Top

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο “μπαμπάς” της Μαφάλντας, ο σκιτσογράφος Κίνο

Ο Joaquín Salvador Lavado ήταν ο δημιουργός των πιο μεταφρασμένων κόμικς στην ισπανική γλώσσα

Parallaxi
πέθανε-σε-ηλικία-88-ετών-ο-μπαμπάς-της-664551
Parallaxi
στιγμιότυπο youtube

Έφυγε από τη ζωή του σήμερα Τετάρτη σε ηλικία 88 ετών, ο γραφίστας Joaquín Salvador Lavado, ευρύτερα γνωστός ως Quino, ο οποίος δημιούργησε τον χαρακτήρα της διάσημης μικρής Mafalda το 1964.

Ο Quino γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1932 στην πόλη Φουενγκιρόλα της Ισπανίας. Η οικογένειά του μετανάστευσε στην Αργεντινή μετά το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Μεντόσα της Αργεντινής.

Ο Joaquín Salvador Lavado ήταν ο δημιουργός των πιο μεταφρασμένων κόμικς στην ισπανική γλώσσα.

Ο Quino δημιούργησε τη Mafalda στην πρώτη του δουλειά ως σχεδιαστής διαφημίσεων, το 1962. Το κοριτσάκι θα ήταν ο χαρακτήρας ενός διαφημιστικού κομματιού, το οποίο είχε απορριφθεί από τις εφημερίδες εκείνη την εποχή.

Η έκδοση του κόμικ συνεχίστηκε μέχρι το 1973. Μετά από σχεδόν 2.000 κόμικς, ο Quino αποφάσισε να μην συνεχίσει πια να σχεδιάζει τη Mafalda. Αλλά συνέχισε να δημιουργεί ιστορίες με πολιτικό τόνο, συχνά για την καταπίεση και την κοινωνική ανισότητα, για εφημερίδες σε πολλές χώρες. Η Mafalda είχε επιλεχθεί ως εκπρόσωπος για την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού της UNICEF.

Όταν κυκλοφόρησε στην Ισπανία του Φράνκο, η Μαφάλντα θεωρήθηκε ανάγνωσμα αποκλειστικά για ενήλικες. Στη Βολιβία, τη Χιλή, τη Βραζιλία, τα σκίτσα του Κίνο λογοκρίθηκαν.

Μετά το πραξικόπημα του 1976 στην Αργεντινή, ο Κίνο έφυγε για την Ιταλία και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ισπανία. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1987 εναντίον του προέδρου της Αργεντινή Ραούλ Αλφονσίν, ο Κίνο δημοσίευσε ένα σκίτσο της Μαφάλντας να δηλώνει: «Ναι στη δημοκρατία! Ναι στη δικαιοσύνη! Ναι στην ελευθερία! Ναι στη ζωή!».

Πρόσφατα ο Κίνο υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και, μολονότι οι γιατροί κατάφεραν αρχικά να τον σταθεροποιήσουν, η υγεία του κατόπιν επιδεινώθηκε ραγδαία, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

https://www.youtube.com/watch?v=owiAfw-3_nY&ab_channel=MarceloEduardoBarrientos

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα