Πιέσεις στην Τουρκία

Όλες οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά

Parallaxi
πιέσεις-στην-τουρκία-648485
Parallaxi

Ένα μήνα περιθώριο στην Τουρκία από την ΕΕ – Ποιές κυρώσεις εξετάζονται

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει, τότε έρχονται κυρώσεις.

Πακέτο κλιμακούμενων κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τουρκία, αν επειμείνει στις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, συζήτησαν χθες Παρασκευή, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, δίνοντας περιθώριο ενός μήνα στην Άγκυρα. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και είπε πως η αποκλιμάκωση είναι βασική προϋπόθεση για να υπάρξει διάλογος.

«Η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το Συμβούλιο. Μία κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επανέλθει στη λογική έως το Συμβούλιο Κορυφής που θα εξετάσει το ζήτημα των κυρώσεων.

Διπλωματικές πηγές, ανέφεραν ότι η στήριξη στις ελληνικές και κυπριακές θέσεις σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα ήταν ομόθυμη.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Ολλανδία στήριξαν πλήρως κι έβαλαν «πλάτη» για την Ελλάδα, ενώ περισσότερο επιφυλακτικές εμφανίστηκαν η Γερμανία και η Μάλτα. Καμία όμως από τις χώρες της Ε.Ε δε δημιούργησε πρόβλημα εκφράζοντας αντιρρήσεις για το κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος κυρώσεων που παρουσίασε ο Μπορέλ στους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1.     Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.

2.     Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

3.     Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4.     Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες

5.     Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων

6.     Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)

7.     Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Θεσσαλονίκη: Ένταση σε διαδήλωση για τον θάνατο της απεργού πείνας, Ebru Timtik Μπροστά από το τουρκικό προξενείο, στην οδό Αγίου Δημητρίου, επικράτησε ένταση, όταν διαδηλωτές έκαψαν πανό με φωτογραφία του Τούρκου πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ένταση σε διαδήλωση με αφορμή τον θάνατο μετά από απεργία πείνας, στην Τουρκία, της δικηγόρου Ebru Timtik που πραγματοποίησαν Κούρδοι, στη Θεσσαλονίκη.

Άμεσα επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν στο σημείο και προχώρησαν σε προσαγωγές. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία, κρατούνται δύο άτομα, ενώ ενημερώθηκε εισαγγελέας που διέταξε έρευνα για το περιστατικό

Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει το κάψιμο της αφίσας του Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής, καταδίκασε την ενέργεια δύο Κούρδων να κάψουν αφίσα με το πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έξω από το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Αναφορικά με τα σημερινά γεγονότα έμπροσθεν του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει πλήρως κάθε ενέργεια που δεν συνάδει με το πνεύμα ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Σημειώνεται ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες».

Να σημειωθεί ότι το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη σε διαδήλωση αντιεξουσιαστών για το θάνατο της Ebru Timtik. Οι διαδηλωτές προχώρησαν σε ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας στην οδό Αγ. Δημητρίου, στο ύψος του Τουρκικού Προξενείου. Δύο Κούρδοι αγωνιστές πυρπόλησαν χάρτινη επιγραφή με το πρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο Κούρδοι προσήχθησαν από την Αστυνομία.

Μακρόν για Άγκυρα: Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις

«Όσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα στη Μεσόγειο, πρέπει να είναι κανείς συνεπής σε λόγια και πράξεις. Μπορώ να σας πω ότι οι Τούρκοι μόνο αυτό καταλαβαίνουν και σέβονται…» τόνισε ο Μακρόν.

Σκληρό μήνυμα στην Τουρκία απέστειλε νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας πως η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις.

Σύμφωνα με το Reuters, Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι τήρησε σκληρή στάση αυτό το καλοκαίρι απέναντι στις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να θέσει κόκκινες γραμμές, επειδή η Αγκυρα σέβεται μόνο τις πράξεις και όχι τα λόγια.

«Οσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα στη Μεσόγειο, πρέπει να είμαι συνεπής μεταξύ λόγων και πράξεων. Μπορώ να σας πω ότι η Τούρκοι μόνο αυτό υπολογίζουν και σέβονται.. Αν λες λόγια που δεν ακολουθούνται από πράξεις…. Αυτό που έκανε η Γαλλία το φετινό καλοκαίρι ήταν σημαντικό. Είναι μία πολιτική κόκκινων γραμμών. Το έκανα και στη Συρία», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε μεταξύ άλλων πως μια ρωσική επέμβαση στη Λευκορωσία θα ήταν “το χειρότερο” που μπορεί να συμβεί.

“Οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση στη Λευκορωσία (…) θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεθνοποίηση αυτού του θέματος και “το χειρότερο είναι η ρωσική επέμβαση”, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, καθώς ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε έτοιμος την Πέμπτη να αναπτύξει δυνάμεις στη γειτονική αυτή χώρα της Ρωσίας, αν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Με τη Γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, “δεν θέλουμε να έχουμε την επανάληψη αυτού που συνέβη στην Ουκρανία”, επέμεινε ο Μακρόν.

Για τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, οποιαδήποτε ξένη επέμβαση “θα ήταν ανεπιθύμητη”. “Η βούλησή μας είναι να μετάσχει η Ρωσία σε έναν διάλογο για τη Λευκορωσία και να μας βοηθήσει να πείσουμε τον πρόεδρο Λουκασένκο για την ανάγκη να δεχτεί μια διαμεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)”, πρόσθεσε.

“Αυτό που ο πρόεδρος Πούτιν ήταν σε θέση να πει στην καγκελάριο Μέρκελ και σε εμένα, είναι ότι ο ίδιος είναι υπέρ μιας διαμεσολάβησης του ΟΑΣΕ αλλά όχι ο πρόεδρος Λουκασένκο. Συνεπώς, ο πρόεδρος Πούτιν έχει πολλή δουλειά να κάνει για να μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε ο Μακρόν.

Βαρβιτσιώτης: «Η Τουρκία βρίσκεται σε φάση διεθνούς απομόνωσης»

«Η Τουρκία πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι αν συνεχίσει έτσι οι σχέσεις της με την Ευρώπη δεν θα είναι ομαλές» τονίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ελλάδας «Ηηχηρές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μέρκελ και Μακρόν σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και τις κυρώσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ελλάδας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι οι κυρώσεις στις οποίες κατέληξε το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ για τις προκλητική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδα και την Κύπρο, βάζει μια καλή βάση για τις συζητήσεις που θα γίνουν απο εδώ και πέρα.

«Η Τουρκία πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι δεν θα συνεχίσουν οι σχέσεις της με την Ευρώπη να είναι ομαλές -ούτε οι οικονομικές- αν συνεχείσει να έχει αυτή τη στάση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει ότι «αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει τεθεί σε απομόνωση διεθνώς».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα