Top

Pfizer και Moderna αυξάνουν την τιμή των εμβολίων τους λόγω μετάλλαξης Δέλτα

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
pfizer-και-moderna-αυξάνουν-την-τιμή-των-εμβολίων-768930
Parallaxi
Εικόνα Unsplash
Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 
ΕΕ για εμβόλια: Η τιμή των εμβολίων θα αυξηθεί μετά την προσαρμογή τους στις παραλλαγές του ιού (γάλλος υπουργός)

Οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και Moderna θα αυξήσουν την τιμή των εμβολίων κατά της Covid που θα παραδώσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση διότι θα τα έχουν προσαρμόσει στις παραλλαγές του ιού, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Στεφάν Μπον επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

«Θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όλα αυτά κατά ορθολογικό τρόπο, προφανώς να μην εξαπατηθούμε, αλλά να έχουμε πιο απαιτητικά συμβόλαια, με προϊόντα προσαρμοσμένα στις παραλλαγές. Πιθανώς ναι, θα είναι λίγο πιο ακριβά όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά για όλους τους αγοραστές », αποκάλυψε ο Κλεμάν Μπον στο δίκτυο RFI, χωρίς να διευκρινίζει το ποσόν της αύξησης.

Το εμβόλιο της Pfizer θα περάσει από τα 15,5 ευρώ και 19,5 ευρώ και το εμβόλιο της Moderna από τα 19 ευρώ στα 21,5 ευρώ, αναφερόταν στο χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται στο περιεχόμενο των συμβολαίων με την ΕΕ.

«Τα προσαρμόζουν, αυτό απαιτείται από τα υπό διαπραγμάτευσιν συμβόλαια, στις παραλλαγές. Ζητείται επίσης το κύριο μέρος της παραγωγής, περίπου 300 συστατικών των εμβολίων, να παράγεται στο ευρωπαϊκό έδαφος», διευκρίνισε ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η αύξηση των τιμών συμπίπτει με την ανησυχία για την διάδοση της παραλλαγής Δέλτα, ενώ οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια των Moderna και Pfizer/BioNTech παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στην παραλλαγή αυτή.

Από το πρόγραμμα της από κοινού προμήθειας εμβολίων, η ΕΕ έχει προμηθευθεί 330 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, 100 εκατομμύρια του εμβολίου της AstraZeneca, 50 εκατομμύρια εμβόλια της Moderna και 20 εκατομμύρια του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Χονγκ Κονγκ: Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός για κάποιες επαγγελματικές ομάδες

Οι δημόσιοι υπάλληλοι στο Χονγκ Κονγκ, όπως και οι εκπαιδευτικοί και οι υγειονομικοί, θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της covid-19 ή να πληρώνουν για να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό δύο φορές την εβδομάδα, ανακοίνωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ.

Το Χονγκ Κονγκ είναι μια από τις λίγες περιοχές του κόσμου που διαθέτει αρκετές δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 για να χορηγήσει στο σύνολο του πληθυσμού του, όμως η εκστρατεία ανοσοποίησης προχωρά με βραδείς ρυθμούς λόγω του δισταγμού των πολιτών.

Μόνο το 36% των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 48% έχει λάβει μία δόση εμβολίου.

Το Χονγκ Κονγκ δεν έχει καταγράψει νέα, εγχώρια κρούσματα κορονοϊού εδώ και 56 ημέρες και η ζωή έχει σε μεγάλο βαθμό επιστρέψει στην κανονικότητα, με εξαίρεση τους περιορισμούς που ισχύουν για τα ταξίδια.

Ωστόσο οι αρχές είναι δυσαρεστημένες με την αργή εμβολιαστική εκστρατεία, αν και οι αριθμοί έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς πολλές εταιρείες ανακοίνωσαν μια σειρά προνομίων για όσους εμβολιάζονται.

Σήμερα η Λαμ ανακοίνωσε μέτρα με στόχο την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους σε τέσσερις τομείς: τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας και τους εκπαιδευτικούς.

Όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ δύο φορές την εβδομάδα αναλαμβάνοντας οι ίδιοι το κόστος, τόνισε η Λαμ, με εξαίρεση όσους δεν εμβολιάζονται για λόγους υγείας και έπειτα από συμβουλή γιατρού.

