Πετρέλαιο: Το καρτέλ δεν ανοίγει τις στρόφιγγες παρά τις πιέσεις
Ο ΟΠΕΚ+ διατηρεί το σφιχτό πρόγραμμα παραγωγής για να διατηρήσει ψηλά τις τιμές
Αψηφώντας τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών, που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν κατά την συνεδρίασή τους να διατηρήσουν το ισχύον σχέδιο παραγωγής τους. Ο ΟΠΕΚ+ έκλεισε τα αφτιά του στις εκκλήσεις για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να εκτονωθούν οι αυξήσεις στις τιμές.
Αξίζει πάντως, να σημειωθεί το παράδοξο των ημερών: την ώρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες μιλούν για περιορισμό των ορυκτών καυσίμων και μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα, την ίδια ώρα ζητούν από το πετρελαϊκό καρτέλ να ανοίξει κι άλλο τις στρόφιγγες. Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε θα παρατείνει το πρόγραμμα του Αυγούστου που προβλέπει σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα.
Εκτοξεύτηκαν οι τιμές
Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν πρόσφατα στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 και οι χώρες εισαγωγής αργού αισθάνονται ήδη τις συνέπειες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε για απροθυμία και κατηγόρησε τον ΟΠΕΚ+ για την απότομη άνοδο των τιμών της ενέργειας στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. «Η ιδέα ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί δεν πρόκειται να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν βενζίνη για να πάνε από και προς τη δουλειά τους, για παράδειγμα, δεν είναι σωστή», δήλωσε ο Μπάιντεν την Κυριακή στη συνάντηση των G-20 στη Ρώμη.
H 22η Υπουργική Σύνοδος του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του γνωστή και ως ΟΠΕΚ+ συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.
Όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η συνεχής δέσμευση των Συμμετεχουσών Χωρών στη Διακήρυξη Συνεργασίας (DoC) να εξασφαλίσουν μια σταθερή και ισορροπημένη αγορά πετρελαίου, τον αποτελεσματικό και ασφαλή εφοδιασμό των καταναλωτών και να παρέχουν σαφήνεια στην αγορά σε περιόδους που άλλα μέρη της ενέργειας σύνθετα εκτός των ορίων των αγορών πετρελαίου αντιμετωπίζουν ακραία αστάθεια.
Ισχυρή πίεση
Η πίεση που ασκήθηκε στον στον ΟΠΕΚ+ ήταν ασυνήθιστα ισχυρή. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον Sheikh Abdullah Bin Zayed, τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την Τρίτη για να πιέσει για αύξηση της παραγωγής.
Άλλα κράτη που καταναλώνουν πετρέλαιο πιέζουν επίσης σκληρά, με την Ιαπωνία και την Ινδία να θέλουν περισσότερη παραγωγή καθώς η ενεργειακή κρίση απειλεί να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη και την Ασία. Καθώς οι τιμές της βενζίνης θέτουν αυξανόμενους εγχώριους πολιτικούς κινδύνους, το θέμα τέθηκε στο περιθώριο της συνάντησης της Ομάδας των 20 το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη.
Ο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι «είναι απρόθυμος να πει» τι θα έκαναν ο ίδιος και άλλοι ηγέτες εάν οι μεγάλοι παραγωγοί επέλεγαν να μην αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο. Ο σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι ο Μπάιντεν είχε μια «ευρεία συζήτηση σχετικά με τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα με άλλους καταναλωτές ενέργειας» σχετικά με πιθανά βήματα.
Ο Μπάιντεν επικρίθηκε από ακτιβιστές στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, οι οποίοι είπαν ότι ήταν υποκριτικός πιέζοντας για υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου, ακόμη και όταν παρευρέθηκε σε μια συνάντηση όπου οι ηγέτες είπαν ότι ήθελαν να μεταβούν σε καθαρότερες πηγές καυσίμων.
Όμως ο Μπάιντεν είπε ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων επιβάλλουν επιπλέον κόστος στους Αμερικανούς της εργατικής και μεσαίας τάξης που μετακινούνται στην εργασία τους και ότι οι τιμές θα πρέπει να διατηρηθούν χαμηλότερα καθώς οι καταναλωτές μεταβαίνουν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να τροφοδοτούν τα οχήματά τους.
Πηγή: ΟΤ
Δείτε επίσης: