Πέτσας: Αποκλείεται lockdown μετά τα Φώτα – Είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας
«Αυτό που συζητάμε είναι η λήψη μέτρων από την νέα χρονιά»
Την άποψη πως είμαστε στην αρχή του τέλους αλλά θα χρειαστεί προσοχή τους επόμενους δυο με τρεις μήνες εξέφρασε ο Στέλιος Πέτσας. Και εκτίμησε ότι δεν θα επιβληθεί lockdown μετά τα Φώτα.
«Οι γιορτές θα γίνουν όπως είμαστε και τώρα, δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή. Αυτό που συζητάμε είναι η λήψη μέτρων από την νέα χρονιά», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον.
«Δεν θα έχουμε lockdown τα Φώτα, ούτε άλλα περιοριστικά μέτρα, εκτός από την λήψη μέτρων σε δύο κατευθύνσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός, την τηλεργασία και την διασκέδαση», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.
Κατά την αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών «από χθες είδαμε μια σταθεροποίηση στα κρούσματα. Δεν συνεχίστηκε η πτώση στον αριθμό τους που βλέπαμε τις προηγούμενες ημέρες, καθώς απέδιδαν τα μέτρα που είχαν ληφθεί στην προηγούμενη φάση, πριν όμως από την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, που φαίνεται πως αρχίζει να οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να προσέξουμε για την περίοδο των εορτών και αμέσως μετά μπορεί να χρειαστεί μια αναπροσαρμογή στα μέτρα, σε δύο επίπεδα, στην τηλεργασία και στον τρόπο που διασκεδάζουμε».
«Το σωστό μήνυμα είναι πως έχουμε μια νέα κατάσταση, η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική, μπορεί η νόσηση να είναι πιο ήπια, όπως λένε οι ειδικοί, προσωπικά πιστεύω ότι είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας, αλλά σίγουρα τους επόμενους 2-3 μήνες θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», πρόσθεσε.
Ανατιμήσεις
Για τις ανατιμήσεις και την ενεργειακή κρίση, ο Στέλιος Πέτσας είπε πως «μπορεί να υπήρξε μια απορρόφηση του κόστους από τις επιχειρήσεις, αλλά έχει ξεκινήσει μετακύληση του στα προϊόντα, καθώς οι επιχειρήσεις πλέον δεν θα «βγαίνουν», ενώ έχει αυξηθεί το κόστος για μια οικογένεια και για τις μετακινήσεις της. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να συγκρατήσει χαμηλά τις τιμές που εκτοξεύτηκαν από την ενεργειακή κρίση και να στηρίξει τα νοικοκυριά και τους αγρότες».
Προσέθεσε πως «η τελευταία εκτίμηση της ΕΚΤ αναφέρει ότι δεν ανησυχεί για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά για την βραχυχρόνια επίπτωση του πληθωρισμού, κάτι που για την Ελλάδα, με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και την μειωμένη σε σχέση με άλλες χώρες πληθωριστική πίεση, είναι πολύ σημαντικό».