“Όταν πρόκειται για μια καθαρά προσωπική επιλογή να μην εμβολιαστεί κάποιος και να βοηθήσει την κοινότητα να πετύχει την ανοσία αγέλης, αυτό δεν είναι κάτι που μια υπεύθυνη κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέπει ή να ανέχεται”, τόνισε η Λαμ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ η είσοδος στο Χονγκ Κονγκ για όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι σχεδόν απαγορεύεται εδώ και περίπου 18 μήνες.

Σήμερα η επικεφαλής της κυβέρνησης επεσήμανε ότι οι εμβολιασμένοι που φτάνουν στο Χονγκ Κονγκ από χώρες μεσαίου κινδύνου και οι οποίοι παρουσιάζουν ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού και θετικό τεστ αντισωμάτων μπορούν να παραμένουν σε καραντίνα 7 ημέρες αντί για 14. Ωστόσο όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να μείνουν επτά επιπλέον ημέρες σε καραντίνα.

Βρετανία: Ραντεβού τον Σεπτέμβρη για ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer – Χωρίς καραντίνα όσοι ταξιδεύουν εμβολιασμένοι στη χώρα

Οι άνω των 50 ετών και οι πολίτες με ευάλωτη υγεία θα είναι από τους πρώτους που θα λάβουν ένα ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer από τον Σεπτέμβριο.

Έως και 35 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού και τους υγειονομικού προσωπικού του συστήματος υγείας θα είναι από τους πρώτους στους οποίους θα προσφερθεί μια τρίτη δόση εμβολίου Covid.

Η κυβέρνηση στη καμπάνια της για να πείσει τους νέους 18-30 ετών να κάνουν το εμβόλιο, προσφέρει εκπτώσεις σε εταιρείες μεταφοράς αυτοκινήτων καθώς και σε υπηρεσία παράδοσης έτοιμου φαγητού. Το ένα τρίτο των πολιτών κάτω των 30 ετών που αντιστοιχεί σε 2,7 εκατομμύρια είναι ανεμβολίαστο.

Σύμφωνα με τον Stephen Reicher, καθηγητή κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του St Andrews και μέλος του SAGE (ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή για την πανδημία) η κυβέρνηση έδωσε λάθος μήνυμα στους νέους ανοίγοντας τα πάντα στις 19 Ιουλίου.

«Εάν ισχυριστείτε ότι θα ανοίξουμε ξανά σε μια καθορισμένη ημερομηνία, στέλνετε το μήνυμα ότι ο κίνδυνος έχει εξαφανιστεί και μειώνεται η αντίληψη του κινδύνου μόλυνσης” είπε ο καθηγητής Reicher.

Εν τω μεταξύ, 170.000 δόσεις του εμβολίου Moderna κινδυνεύουν να λήξουν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο σύμφωνα με εσωτερικό μήνυμα στο NHS το οποίο δημοσιεύει ο Guardian.

Την ίδια στιγμή, από σήμερα Δευτέρα 4πμ (ώρα Αγγλίας) οι πλήρως εμβολιασμένοι επιβάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι υποχρεωμένοι σε καραντίνα.

Εξαίρεση αποτελεί η Γαλλία με τους ταξιδιώτες να υποχρεούνται σε δεκαήμερη καραντίνα ακόμη και αν είναι εμβολιασμένοι.

Οι εισερχόμενοι στη χώρα ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR τεστ έως και 72 ώρες πριν την αναχώρηση τους και ένα ακόμη την δεύτερη ημέρα μετά την άφιξη τους.

Οι κάτω των 18 ετών θα εξαιρούνται από την απομόνωση ενώ κάποιοι, ανάλογα με την ηλικία τους δεν χρειάζεται να κάνουν ούτε τεστ.

Από τις 19 Ιουλίου, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν χρειάζεται να απομονωθούν κατά την άφιξή τους προερχόμενοι από χώρες με πορτοκαλί χρώμα.

Οι κανόνες αλλάζουν και για τα διεθνή κρουαζιερόπλοια, τα οποία μετά από διακοπή 16 μηνών , μπορούν πλέον να αναχωρούν από την Αγγλία ενώ αυτό ισχύει για τη Βόρεια Ιρλανδία ήδη από το Σάββατο.

Την Πέμπτη αναμένεται η επόμενη ταξιδιωτική αναθεώρηση από την κυβέρνηση, όπου σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τα μέτρα για κάποιες χώρες ανάμεσα τους η Ελλάδα και η Ισπανία.

Ο υπουργός οικονομικών προέτρεψε τον Μπόρις Τζόνσον να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς καθώς αυτοί βλάπτουν βλάπτουν την οικονομία και τον τουρισμό.

Κίνα: Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται στη χώρα, με την Ουχάν να πλήττεται εκ νέου από τον κορονοϊό

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι στην Κίνα έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού, έχοντας φτάσει πλέον και στην Ουχάν, την πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS- CoV- 2 στο τέλος του 2019.

Η Κίνα είχε καταφέρει σχεδόν να εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της από την άνοιξη του 2020, με τη ζωή να επιστρέφει στην κανονικότητα, παρά το γεγονός ότι εμφανίζονταν σποραδικές και πολύ περιορισμένες νέες εστίες της covid-19.

Όμως η νέα εστία του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο στη Νανκίν, εξαπλώνεται γρήγορα. Σήμερα οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν 55 νέα κρούσματα covid-19. Σε εθνικό επίπεδο τουλάχιστον 300 κρούσματα συνδέονται με την εστία στη Νανκίν.

Η αναζωπύρωση της επιδημίας παραμένει περιορισμένη στην Κίνα σε σχέση με άλλες χώρες, όμως η νέα εστία έχει επεκταθεί γεωγραφικά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

Πλέον περισσότερες από 12 επαρχίες έχουν αναφέρει κρούσματα κορονοϊού, όπως και το Πεκίνο, με τις αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας να ζητούν χθες Κυριακή από τους κατοίκους να μην φεύγουν από την πόλη παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Εξάλλου νέα κρούσματα covid-19 εντοπίστηκαν και στο νησί Χαϊνάν, στη νότια Κίνα, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Η Ουχάν, από όπου ξεκίνησε στο τέλος του 2019 η πανδημία, ανακοίνωσε σήμερα επτά νέα κρούσματα covid-19. Στην πόλη δεν είχαν αναφερθεί εγχώρια κρούσματα από τον Μάιο του 2020, αν και έχουν εντοπιστεί κάποιες μολύνσεις σε ανθρώπους που επέστρεφαν από το εξωτερικό.

Στις αρχές Ιουλίου περίπου 50 Κινέζοι που επέστρεψαν στη χώρα από το Αφγανιστάν είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό κατά την άφιξή τους στην Ουχάν.

Παρά την εκστρατεία εμβολιασμού εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζοι έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους, κυρίως στη Νανκίν και τις βόρειες συνοικίες του Πεκίνου.

Στο κεντρικό τμήμα της Κίνας, οι αρχές της πόλης Ζούζου ζήτησαν από τους 12 εκατομμύρια κατοίκους να παραμείνουν σπίτι τους για τις επόμενες 3 ημέρες, μέχρι να υποβληθεί σε τεστ κορονοϊού όλος ο πληθυσμός.

ΗΑΕ: Οι αρχές θα αρχίσουν να χορηγούν το εμβόλιο της Sinopharm στα παιδιά ηλικίας 3 ως 17 ετών

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αρχίσουν να χορηγούν το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm κατά της covid-19 στα παιδιά ηλικίας 3 ως 17 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας του Κόλπου.

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας ελήφθη μετά τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών, για τις οποίες όμως δεν αναφέρει λεπτομέρειες. Οι αρχές των Εμιράτων ανακοίνωσαν τον Ιούνιο ότι στις κλινικές δοκιμές θα εξεταστεί η ανοσολογική αντίδραση 900 παιδιών.

Η χώρα του Κόλπου, που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανοσοποίησης παγκοσμίως, ήδη χορηγεί το εμβόλιο της Pfizer στους εφήβους ηλικίας 12 με 15 ετών.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το 78,95% του πληθυσμού των Εμιράτων (συνολικά περίπου 9 εκατομμύρια κάτοικοι) έχουν λάβει μία δόση εμβολίου κατά της covid-19 και το 70,57% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας 682.377 κρούσματα covid-19 και 1.951 θάνατοι.

Πηγή: ΑΠΕ, ertnews.gr

Δείτε επίσης:

Ξεκινούν στον κόσμο αναμνηστικές δόσεις εμβολίων για την COVID-19

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα