Πέτσας: Τι είπε για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Τραμπ

Ο πρωθυπουργός έθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας

Parallaxi
πέτσας-τι-είπε-για-την-τηλεφωνική-επικ-611148
Parallaxi

Με αναφορά στο τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε «στη συζήτηση που είχαν, ο πρωθυπουργός έθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε, επίσης, πως ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα «ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, «σήμερα μετά την αναίτια καθυστέρηση που προκάλεσε η ανεκδιήγητη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία την ώρα που δηλώνει «παρών» η Βουλή των Ελλήνων κυρώνει τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Σας ενημερώνω ότι δύο βουλευτές της ΚΟ της ΝΔ οι κ.κ. Γιαννάκης και Διγαλάκης, θα απουσιάσουν από την ονομαστική ψηφοφορία. Ο κ. Γιαννάκης προληπτικά για λόγους υγείας και ο κ. Διγαλάκης επειδή βρίσκεται σε καραντίνα».

Τι είπε για τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και Ιταλία

«Οι δύο συμφωνίες που κυρώνονται σήμερα εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, αναγνωρίζουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στα νησιά μας και διεμβολίζουν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην περιοχή. Η συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν αναμφίβολα επείγουσα καθώς, όπως επεσήμανε, ο πρωθυπουργός εξελίσσεται στην περιοχή η παράνομη επιχείρηση της Τουρκίας να συναλλαγεί με δυνάμεις της Λιβύης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών. Και η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει την ακυρότητα του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης» ανέφερε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σημείωσε ακόμη «την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο, με το οποίο η Ελλάδα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια στις δυτικές ακτές της και τα νησιά του Ιονίου μέχρι και το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου»

Και επισήμανε: «Πρόκειται για την άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματός μας κατοχυρωμένου στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα που όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η χώρας μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές όποτε κρίνει η ίδια».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα