έφυγε στον στρατό.

Δέκα χρόνια μετά πραγματοποίησε τη μεγάλη του επιτυχία «Ένας άνδρας και μία γυναίκα» (1966). Από τότε έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 100 ταινίες όπου κατά κύριο λόγο υποδυόταν έντονους χαρακτήρες όπως δολοφόνους ή ζηλιάρηδες συζύγους.

Το 1968 κέρδισε την Αργυρή Άρκτο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ του Βερολίνου για την ταινία L’homme qui ment. Την επόμενη χρονιά, βραβεύτηκε με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο φεστιβάλ των Καννών για την ταινία Ζ. Το 2013 έλαβε το Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και το Βραβείο Σεζάρ Α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Αγάπη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα