Πέθανε ο σπουδαίος παραγωγός του ελληνικού τραγουδιού Γιώργος Μακράκης

Ο θρύλος του ελληνικού τραγουδιού που βρίσκεται πίσω από τις κορυφαίες στιγμές του.

Parallaxi
πέθανε-ο-σπουδαίος-παραγωγός-του-ελλη-928022
Parallaxi

Την τελευταία του πνοή άφησε ο σπουδαίος παραγωγός της ελληνικής δισκογραφίας Γιώργος Μακράκης. Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή με μια συγκινητική ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η Σοφία Βόσσου.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Μακράκης

Ίσως ο σημαντικότερος παραγωγός στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Εργάστηκε στην Columbia των Λαμπρόπουλων από την ηλικία των 22 χρόνων. Το όνομα του σφράγισε τις δισκογραφικές δουλειές τεράστιων συνθετών, από το Βασίλη Τσιτσάνη μέχρι το Λουκιανό Κηλαϊδόνη. Θρυλικοί δίσκοι από το Σταυρό του Νότου, μέχρι το δίσκο της Μοσχολιού με το Σπανό έχουν τη δική του φροντίδα. Ήταν ο επιστήθιος φίλος της Μοσχολιού και σύμβουλος της στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της.

Μία ανάμνηση του Σταμάτη Κραουνάκη από το Μετρονόνο:

Ο Γιώργος Μακράκης, παραγωγός στη Λύρα του Αλέκου Πατσιφά, ήρθε σπίτι μου ν’ ακούσει τα τραγούδια που έγραφα. Και μ’ έβαλε να γράψω κι άλλα για να τα πάει στη Μοσχολιού. Απ’ ό,τι όμως ήξερα, της ετοίμαζε ο Σπανός καινούργια· έτσι μου είχανε πει.

Του το είπα: «Κύριε Μακράκη, πώς θα τα πάτε στη Μοσχολιού αφού της ετοιμάζει ο κύριος Σπανός καινούργια;» «Μη σε νοιάζει εσένα», μου είπε ο Μακράκης, «γράψε εσύ». Έγραψα κι εγώ καμμιά σαρανταριά νομίζω. Πολλά απ’ αυτά σε στίχους του Τριπολίτη, που σε λίγο θα τον επέβαλλε ο Μακράκης με τρεις βαρβάτες δουλειές οι οποίες θα διαγράφανε η κάθε μια την πορεία της: Το Φράγμα του Μούτση, τον Επιβάτη του Θεοδωράκη και τα Σκουριασμένα χείλια του πρωτοεμφανιζόμενου κ.λ.π. κ.λ.π.

Όταν πια είχαμε κάπως προχωρήσει και είπε μετά από πολλά βάσανα ο κύριος Πατσιφάς το «ναι», πήρε ο Μακράκης τον Γιάννη στο τηλέφωνο να τον ρωτήσει αν είχε ετοιμάσει τα τραγούδια για τη Μοσχολιού. «Κάτι έχω κάνει», είπε ο Γιάννης. «Ξέρεις, μας έφερε κάτι τραγούδια ένας νέος συνθέτης, τον γνωρίζεις, έχετε συναντηθεί» κ.λ.π. κ.λ.π. Και ο Σπανός τότε του είπε αυτό: «Να κάνετε τα τραγούδια του παιδιού, είναι πολύ καλός, έχουμε καιρό εμείς».

Μία ανάμνηση του Γιάννη Πλούταρχου: «Ο πρώτος μου παραγωγός, ο Γιώργος ο Μακράκης, μου έδωσε μια λίστα από το τηλέφωνο με 17 ονόματα. Είχε μέσα ονόματα όπως Γεωργίου, Λειβαδάς, Αβησσυνός. Προτελευταίο ήταν το «Πλούταρχος», με το οποίο έβαλα τα γέλια! Μετά όταν έκλεισα το τηλέφωνο δεν μου φάνηκε άσχημο και κάπως έτσι το υιοθετήσαμε».

Μία ανάμνηση του Μάνου Τσιλιμιδη: « Ο Μακράκης ήταν ένας παραγωγός που έχει αφήσει πολύ μεγάλο σημάδι στη δισκογραφία. Αν τον είχες ζήσει στο στούντιο, θα ήξερες ότι με τις επεμβάσεις του σώζει τραγούδια. Στο «Φεύγεις-Έρχεσαι» ήταν ένα σημείο που δεν το καταλάβαινε. Μου λέει ο Μακράκης: – Εντάξει, είναι καλό τραγούδι. Είναι πολύ ωραίος ο στίχος, αλλά δεν καταλαβαίνω αυτό το «που φέρνουνε τον πανικό με δανεικό και το αντίο». Τί θες να πεις εδώ; Μήπως μπορείς να το σκεφτείς λίγο, να το καταλαβαίνω κι εγώ;

Και το έκανα «που κάνουν τόσο ξαφνικό τον πανικό και το αντίο». Μετά τη δική του παρέμβαση.

Πάντοτε είχα το αίσθημα ότι δεν μπορώ να κάτσω σε μία μεριά. Ιδίως όταν ήμουνα πιτσιρικάς πήγαινα κάπου και μόλις πήγαινα εκεί ήθελα να πάω κάπου αλλού. Μια ενέργεια που δεν σταμάταγε ποτέ. Υπό μία άλλη έννοια, αυτό το πράγμα είναι καταδίκη διότι, άμα λειτουργείς έτσι, χάνεις πολύτιμα σινιάλα της πραγματικότητας από γύρω σου. Μια κοπέλα, φίλη μου, μου ‘χε πει:

– Τί γίνεται με σένα; Όλο φεύγεις-έρχεσαι, φεύγεις-έρχεσαι…

To «αντίο» της Ελένης Δήμου

Και η Ελένη Δήμου θέλησε να αποχαιρετήσει τον παραγωγό. Η τραγουδίστρια έγραψε τα εξής στο προφίλ της στο Facebook:

«Την χαρά την διαδέχεται η λύπη. Ο παραγωγός που πίστεψε σε μένα, που στάθηκε δίπλα μου, ο παραγωγός που υπογράφει μεγάλα μουσικά έργα που έγιναν στη χώρα μας, ο Γιώργος Μακράκης, που λίγο μετά την συναυλία μου εχθές μιλούσα για εκείνον. Έφυγε τα ξημερώματα, να συναντήσει τους φίλους που συνεργάστηκε μαζί τους. Γιώργο μου αγαπημένε φίλε μου θα ξανασυναντηθούμε σίγουρα…Καλό ταξίδι αγαπημένε με πόνεσε το φεύγω σου…».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα