Διεθνή

Pfizer: Το αστρονομικό ποσό εσόδων που προβλέπει από τα εμβόλια

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 η Pfizer είχε ήδη έσοδα 154 εκατ. δολαρίων από το εμβόλιο της Covid-19

Parallaxi
pfizer-το-αστρονομικό-ποσό-εσόδων-που-προβλ-695499
Parallaxi
Πηγή: facebook

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer περιμένει μέσα στο 2021 έσοδα περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εμβόλιο της κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε σε συνεργασία με τη γερμανική BioNΤech.

Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία αποκάλυψε τις προβλέψεις της για το όφελός της από τις πωλήσεις του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δεν απέκλεισε ότι τα έσοδά της θα είναι τελικά μεγαλύτερα, εάν καταφέρει να κλείσει και άλλα συμβόλαια. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 η Pfizer είχε ήδη έσοδα 154 εκατ. δολαρίων από το εμβόλιο της Covid-19.

Η πρόβλεψη για το περιθώριο κέρδους ως ποσοστό επί των εσόδων των εμβολίων της κινείται μεταξύ του 20% και 30% και σε απόλυτους αριθμούς τα κέρδη της (προ φόρων) από τα εμβόλια μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 δισ. δολ., σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Το περιθώριο κέρδους μπορεί να αυξηθεί μετά τη λήξη της πανδημίας, εφόσον η τιμή του εμβολίου αυξηθεί και το κόστος του πέσει. Τόσο τα κόστη, όσο και τα κέρδη μοιράζονται 50-50 μεταξύ Pfizer και BioNTech.

Ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της Pfizer ‘Αλμπερτ Μπουρλά δήλωσε ότι «είναι ένα ολοένα πιο πιθανό σενάριο» πως οι άνθρωποι θα χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου ή εμβόλια με διαφορετική σύνθεση έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, κάτι που θα δημιουργήσει μια «διαρκή» ροή εσόδων για την εταιρεία. «Αν επρόκειτο για μια ανοιχτή αγορά, που σημαίνει ότι οι γιατροί και οι πολίτες θα είχαν την ικανότητα να επιλέγουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν, νιώθω πολύ βέβαιος ότι θα είχαμε το μερίδιο του λέοντος στην αγορά», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπουρλά ανέφερε επίσης ότι η Pfizer -της οποίας το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα περίπου 95% στις δοκιμές του- αύξησε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις του μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις των εταιρειών Johnson & Johnson και AstraZeneca για χαμηλότερη αποτελεσματικότητα στα δικά τους εμβόλια, αλλά και του τρόπου που το τελευταίο «αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη», μεταξύ άλλων λόγω του γεγονότος ότι ορισμένες χώρες δεν προτίθενται να το χορηγήσουν σε άτομα άνω των 65 ετών.

Οι μετοχές της Pfizer διαπραγματεύονται πάντως στο χρηματιστήριο στα επίπεδα περίπου που βρίσκονταν προ πανδημίας και μάλιστα στην αρχή αυτής της εβδομάδας κινήθηκαν ελαφρώς πτωτικά με απώλειες περίπου 3%. Ο Μπουρλά σχολίασε πως η μετοχή της εταιρείας δεν λαμβάνει τη δέουσα «πίστωση» για τις επιχειρηματικές προοπτικές της Pfizer και του εμβολίου της.

Η εταιρεία εκτιμά για το 2021 συνολικά έσοδα από όλες τις δραστηριότητες της μεταξύ 59,4 και 61,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνεπώς τα προσδοκώμενα έσοδα από τα εμβόλια Covid-19 της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών.

Οι φαρμακοβιομηχανίες εμφανίζονται να έχουν διαφορετική οικονομική στρατηγική απέναντι στα εμβόλια Covid-19. Οι AstraZeneca και Johnson & Johnson έχουν δηλώσει ότι δεν αποσκοπούν στα κέρδη εν μέσω της πανδημίας, ενώ οι Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν ένα κερδοφόρο μοντέλο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Pfizer/BioNTech τιμολογεί περίπου 19 δολάρια ανά δόση, η Moderna περίπου 25 δολάρια τη δόση που πουλάει στην αμερικανική κυβέρνηση και 32 έως 37 δολάρια για τις μικρότερες παραγγελίες, η Οξφόρδη/AstraZeneca 3 έως 4 δολάρια ανά δόση και το -μη εγκεκριμένο ακόμη- εμβόλιο της Johnson & Johnson θα κοστίζει περίπου 10 δολάρια η δόση (αλλά είναι το μοναδικό μονοδοσικό).

H Pfizer έκανε γνωστό ότι έως τώρα έχει τροφοδοτήσει τις χώρες με περίπου 65 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων τα 29 εκατομμύρια πήγαν στις ΗΠΑ. Σχεδιάζει μάλιστα να ολοκληρώσει την συμφωνημένη παραγγελία των 200 εκατ. δόσεων στις ΗΠΑ δύο μήνες νωρίτερα από το αρχικό πρόγραμμα, έως το τέλος Μαΐου.

ΠΟΥ: Ο «εθνικισμός των εμβολίων» βλάπτει όλο τον κόσμο

Η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κρατών και ο «εθνικισμός των εμβολίων» εγείρει μεγάλα εμπόδια στην επίτευξη του παγκόσμιου εμβολιασμού στην κλίμακα που απαιτείται για να έρθει το τέλος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, διαμήνυσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέσους.

«Παρά τον αυξανόμενο αριθμό επιλογών ως προς τον εμβολιασμό, οι τρέχουσες παραγωγικές δυνατότητες καλύπτουν μόνο πολύ μικρό μέρος της παγκόσμιας ζήτησης», ανέφερε σε άρθρο του στο περιοδικό Foreign Policy.

«Το να αφήνεται η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς εμβόλιο όχι μόνο θα διαιωνίσει χωρίς να χρειάζεται την αρρώστια, τους θανάτους, την οδύνη των συνεχιζόμενων lockdown, αλλά θα συμβάλει να εμφανιστούν κι άλλα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού», καθώς ο ιός και η ασθένεια που προκαλεί θα «συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε απροστάτευτους πληθυσμούς», υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Αποτελεσματικό κατά 91,6% το Sputnik V Στο μεταξύ, αποτελεσματικό κατά 91,6% και ασφαλές στην αποτροπή εμφάνισης συμπτωμάτων της λοίμωξης από κορωνοϊό εμφανίζεται ότι είναι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Στροφή Ε.Ε. σε άλλα εμβόλια Την ίδια ώρα, αποστάσεις από την AstraZeneca λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της εμβολιαστικής της στρατηγικής κατά της Covid-19 το πρώτο τρίμηνο, έπειτα από τις σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις από την αγγλοσουηδική εταιρεία.

Η γενική διευθύντρια Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σάντρα Γκαλίνα, τόνισε την Τρίτη ότι η Κομισιόν στρέφεται πλέον προς τα εμβόλια που παρασκευάζονται από τις BioNTech/Pfizer και Johnson & Johnson.

Φον ντερ Λάιεν στην «Κ»: Πάμε για 500 εκατ. δόσεις, παρά τα σκαμπανεβάσματα Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ανταποκριτές ευρωπαϊκών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και η «Κ», επεσήμανε ότι σχεδόν 500 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 ενδέχεται να έχουν στη διάθεσή τους τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έως το τέλος του πρώτου μισού του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα