Διεθνή

Πέθανε ο Valentin Yudashkin, διάσημος Ρώσος σχεδιαστής μόδας

Ο Zaitsev έγινε ο πρώτος Σοβιετικός σχεδιαστής που είχε το δικό του brand

Parallaxi
πέθανε-ο-valentin-yudashkin-διάσημος-ρώσος-σχεδιαστή-1002672
Parallaxi

Ο Ρώσος σχεδιαστής μόδας Valentin Yudashkin πέθανε σε ηλικία 59 ετών μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Ο Yudashkin είναι διάσημος από την εντυπωσιακή Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού με τη συλλογή του Faberge το 1991 αλλά και την επιμέλεια της εμφάνισης της πρώην πρώτης κυρίας της Σοβιετικής Ένωσης, Ραΐσα Γκορμπατσόφ.

Ήταν ο πρώτος Ρώσος σχεδιαστής που έγινε μέλος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Υψηλής Μόδας και εμφανιζόταν τακτικά σε παρισινές επιδείξεις επί τρεις δεκαετίες. Πέρσι, και αφού δεν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποφασίστηκε να μην συμμετάσχει στην Εβδομάδα Μόδας στη γαλλική πρωτεύουσα.Ο θάνατός του έρχεται δύο ημέρες μετά την απώλεια του δασκάλου του Slava Zaitsev, ο οποίος θεωρείτο ο κορυφαίος μόδιστρος της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας.

Ο Yudashkin δημιούργησε το δικό του οίκο μόδας τη δεκαετία του 1990 και είναι, επίσης, γνωστός για τον σχεδιασμό του εξοπλισμού της ρωσικής ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1994 και του 1996 αλλά και για τις εμφανίσεις της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου το 1999. Το 2008 φιλοτέχνησε στολές και για τον ρωσικό στρατό.

Στα 50α γενέθλιά του, το 2013, τιμήθηκε με το γαλλικό παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής. Τρία χρόνια αργότερα είχε διαγνωστεί με καρκίνο.

Μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ήταν στα 85α γενέθλια του Zaitsev φέτος, όταν και αναφέρθηκε στα χρόνια που πέρασε κοντά του. Έκανε λόγο για μία «διδακτική και όμορφη εμπειρία».

Ο Zaitsev είχε λάβει το ψευδώνυμο «Κόκκινος Ντιόρ» από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης τη δεκαετία του 1960. Η πρώτη του διεθνής αναγνώριση ήρθε με ένα άρθρο του Paris Match σχετικά με τις φόρμες εργασίας που σχεδίασε για γυναίκες. Έμεινε γνωστός για τα φωτεινά του φορέματα, διακοσμημένα με τα μοτίβα λουλουδιών. Το φως αυτό ερχόταν σε αντίθεση με το γκρίζο της σοβιετικής καθημερινότητας, όπου το άτομο δεν έπρεπε να ξεχωρίσει.

Ο Zaitsev έγινε ο πρώτος Σοβιετικός σχεδιαστής που είχε το δικό του brand και παρουσίασε συλλογές υψηλής ραπτικής.

Και αυτός είχε αναλάβει τον σχεδιασμό των εμφανίσεων την εθνικής ομάδας για τους Ολυμπιακούς της Μόσχας του 1980, ενώ εργάστηκε και με τη ρωσική αστυνομία τη δεκαετία του 1990.

Με πληροφορίες από BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα