Πέτσας: Μη ρεαλιστική η άρση του lockdown – Εφησυχασμός στη Θεσσαλονίκη
Ο σχεδιασμός για την σταδιακή άρση του lockdown και το σχόλιο του για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών
Στην παραδοχή ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αρθεί το lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου, προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας αποκάλυψε επίσης ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, να ακολουθήσει το λιανεμπόριο και εν συνεχεία η εστίαση.
Βέβαια, όπως τόνισε, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας θα γίνει με προσεχτικά βήματα και θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και την κακή εικόνα που παρουσιάζει στο μέτωπο της πανδημίας, τόνισε πως είχαν παρθεί μέτρα εδώ και εβδομάδες αλλά όπως είπε, υπήρξε χαλάρωση και εφησυχασμός. «Ένα μεγάλο κύμα πήγαινε να γίνει τσουνάμι» ανέφερε.
Για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών
«Όπως είχε πει πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, κι εγώ κατά την ενημέρωση των συντακτών, εάν χρειαστεί, εκτός από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα πάμε και σε επίταξη, ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτή η συζήτηση υπάρχει εδώ και δέκα ημέρες.
Έχει ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Υγείας, υπήρχαν επικοινωνίες όλο αυτό το διάστημα να παραχωρήσουν οικειοθελώς απλές κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές, είπε ο κ. Πέτσας, και σημείωσε: «Εφόσον δεν το έπραξαν κι επειδή βλέπουμε την πίεση στο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επίταξη δύο κλινικών, όχι και των εννέα, για 200 κρεβάτια».
Θα είναι απλές κλίνες για Covid-19, θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός των ασθενών. Όπως διευκρίνισε, ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτές τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίοι δεν πάσχουν από Covid, θα μεταφερθούν είτε σε άλλες ιδιωτικές κλινικές είτε σε δημόσια νοσοκομεία.
Η επίταξη κλινών δεν είναι δωρεάν, υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια που αναλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ, σημείωσε.
Όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αντιμετωπίζουμε όλη τη χώρα ως μία υγειονομική περιφέρεια, δεν είμαι εγώ ο ειδικός για να πω ποιος θα είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τι είπε για την τηλεργασία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε και στο θέμα της τηλεργασίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει μία δομή οικονομίας που δεν μπορεί να εφαρμοστεί παντού η τηλεργασία.
«Γίνονται παντού έλεγχοι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι το ποσοστό τηλεργασίας αλλά η χαλάρωση στους χώρους εργασίας. Υπάρχουν κάποιοι που χαλαρώνουν και δεν τηρούν τα μέτρα και έχουμε διασπορά στο χώρο εργασίας.
«Αυτό που κάνουμε ειδικά στη βόρεια Ελλάδα είναι να ενισχύσουμε τα ελεγκτικά σώματα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές» τόνισε.
Τηλεκπαίδευση, εμβόλιο και τουρκική προκλητικότητα
Χθες, για πρώτη φορά στην Ιστορία, συνέβη και σε άλλες χώρες, περίπου 47.000 τάξεις α’βάθμιας και 36.000 τάξεις για γυμνάσια και λύκεια συνδέθηκαν για τηλεκπαίδευση, είπε ο κ. Πέτσας, «αυτό είναι μια επανάσταση, φυσικά και θα υπάρχουν προβλήματα τις πρώτες μέρες, σιγά σιγά λύνονται».
Σχετικά με την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, ο κ. Πέτσας είπε πως φέτος μιλάμε για πολύ μεγάλα ελλείμματα εξαιτίας της πανδημίας, η κυβέρνηση στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό όσων μειώθηκε το εισόδημά τους και στηρίζει δίνοντας 24 δισ. ευρώ.
Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αν εγκριθεί το εμβόλιο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τον Δεκέμβριο, τότε τέλος του έτους, αρχές του επόμενου θα αρχίσει ο εμβολιασμός, συνέχισε.
Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως από τις 2 Οκτωβρίου και μετά η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει ότι μόνο η επιβολή κυρώσεων μπορεί να τη συνετίσει.
ΠΗΓΗ: in.gr / ΕΡΤ