Top

Pfizer: Οι καθυστερήσεις στην παράδοση του εμβολίου θα περιοριστούν σε μία εβδομάδα

Οι νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
pfizer-οι-καθυστερήσεις-στην-παράδοση-του-ε-702429
Parallaxi

madeira corona

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, που συνεργάζεται με το γερμανικό εργαστήριο BioNTech, ανακοίνωσε σήμερα ένα «σχέδιο» που θα επιτρέψει τον περιορισμό σε μία εβδομάδα των καθυστερήσεων παράδοσης του εμβολίου κατά της Covid-19 κι ενώ η Ευρώπη φοβόταν πως θα έβλεπε μείωση των παραδόσεων των δόσεων για «τρεις ή τέσσερις εβδομάδες».

«Οι Pfizer και BioNTech ανέπτυξαν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει να αυξήσουμε τις ικανότητες κατασκευής στην Ευρώπη και να παράσχουμε πολλές περισσότερες δόσεις στο δεύτερο τρίμηνο», ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

«Επανερχόμαστε στο αρχικό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την εβδομάδα της 25ης Ιανουαρίου, με μια αύξηση των παραδόσεων από την εβδομάδα της 15ης Φεβρουαρίου», συμπληρώνουν οι δύο εταιρείες.

«Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητες ορισμένες τροποποιήσεις των διαδικασιών παραγωγής», τονίζουν οι δύο εταίροι.

Ο αμερικανικός όμιλος Pfizer είχε προειδοποιήσει χθες ότι δεν θα μπορούσε, έως τις αρχές Φεβρουαρίου, να παραδώσει στις χώρες της ΕΕ τις εβδομαδιαίες ποσότητες για τις οποίες είχε δεσμευτεί.

Γαλλία-Covid-19: Ξεπεράστηκε το όριο των 70.000 θανάτων

Η Γαλλία ξεπέρασε το όριο των 70.000 θανάτων από την Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Συνολικά, 70.142 άνθρωποι υπέκυψαν στον νόσο, οι 196 τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του τελευταίου 24ώρου παραμένει υψηλός, στα 21.406, στα ίδια επίπεδα με αυτά των τελευταίων ημερών.

Η πίεση επί των νοσοκομείων παραμένει μεγάλη, με συνολικό αριθμό νοσηλευομένων ασθενών της νόσου στους 24.985, οι 1.199 των οποίων εισήχθησαν κατά το τελευταίο 24ωρο. Οι 2.731 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, οι 188 εισήχθησαν σήμερα.

Το ποσοστό θετικότητας παραμένει στο 6,5%.

Η Γαλλία εφαρμόζει από σήμερα γενική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00, λόγω των ανησυχιών για νέα έξαρση της επιδημίας εξαιτίας των νέων στελεχών του κορονοϊού που θεωρούνται μεταδοτικότερα.

Η πολιτική της κυβέρνηση δεν ήταν αρκετά αποτελεσματική μέχρι σήμερα για την σημαντική μείωση του αριθμού των νέων ημερήσιων κρουσμάτων, ενώ η εκστρατεία του εμβολιασμού μόλις ξεκίνησε στην χώρα.

Βρετανία: Στα 41.346 τα νέα κρούσματα, 1.295 νέοι θάνατοι

Η Βρετανία κατέγραψε τον μικρότερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων της Covid-19 από τις αρχές του έτους, σε μία νέα ένδειξη ότι η εφαρμογή του εθνικού lockdown επιβραδύνει την εξάπλωση του νέου μεταδοτικότερου στελέχους του κορονοϊού.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της πρόσφατης έξαρσης της επιδημίας συνεχίζουν να αντανακλώνται στους θανάτους, ο αριθμός των οποίων ήταν σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί. Και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σήμερα στα 41.346, έναντι 55.761 χθες. Είναι ο χαμηλότερος αριθμός από τις 27 Δεκεμβρίου, όταν τα διαγνωστικά τεστ ήταν περιορισμένα λόγω των γιορτών.

Ωστόσο, οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, με 1.295 νεκρούς από την Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο.

Η χώρα βρίσκεται σε lockdown από τις 5 Ιανουαρίου, με τα σχολεία κλειστά για τους περισσότερου μαθητές, μόνο τα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης σε λειτουργία και την εφαρμογή της τηλεργασίας όπου αυτό είναι δυνατόν.

Από την Δευτέρα, όλοι οι ταξιδιώτες που θα εισέρχονται στην Βρετανία θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό που να δείχνει ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και να μπαίνουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες μετά την άφιξή τους.

Αυστρία: Διαδηλώσεις στη Βιέννη κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό

“Κυβέρνηση Παραίτηση”, “Ο Τύπος είναι ψεύτης”: διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών μέτρων για την επιδημία του κορονοϊού συγκέντρωσαν περί τις 10.000 άτομα το απόγευμα στην Βιέννη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αυστριακής αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σε διαφορετικά σημεία της αυστριακής πρωτεύουσας κατήγγειλαν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τον Μάρτιο στου πληθυσμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας και την κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στο τέλος του Δεκεμβρίου, η αυστριακή κυβέρνηση επέβαλε το τρίτο lockdown από την έναρξη της επιδημίας για να καθυστερήσει την εξάπλωση της επιδημίας. Τα καταστήματα, εκτός όσων πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, είναι κλειστά, μαζί με τους χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, αθλητικών δραστηριοτήτων, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

“Οι αριθμοί που μας σερβίρουν για τους νεκρούς είναι βλακείες. Δεν θέλω να καταλήξω όπως στην Κίνα όπου δεν έχει κανείς δικαίωμα να κάνει τίποτε”, δήλωνε μία διαδηλώτρια δίπλα σε ένα πανό που έγραφε: “Είστε η αρρώστεια, είμαστε το φάρμακο”.

“Είμαστε ενήλικες! Εδώ και έναν χρόνο, βγαίνω συνέχεια και δεν έχω κολλήσει τον κορονοϊό. Δεν υπάρχει περίπτωση να εμβολιαστώ”, πρόσθεσε.

Κρατώντας αυστριακές σημαίες, οι περισσότεροι διαδηλωτές δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν τις αποστάσεις που ορίζει ο νόμος. Οι αστυνομικές δυνάμεις περιορίστηκαν σε συστάσεις.

Ο πρώην αντικαγκελάριος, ο ακροδεξιός Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, συμμετείχε σε μία από τις συγκεντρώσεις. Δεν φορούσε μάσκα.

“Πετάξτε επιτέλους αυτό το βρωμερό μαντήλι”, προέτρεπε μέσω τηλεβόα μία από τους ομιλητές.

Σε ορισμένα πανό γινόταν αναφορά στην θεωρία συνωμοσίας που έχει γίνει γνωστή ως “μεγάλη αντικατάσταση” του πληθυσμού.

Αντιδιαδήλωση 500 περίπου ακτιβιστών της άκρας αριστεράς πραγματοποιήθηκε παράλληλα για να καταγγελθεί “η παράνοια των αντίπαλων της μάσκας”.

Η Αυστρία των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 7.053 θανάτους από την Covid-19.

Έπειτα από συστάσεις των ειδικών και διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες των ομόσπονδων κρατών, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς αναμένεται να ανακοινώσει αύριο παράταση του lockdown πέραν της 24ης Ιανουαρίου, την υποχρεωτικότητα της τηλεργασίας και περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων.

Αυστρία: Αναμένεται παράταση και αυστηροποίηση του lockdown

Έπειτα από διαδοχικές διαβουλεύσεις με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων και με εμπειρογνώμονες, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ακόμη επιδημιολογικό φορτίο, αναμένεται να προχωρήσει σε παράταση του ισχύοντος μέχρι της 24 Ιανουαρίου τρίτου lockdown και πιθανότατα σε αυστηροποίηση των μέτρων, με τον καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς να ανακοινώνει τις σχετικές αποφάσεις αύριο, Κυριακή, το μεσημέρι.

Οι ειδικοί τάσσονται σαφώς κατά οποιασδήποτε χαλάρωσης των ισχυόντων μέτρων, καθώς, οι πιθανές επιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης CoV B.1.1.7, η οποία έχει επίσης εντοπιστεί στην Αυστρία, διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν την αξιολόγηση σχετικά με τον αριθμό των νέων λοιμώξεων, που εξακολουθούν να χαρακτηρίζεται ως πολύ υψηλός.

Το ποσοστό των νέων λοιμώξεων είναι “πολύ υψηλό κατά την άποψή μας” για να υπάρξει χαλάρωση και επίσης “δεν μειώνεται”, δήλωσε ο αντιπρύτανης του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βιέννης Όσβαλντ Βάγκνερ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, μετά τις συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Επιπλέον, η “επίπτωση επτά ημερών” (σ.σ. μέσος όρος νέων μολύνσεων ημερησίως σε διάστημα επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους), “είναι ακόμη υψηλή”, στο 137, και, κατά την εκτίμησή του, “πρέπει τώρα να ληφθούν μέτρα για τη σημαντική μείωση αυτής της επίπτωσης”, με τον στόχο να βρίσκεται “σαφώς κάτω από το 50”, που είναι “σαφώς μία οριακή τιμή”.

Ως μέτρα που οδηγούν στον στόχο, ο Όσβαλντ Βάγκνερ προτείνει, μεταξύ άλλων, την γενική υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2, την αύξηση της ελάχιστης απόστασης (από το ένα μέτρο) στα δύο μέτρα, την υποχρεωτική εργασία από το σπίτι και εντατικά τεστ, καθώς, όπως σημείωσε, δηλωμένος στόχος είναι να γεφυρωθεί ο χρόνος μεταξύ του lockdown και της επίδρασης των εμβολιασμών, “χωρίς να επιβληθεί ένα νέο lockdown”.

Ο ίδιος, έκανε λόγο για ανάγκη συναίνεσης ως προς τα μέτρα στην Ευρώπη, αναφέροντας, για παράδειγμα, ότι πολλές γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Τσεχία επεκτείνουν το lockdown αντί να το χαλαρώνουν, και, ως εκ τούτου, κατά την άποψή του, θα ήταν “επικίνδυνο” εάν η Αυστρία πήγαινε προς την άλλη κατεύθυνση, αποτελώντας πιθανώς “πηγή νέων μολύνσεων”.

Ήδη, μετά τις συνομιλίες του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων, κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση των ισχυόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας.

Όπως δήλωνε σήμερα ο κυβερνήτης της Καρινθίας Πέτερ Κάιζερ, ο ίδιος αναμένει να παραταθεί το lockdown “σε μακρύ διάστημα μέσα στον Φεβρουάριο”, και, κατά την γνώμη του, δεν θα υπάρξει χαλάρωση, ούτε και το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο προγραμματίζεται για τις 25 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ ανέφερε ότι αναμένει περαιτέρω αυστηρότερες ρυθμίσεις, εξαιτίας, όπως είπε, της “δραματουργίας των τελευταίων ημερών”, παραπέμποντας στην υποψία ότι υπήρχαν ήδη ίχνη της πολύ πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού Β.1.1.7 στα λύματα της Βιέννης, “και αν κάτι τέτοιο βρει το δρόμο του στα ΜΜΕ, σημαίνει περαιτέρω αυστηροποίηση”.

Ιταλία: Τα κρούσματα κορονοϊού σήμερα έφτασαν τα 16.310- 475 θανάτοι

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 16.310 κρούσματα κορονοϊού, με 475 θανάτους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 260.704 διαγνωστικά τεστ, το 6,3% των οποίων προέκυψε θετικό. Χθες είχαν καταγραφεί 16.146 περιστατικά και 477 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Σε ότι αφορά τους ασθενείς με κορονοϊό που βρίσκονται στις ΜΕΘ της χώρας, είναι 2 λιγότεροι από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους οι ασθενείς είναι 57 λιγότεροι. Η περιφέρεια με τα περισσότερα κρούσματα είναι η Λομβαρδία (2.134). Ακολουθούν η Σικελία (1.954) το Βένετο (1.929) και η Εμίλια Ρομάνια (1.674).

Στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας βρίσκονται 178 κρατούμενοι θετικοί στον covid -19, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους άλλοι τρεις γιατροί. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού, 292 γιατροί.

Ο Ιταλός υπουργός υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, τέλος, αποφάσισε οτι σταματούν οι πτήσεις από και προς την Βραζιλία, και απαγόρευσε, παράλληλα, την είσοδο στην Ιταλία σε όσους πολίτες, τις τελευταίες δυο εβδομάδες, πέρασαν από την λατινοαμερικανική αυτή χώρα.

Πορτογαλία-Covid-19: Υπό πίεση τα νοσοκομεία της Πορτογαλία, την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού καταγράφουν ρεκόρ

Το εύθραυστο σύστημα υγείας της Πορτογαλίας δέχεται ασφυκτικές πιέσεις λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων νέου κορονοϊού, με τη χώρα να ανακοινώνει 10.947 νέες μολύνσεις και 166 θανάτους σήμερα, στη μεγαλύτερη έξαρση από την αρχή της πανδημίας πέρυσι.

Με τα κρούσματα, που ανακοινώθηκαν μία ημέρα αφότου τέθηκε σε ισχύ ένα νέο λοκντάουν, το σύνολο των κρουσμάτων νέου κορονοϊού, σε μια χώρα με πληθυσμό λίγο μεγαλύτερο από 10 εκατομμύρια, ανέρχεται πλέον σε 539.416 και το σύνολο των νεκρών σε 8.709.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 ανθρώπους, τις τελευταίες 14 ημέρες, ανέρχεται σε 901, σχεδόν ο διπλάσιος σε σύγκριση με τη γειτονική Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών.

Το σύστημα υγείας, το οποίο πριν από την πανδημία είχε τον χαμηλότερο αριθμό κλινών σε ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη, μπορεί να φιλοξενήσει το μέγιστο 672 ασθενείς Covid-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αναφέρουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 683 άνθρωποι σε ΜΕΘ και η Ένωση Διαχειριστών Νοσοκομείων της Πορτογαλίας προειδοποιεί ότι ο αριθμός των ασθενών με νέο κορονοϊό, που θα χρειαστούν νοσηλεία, είναι πιθανόν να αυξηθεί δραματικά την επόμενη εβδομάδα.

Τρία μεγάλα νοσοκομεία της Λισαβόνας είχαν μονάχα διαθέσιμες τρεις κλίνες στις ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό σήμερα το πρωί, γράφει η εφημερίδα Observador.

Εικόνες που κατέγραψαν ΜΜΕ με ασθενοφόρα, τα οποία μεταφέρουν ασθενείς με κορονοϊό, να σχηματίζουν ουρές έξω από νοσοκομεία στη Λισαβόνα και σε άλλες περιοχές, περιμένοντας να αδειάσουν κρεβάτια, ενισχύουν τους φόβους ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται πλέον στα όριά του.

«Έχω λάβει πληροφορίες σχετικά με έναν ασθενή που πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο», δήλωσε ο Ζαϊμε Σοάρες, ο επικεφαλής της Ένωσης Πυροσβεστών της Πορτογαλίας, στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Στο Πόρτο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το νοσοκομείο Sao Joao δέχεται ήδη «διάφορους» ασθενείς από τη Λισαβόνα, καθώς τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, είπε ένας εκπρόσωπος τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα