Πέτσας: Είναι στο χέρι μας να μην φτάσουμε στο lockdown

«Πρέπει απλώς να τηρούμε τα μέτρα», υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, αλλά και τη νομοθετική ρύθμιση για τα οπτικοακουστικά μέσα.

Parallaxi
πέτσας-είναι-στο-χέρι-μας-να-μην-φτάσου-611148
Parallaxi

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας, μίλησε νωρίτερα σήμερα Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» και σχολίασε το ενδεχόμενο lockdown στην Αττική αλλά και το πόσο κομβική είναι η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 και Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «ότι τελείωσε η εποχή των δισταγμών».

Για τον κορωνοϊό

Υπάρχει ανησυχία σε δύο επίπεδα. Από την μια είναι ότι υπάρχει, για πρώτη φορά, μετά από αρκετούς μήνες μία πίεση στο Σύστημα Υγείας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από την άλλη υπάρχει ένας αριθμός κρουσμάτων που, παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα, παραμένει σχετικά υψηλός. Αυτός ο συνδυασμός κάνει τους ειδικούς να σκέφτονται πολλά εναλλακτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε. Από την αρχή της πανδημίας δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί, ακόμα και ένα τοπικό lockdown, προκειμένου να φέρουμε προς τα κάτω την καμπύλη των κρουσμάτων και την πίεση στο Σύστημα Υγείας. Γιατί αυτό που έχει σημασία είναι πάνω από όλα η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Όπως είναι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας, αυτή τη στιγμή, είναι ξεκάθαρο ότι έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπήρχε στα νησιά και σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σήμερα έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο κυρίως η Αττική και σε δεύτερο βαθμό η Θεσσαλονίκη.

Αποφάσεις για τοπικά lockdowns έχουν ληφθεί όλο το προηγούμενο διάστημα για διάφορες περιοχές της χώρας, από μικρές συνοικίες όπως η Νέα Σμύρνη της Λάρισας μέχρι Δήμους, όπως ο Εχίνος ή η Μύκη στη Θράκη ή άλλες περιοχές στην Ήπειρο. Επομένως έχουμε την εμπειρία να περιχαρακώνουμε κρούσματα και να μπορούμε να ελέγξουμε τη διασπορά στην κοινότητα. Αν χρειαστεί αυτό θα γίνει, πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Μακάρι να μη φτάσουμε εκεί και είναι στο χέρι μας να μη φτάσουμε. Και για να μη φτάσουμε, πρέπει απλώς να τηρούμε τα μέτρα.

Περίπου τα μισά από τα ενεργά κρούσματα στη χώρα βρίσκονται στην Αττική. Τα μισά από τα κρούσματα της Αττικής είναι στο κέντρο της Αθήνας με πολύ μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων με προσφυγικό-μεταναστευτικό προφίλ. Δίνουμε μια μάχη και εκεί με μηνύματα στη γλώσσα τους, με περισσότερους ελέγχους στην περιοχή, ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε τη διασπορά έγκαιρα. Προσπαθούμε να περιχαρακώσουμε το πρόβλημα. Δεν είναι εύκολο όπως αντιλαμβανόμαστε. Δεν είναι ένας απλός Δήμος, ο Δήμος Αθηναίων. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου και πάρα πολλούς επισκέπτες κάθε μέρα.

Για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Θα υιοθετηθούν οι κυρώσεις προς την Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Το θέμα είναι αν και πότε θα ενεργοποιηθούν, αν συνεχίσει την παραβατική και προκλητικής της συμπεριφορά η Τουρκία. Ευχόμαστε όλοι να μη συνεχίσει και αυτή η αναδίπλωση που έχει δείξει το τελευταίο διάστημα να μην είναι προσχηματική. Είναι ένα πολύ κομβικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα αδυναμίας, αλλά ένα μήνυμα πυγμής ότι δεν είναι ανεκτές αυτές οι συμπεριφορές. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Είτε έμπρακτη, ειλικρινή αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία αναδιπλώθηκε όταν έγινε φανερό πως η Ευρώπη θα είναι αποφασιστική και θα ενεργοποιούσε κυρώσεις, οι οποίες θα ήταν χαριστική βολή στην οικονομία της, η οποία αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα. Επομένως όταν η Ευρώπη έχει μια αξιόπιστη απειλή, που μπορεί με ενότητα να την υποστηρίξει, τότε φέρνει αποτελέσματα.

Για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

Το βασικό ζητούμενο είναι να φανεί αν η Τουρκία θα συναινέσει είτε σήμερα είτε μετά από κάποιες μέρες στην πρόσκληση που έχει για τις διερευνητικές επαφές.

Δεν υπάρχει καμία εκχώρηση και κανένα περιθώριο για να μπουν άλλα ζητήματα. Το μόνο πρόβλημα που έχουμε είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αν δεν βρούμε λύση ο δρόμος είναι ανοιχτός με ένα συνυποσχετικό να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης, για να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα δεκαετιών. Έχουμε πει κι άλλες φορές ότι τελείωσε η εποχή των δισταγμών.

Υπάρχει σήμερα αυτή η σημαντική τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του κ. Μισέλ, της Προεδρεύουσας Καγκελαρίου κυρίας Μέρκελ και του Προέδρου της Τουρκίας. Περιμένουμε τα αποτελέσματά της για να δούμε αν θα υπάρξει κάτι πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εμείς είμαστε πανέτοιμοι και το έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είχαμε ορίσει και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής μας ομάδας, τον κ. Παύλο Αποστολίδη, με την τεράστια εμπειρία που έχει για το θέμα αυτό. Είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι, εφόσον, υπάρχει η έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευρά Τουρκίας με συνέπεια και συνέχεια.

Νομοθετική ρύθμιση για τα οπτικοακουστικά μέσα

Με το νομοσχέδιο που προετοιμάζουμε θα υπάρξει ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 1808 του 2018 που αφορά τα οπτικοακουστικά μέσα. Είναι για πρώτη φορά που ρυθμίζονται θέματα πλατφορμών, όπως το youtube, το netflix, το facebook. Είναι θέματα που έχουν να κάνουν με το περιεχόμενό τους με την προστασία ευάλωτων ομάδων, όπως για παράδειγμα τα ανήλικα παιδιά, με το φραγμό στη ρητορική μίσους όπως για παράδειγμα στα social media ή στις πλατφόρμες. Υπάρχουν και διάφορες άλλες διατάξεις της Οδηγίας, που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των ρυθμιστικών Αρχών, όπως του Ε.Σ.Ρ. στη χώρα μας.

Είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα ενσωματώσουμε την Οδηγία, γιατί ήταν μεν η προθεσμία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχουν πάει όλα αυτά λίγο πιο πίσω. Είχαμε έγκαιρα φτιάξει μια ομάδα εργασίας με πάρα πολλούς εμπλεκόμενους, ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις. Φθάσαμε σε αυτή τη διαδικασία να έχουμε ετοιμάσει το νομοσχέδιο και θα μπει σε διαβούλευση πιστεύω σύντομα.

Για τη λειτουργία του Ε.Σ.Ρ.

Όποτε χρειάστηκε είχαμε μια πολύ καλή επικοινωνία για διάφορα θέματα. Όσον αφορά τη δράση του, το Ε.Σ.Ρ. έχει ένα βασικό πρόβλημα. Με εμπλοκή του στη χορήγηση των αδειών -όπως έγινε με τον νόμο Παππά- πήγαν πάρα πολλά θέματα πίσω, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές καταγγελίες προς το Ε.Σ.Ρ. από το παρελθόν που δεν έχουν διευθετηθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβάλλονται κάποια στιγμή πρόστιμα που αφορούν εκπομπές που είχαν προβληθεί ακόμα και πριν από 5 χρόνια. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα