Αθλητισμός

Πέθανε ο Πελέ σε ηλικία 82 ετών

Ο θρύλος της Εθνικής ομάδας της Βραζιλίας και της Σάντος, άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο

Parallaxi
πέθανε-ο-πελέ-σε-ηλικία-82-ετών-811224
Parallaxi

Σύμφωνα με το Associated Press, ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου Πελέ πέθανε σε ηλικία 82 ετών.

Στη συνέχεια, ο ατζέντης του Τζο Φράγκα επιβεβαίωσε την είδηση.

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, που μεγαλούργησε ως ποδοσφαιριστής με το όνομα “Πελέ”, θεωρείται μέχρι και σήμερα ο κορυφαίος όλων των εποχών, αλλά πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή, αφού άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο, νικημένος από τον καρκίνο.

Ο 82χρονος θρύλος της Εθνικής ομάδας της Βραζιλίας και της Σάντος, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Άλμπερτ Αϊντσάιν του Σάο Πάολο, έχοντας δίπλα του την οικογένεια του.

Οι δύο κόρες του, ο γιος του και η σύζυγος του ήταν δίπλα του μέχρι την τελευταία στιγμή σε αυτή την άνιση μάχη και η είδηση του θανάτου του Πελέ, κυριαρχεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου.

Ο Πελέ πάλεψε γενναία μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο του πιο δύσκολου αγώνα και ένα είναι το σίγουρο. Το ποδόσφαιρο δεν είναι πια ίδιο χωρίς τον «βασιλιά».

Νοσηλεύτηκε για πολλές μέρες και έστειλε μηνύματα αισιοδοξίας πως θα τα καταφέρει, αλλά τούτη τη φορά νικήθηκε.

Υπήρξε μια εμβληματική μορφή που υμνήθηκε απ’ όλους τους λαούς της οικουμένης και όχι άδικα. Αγαπήθηκε όσο λίγοι και δικαίως.

Η τεράστια καριέρα του δεν χωρά σε λέξεις. Αρκεί να πούμε μόνο τούτο. Τρία Μουντιάλ σήκωσαν τα χέρια του δημιουργώντας τον μύθο.

Η πατρίδα του, η Βραζιλία, βιώνει ένα μεγάλο πένθος αποχαιρετώντας έναν λαϊκό ήρωα. Αυτός ήταν ο Πελέ για τους Βραζιλιάνους αλλά και για όλους εκείνους που αγαπούν το ποδόσφαιρο.

Η ανάρτηση της κόρης του Πελέ

Η κόρη του, Κέλι Νασιμέντο, με ανάρτηση της στα social media, τον αποχαιρετά και συγκλονίζει. Στη φωτογραφία που πόσταρε, φαίνονται τα χέρια της, των αδερφών της και των αγαπημένων προσώπων του Πελέ να τον αγκαλιάζουν ενώ ο ίδιος είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Πρόκειται για μία από τις τελευταίες φωτογραφίες (αν όχι η τελευταία) του Βραζιλιάνου θρύλου, που κατέκτησε τρία Παγκόσμια Κύπελλα και υπήρξε μια από τις πιο επιβλητικές αθλητικές φιγούρες όλων των εποχών.

«Ό,τι είμαστε το οφείλουμε σε εσένα. Σε αγαπάμε απεριόριστα. Αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε στη λεζάντα η Κέλι Νασιμέντο και συνόδευσε το μήνυμά της με τρεις ραγισμένες καρδιές.

Πριν από λίγο αναρτήθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram η είδηση με το τελευταίο αντίο στον μοναδικό αυτό θρύλο.

«Έμπνευση και αγάπη σημάδεψαν το ταξίδι του βασιλιά Πελέ, ο οποίος έφυγε ήρεμα από τη ζωή σήμερα.

»Στο ταξίδι του, ο Έντσον μάγεψε τους πάντες με την ιδιοφυΐα του στον αθλητισμό, σταμάτησε έναν πόλεμο, έκανε κοινωνικό έργο σε όλο τον κόσμο και διέδωσε αυτό που πίστευε περισσότερο ότι ήταν η γιατρειά για όλα μας τα προβλήματα: την αγάπη.

»Το μήνυμά του στη ζωή γίνεται κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Αγάπη, αγάπη και αγάπη, για πάντα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pelé (@pele)

Το “Μαύρο διαμάντι”

Ο Πελέ γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη Τρες Κορασόες (Τρεις Καρδιές) της πολιτείας Μίνας Ζεράις. Ο πατέρας του Ζοάο Ράμος ντο Νασιμέντο ή Ντοντίνιο ήταν ποδοσφαιριστής σε μικρές ομάδες της περιοχής (με εξαίρεση ένα διάστημα στην Ατλέτικο Μινέιρο) και τον μύησε στα μυστικά της μπάλας. Το παρατσούκλι Πελέ, που δεν σημαίνει κάτι στα πορτογαλικά, του το κόλλησαν οι συμμαθητές του στο σχολείο, όταν είχε αποκαλέσει κατά λάθος Πελέ τον Μπιλέ τον τερματοφύλακα της Βάσκο Ντα Γκάμα που ήταν ο αγαπημένος του ποδοσφαιριστής.

Η ποδοσφαιρική σταδιοδρομία του άρχισε στην εφηβική ομάδα της Μπαουρού, στην πολιτεία του Σάο Πάουλο, όπου ο πατέρας του είχε κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Το 1956, η Σάντος εκτίμησε το ταλέντο του και τον ενέταξε στην δύναμή της. Με την ασπρόμαυρη φανέλα αγωνίστηκε στην θέση του επιθετικού μέσου, το διάστημα 1956-1974, σε 638 παιγνίδια επιτυγχάνοντας 619 γκολ. Με την Σάντος ο Πελέ κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Βραζιλίας και 6 διεθνείς τίτλους (3 Διηπειρωτικά και 3 Κόπα Λιμπερταδόρες). Στις 20 Νοεμβρίου 1969, στην 909η συμμετοχή του σε αγώνα Α’ Κατηγορίας της Βραζιλίας, σημείωσε το 1.000ό τέρμα του.

Την εποχή εκείνη δεν είχε δημιουργηθεί ακόμη το βραζιλιάνικο πρωτάθλημα. Ετσι η Σάντος, προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο τρόπο το «προϊόν της», έκλεινε φιλικούς αγώνες ανά τον κόσμο με αντάλλαγμα αρκετές χιλιάδες δολάρια. Σε ένα τέτοιο πέρασμά της από την Αθήνα η Σάντος με τον Πελέ στην σύνθεσή της έπαιξε και με τις τρεις μεγάλες ομάδες του κέντρου. Νίκησε την ΑΕΚ με 3-0 και τον Παναθηναϊκό με 3-2, αλλά ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 2-1. Ήταν ένα κατόρθωμα κοσμοϊστορικής σημασίας που αναφέρεται και στον ύμνο της ομάδας(…κι ακόμα σε θυμούνται η Σάντος κι ο Πελέ…).

Ο Πελέ έγινε παγκοσμίως γνωστός με την Εθνική Βραζιλίας, την φανέλα της οποίας φόρεσε 92 φορές επιτυγχάνοντας 77 γκολ. Οδήγησε την «Σελεσάο» στην κατάκτηση τριών Παγκοσμίων Κυπέλλων (1958, 1962, 1970) και στη μόνιμη κατοχή του επάθλου Ζιλ Ριμέ.

To 1974, o Πέλέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο, αλλά τον επόμενο χρόνο συμφώνησε να υπογράψει τριετές συμβόλαιο ύψους 7 εκατ. δολαρίων με την ομάδα «Κόσμος» της Νέας Υόρκης και να συμβάλλει στην προαγωγή τού αθλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1977 κρέμασε οριστικά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αφού οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση τού πρωταθλήματος των ΗΠΑ. Με τους «Κόσμος» αγωνίστηκε σε 56 παιχνίδια σημειώντας 31 γκολ. Συνολικά στην καριέρα του αγωνίστηκε σε 1363 και πέτυχε 1281, ρεκόρ ακατάρριπτο μέχρι σήμερα.

Ο Πελέ έχει τιμηθεί με πλήθος πολιτικών και αθλητικών βραβείων. Το 1994 ονομάστηκε πρεσβευτής καλής θελήσεως της UNESCO και το 1999 «Ποδοσφαιριστής του Αιώνα» από την FIFA. Περιοδεύει συνεχώς στο κόσμο και φροντίζει πάντα να διατηρεί την φήμη του αλώβητη. Στην προσωπική του ζωή έχει νυμφευτεί τρεις φορές και έχει αποκτήσει επτά παιδιά.

Το «αντίο» της Σάντος στον Πελέ

Στους επίσημους λογαριασμούς της βραζιλιάνικης ομάδας στα social media, με το που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, ανέβηκε μία μεγάλη φωτογραφία ενός στέμματος, μαζί με τη λέξη «Αιώνιος».

Η Σάντος μάλιστα άλλαξε πρόσφατα το σήμα της, καθώς πρόσθεσε ένα στέμμα πάνω από τα δύο αστέρια της

Ριβάλντο: Αιώνια η κληρονομιά σου

Ο Ριβάλντο έγραψε στο Twitter:

«Ευγνωμονώ τον Θεό που ο Πελέ είναι Βραζιλιάνος. Το ποδόσφαιρό μας είναι γνωστό και σεβαστό παγκοσμίως για όλα όσα έχει κάνει στο γήπεδο και δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Είμαι περήφανος που έπαιξα σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα με το νούμερο 10, το οποίο καθαγίασε ο ίδιος. Βασιλιά Πελέ, η κληρονομιά σου είναι αιώνια».

Αντρέα Πίρλο: Για πάντα στην Ιστορία ο Βασιλιάς

Καφού: Έχασα τον αδελφό μου

«Σήμερα έχασα τον αδερφό μου. Ως Καθολικός Χριστιανός, γνωρίζω ότι “με το θάνατο γεννιέται κανείς για την αιώνια ζωή”. Θα έχουμε όλη την αιωνιότητα για να είμαστε μαζί στο σπίτι του Πατέρα. Απλώς άφησε τον κόσμο των πραγμάτων που έχουν τέλος και πήγε στον κόσμο των πραγμάτων που δεν έχουν τέλος. Εις το επανιδείν, Πελέ», έγραψε ο Καφού.

Η ανάρτηση του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα

«Ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες για τον ποδόσφαιρο. Αναπαύσου εν ειρήνη θρύλε», έγραψε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής από την Αργεντινή.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα