Είπε ότι τις προηγούμενες ημέρες είμασταν κοντά σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, χθες είχαμε μια ύφεση των κρουσμάτων αλλά σήμερα περιμένουμε πολλά περισσότερα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη είναι κυρίως οι αντοχές του συστήματος υγείας και το προφίλ όσων νοσούν, ενώ επανέλαβε ότι υπάρχουν περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και τα Ιωάννινα που αποτελούν πηγές ανησυχίας και είναι κοντά στο “κόκκινο”.
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης νωρίτερα από τα μεσάνυχτα στις “κόκκινες” περιοχές, καθώς οποιαδήποτε αυστηροποίηση των μέτρων σταθμίζεται πάντοτε σε σχέση με το αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει και ότι ήδη έχουν ληφθεί πολλά μέτρα.
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι έμφαση δίνεται έτσι στην τήρηση των μέτρων της καθολικής χρήσης μάσκας και της αποφυγής του συγχρωτισμού, καθώς αποδεικνύονται τα πιο αποτελεσματικά μέτρα. Τόνισε δε ότι τα χαρακτηριστικά της πανδημίας δεν είναι τα ίδια με αυτά του Μαρτίου, ώστε να υπάρχει ένα καθολικό lockdown όπως αυτό του πρώτου κύματος, ενώ παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για τη διασπορά του ιού.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, βασική πηγή διασποράς είναι οι εργασιακοί χώροι, όπου ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι 31,3 έτη, ενώ δεύτερη πηγή είναι οι φοιτητές και οι μαθητές, εξηγώντας όμως ότι οι μαθητές είναι μόνο το 1/3 και αφορά αποκλειστικά τις ηλικίες μεταξύ 15 και 17 ετών, συνεπώς τα σχολεία δεν αποτελούν στο σύνολο τους εστία διασποράς. Επανέλαβε δε αφενός ότι η κυβέρνηση θα είναι αυστηρή απέναντι στους λίγους που προσπαθούν να παρακάμψουν τα μέτρα, αφετέρου ότι είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων “για όσο χρειαστεί”.
Πηγή: newsit.gr