Πέτσας για πανδημία: Αυτή την εβδομάδα την ονομάζουμε «εβδομάδα αφύπνισης»
Πηγή ανησυχίας είναι οι κοινωνικές συναθροίσεις είτε μιλάμε για τους νέους στα μπαρ, είτε μιλάμε για γάμους, βαπτίσεις και κοινωνικές συναθροίσεις
Τι είπε σήμερα για την πανδημία στη χώρα, τον μίνι ανασχηματισμό και την οικονομία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας
Για τον κορονοϊό
Η χθεσινή παρέμβαση του κ. Τσιόδρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι χτυπάμε εδώ και εβδομάδες, μια καμπάνα κινδύνου και χθες έπρεπε να την χτυπήσουμε πολύ πιο δυνατά. Και αυτό γιατί βλέπουμε τα κρούσματα να ανεβαίνουν, εξαιτίας όχι τόσο των εισαγομένων, όπως πολλοί φοβόντουσαν όταν ανοίγαμε τις πύλες μας στον κόσμο, αλλά κυρίως λόγω της χαλάρωσης στο εσωτερικό. Έχουμε εντοπίσει τρεις εστίες ανησυχίας.
Η μια είναι οι συχνότατες διελεύσεις Ελλήνων ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής για διανυκτερεύσεις και επιστροφή. Η δεύτερη πηγή ανησυχίας είναι οι κοινωνικές συναθροίσεις είτε μιλάμε για τους νέους στα μπαρ, είτε μιλάμε για γάμους, βαπτίσεις και κοινωνικές συναθροίσεις. Και η τρίτη πηγή ανησυχίας είναι τα μέσα μεταφοράς. Σε αυτές τις τρεις εστίες θα δώσουμε το βάρος μας το επόμενο χρονικό διάστημα. Για να μπορέσουν όμως να αποδώσουν τα μέτρα θα πρέπει να ακούμε όλοι τις συστάσεις των ειδικών και ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο καταλληλότερος να τις απευθύνει στους πολίτες.
Αυτή την εβδομάδα την ονομάζουμε «εβδομάδα αφύπνισης». Προσπαθούμε με τα μηνύματά μας και με την καθημερινή ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων, να αφυπνίσουμε τον κόσμο από τον εφησυχασμό. Πήραμε πρόσθετα μέτρα στα μέσα μεταφοράς, όπως για παράδειγμα στα πλοία, όπου είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Μέτρα ανακοινώθηκαν και χθες, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση επταήμερης καραντίνας σε όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα από την Αλβανία, δηλαδή από την Κακαβιά, μετά το Δεκαπενταύγουστο.
Παρακολουθούμε καθημερινά, όχι μόνο τις εισαγωγές στα νοσοκομεία μας, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι ελεγχόμενες, αλλά κυρίως το πόσοι άνθρωποι από αυτούς οι οποίοι θα χρειαστεί να νοσηλευθούν καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή διασωληνώνονται. Ευτυχώς μέχρι και σήμερα τα νούμερα σε Μ.Ε.Θ. και σε διασωληνωμένους είναι πολύ χαμηλά και πολύ χαμηλότερα από την κορύφωση της πανδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Επομένως, τυχόν επιπλέον μέτρα θα συνδέονται με την ένταση των φαινομένων και την πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Είναι πάντα μέσα στις επιλογές μας η επιβολή τοπικών μέτρων, τοπικών lockdown. Είχαμε πολλές τέτοιες αποφάσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Είτε αυτό αφορούσε την περιοχή της Ξάνθης, είτε της Λάρισας, είτε πιο πριν περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας, της Καστοριάς. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει μια πολύ μεγάλη εμπειρία στην περιφρούρηση, στην περιχαράκωση και στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. Αν χρειαστεί να πάρουμε τέτοια μέτρα, θα τα πάρουμε. Πάντα θα ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών.
Σε ό,τι αφορά τα πλοία. Το πρώτο είναι να τηρούνται τα μέτρα εντός των πλοίων και να μην γίνεται κατάχρηση της πληρότητας. Δεύτερον, θα πρέπει όλοι να φορούν τις μάσκες τους. Τρίτον, να κρατούν αποστάσεις όπου είναι αυτό εφικτό. Και με αυτές τις πληρότητες είναι εφικτό. Το να περιορίσει κανείς την πληρότητα των πλοίων αυτή τη στιγμή θα είναι ένα πολύ σκληρό μέτρο, γιατί δεν πρέπει να αγνοεί κανείς ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι έφυγαν σταδιακά από τα αστικά κέντρα για να πάνε στα νησιά μας, θα πρέπει να επιστρέψουν για τις δουλειές τους. Άρα, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν.
Αν τηρηθούν τα μέτρα, όπως αυτά που είπαμε τις προηγούμενες ημέρες, τότε δεν θα χρειαστεί να μειωθεί η πληρότητα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και δούμε ότι υπάρχει μια υγειονομική πίεση από τα πλοία μας, θα το εξετάσουμε.
Ένα βασικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι μάσκα δεν είναι μόνο, η λεγόμενη ιατρική-φαρμακευτική,της μιας χρήσης, αυτή που μπορούμε να προμηθευτούμε. Έχουμε δώσει οδηγίες και προδιαγραφές για χρήση υφασμάτινης μάσκας, δηλαδή χρησιμοποιούμενης πολλές φορές με πλύσιμο και τακτική καθαριότητα μάσκας, ακόμη και αυτοσχέδιας. Άρα, το κόστος για το νοικοκυριό είναι πολύ χαμηλότερο.
Ο κορονοϊός είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Ας κάνουμε ό,τι πρέπει όλοι για να του στερήσουμε αυτό το οξυγόνο, τηρώντας τα μέτρα των ειδικών.
Η κατεύθυνση των μηνυμάτων έχει να κάνει με τη συνεργασία όλων: Κράτους, ειδικών και πολιτών, ώστε να ελέγξουμε την κατάσταση. Πάντως, επιδημιολογικά η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από άλλες χώρες. Τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 14 φορές κάτω σε σχέση με άλλες χώρες, μεγέθους, όπως το Βέλγιο. Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, η διαφορά είναι πραγματικά χαοτική. Η Κυβέρνηση προσαρμόζεται σε όλες τις οδηγίες των ειδικών, Ας ακολουθήσουμε όλοι με την ίδια υπευθυνότητα που δείξαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Για τις λειτουργικές βελτιώσεις στην Κυβέρνηση
Είχαμε πει από καιρό ότι αυτό που χρειαζόταν σε ένα πετυχημένο σχήμα, ήταν κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Είχε πει ο Πρωθυπουργός, για κάποιες λειτουργικές βελτιώσεις και -όπως φάνηκε χθες- αυτές έγιναν στο κυβερνητικό σχήμα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα πρέπει να μας απασχολεί, παρά μόνο το πώς το κυβερνητικό σχήμα θα αποδίδει ταχύτερα, γρηγορότερα, πιο αποτελεσματικά τα μέτρα τα οποία έχει κληθεί να εφαρμόσει, προκειμένου να ικανοποιούνται οι προσδοκίες των πολιτών.
Για την οικονομία
Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ορόσημο, που είναι ο Οκτώβριος, καθώς θα έχουμε την υποβολή του συνεκτικού μας σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απορρόφηση των πολλών δισεκατομμυρίων που καταφέραμε να κερδίσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επομένως, έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά τους επόμενους μήνες, για να μπορέσουμε να καταρτίσουμε αυτό το συνεκτικό σχέδιο.
Θα μειώσουμε σταδιακά όπως έχουμε πει φόρους και εισφορές. Αν μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα θα το δούμε. Θα φύγουν έκτακτες επιβαρύνσεις που μπήκαν στις εποχές των μνημονίων, όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης ή το τέλος επιτηδεύματος. Θα μειώσουμε σημαντικά το μη μισθολογικό κόστος, για να τονώσουμε την απασχόληση ιδίως των νέων και των γυναικών. Επίσης, θα υπάρξουν και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στον ΟΑΕΔ, που είναι κομβικές, προκειμένου οι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι να βρουν δουλειά.
Για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους
Έχουμε πει ότι θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους μέχρι το τέλος του χρόνου. Είμαστε σε μια χρονιά πολύ δύσκολη, λόγω του κορονοϊού και θα πρέπει η Κυβέρνηση να έχει συνεχώς «πολεμοφόδια» για να στηρίζει τον κόσμο της εργασίας, είτε είναι στον τουρισμό, είτε είναι στην εστίαση, είτε είναι σε άλλους κλάδους που πλήττονται. Οι συνθήκες είναι αβέβαιες. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα για να ρίχνουμε χρήματα για να τονώνουμε την οικονομική δραστηριότητα.