Πιέζουν για νέα μέτρα οι ειδικοί ενόψει Χριστουγέννων – Προβληματισμός για τη Θεσσαλονίκη

«Ναι, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη» παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός

Parallaxi
πιέζουν-για-νέα-μέτρα-οι-ειδικοί-ενόψε-697980
Parallaxi

Με τον κορονoϊό να συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του και δηλωμένη την βούληση της κυβέρνησης να κάνουμε Χριστούγεννα με ανοιχτή την οικονομία, συνεχίζονται τα σενάρια για νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Η απόφαση για την επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών σε συνδυασμό με την διανομή δύο δωρεάν self test σε όλους για τα Χριστούγεννα δείχνει ότι τις ημέρες των γιορτών τόσο η οικονομική όσο και η κοινωνική δραστηριότητα θα παραμείνουν ανοιχτές.

Ωστόσο, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της νέας μετάλλαξης Όμικρον που αναμένεται και στη χώρα μας η επιτροπή των ειδικών, με στόχο την προστασία των παιδιών, των γονέων και των εργαζομένων εισηγήθηκε αν και βρισκόμαστε μια «ανάσα» προ των εορτών, στα Χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα να έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι εργαζόμενοι.

Οι ειδικοί θεωρούν πως ο συγχρωτισμός λόγω των εορτών θα αποτελέσει εστία αναζωπύρωσης του κορονoϊού, γι αυτό και θεωρούν απαραίτητο το μέτρο, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα αυτοπροστασίας όπως μάσκα και αποστάσεις.

Θεματικά πάρκα μόνο για εμβολιασμένους

Κάτι που αποκάλυψε μιλώντας στο MEGA, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Έχουμε μια εποχική απασχόληση, άρα οι άνθρωποι θα πιάσουν τώρα δουλειά εκεί και με δεδομένο ότι ένα μεγάλο κομμάτι των παιδιών είναι ανεμβολίαστα και δεν προβλέπεται για αυτά εμβολιασμός και εφόσον θα κινηθούν με γονείς μέσα στα θεματικά πάρκα που προβλέπεται να είναι εμβολιασμένοι, είναι λογικό να είναι εμβολιασμένοι και οι εργαζόμενοι. Είναι χώροι διασκέδασης και όχι εστία αναζωπύρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιστοποιητικά νόσησης μόνο με PCR

Ο κλοιός, ωστόσο, γύρω από τους ανεμβολίαστους σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Όπως μεταδίδεται η επιτροπή των ειδικών ζητεί προκειμένου να δίνεται πιστοποιητικό νόσησης στους ανεμβολίαστους αυτό να αποδεικνύεται όχι με rapid test όπως γινόταν μέχρι σήμερα αλλά με PCR.

Συγχρόνως, η επιτροπή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ελαττωθεί στο μέλλον και η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης, που αυτή τη στιγμή έχει ισχύ έξι μηνών.

Αλμα στους εμβολιασμούς

Γεγονός είναι πάντως ότι μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60 σημειώνεται ραγδαία αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την επιτροπή εμβολιασμών να εξεταστεί η χορήγηση της τρίτης δόσης νωρίτερα, ίσως και στους τέσσερις μήνες από τη δεύτερη. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης γίνεται με τη συμπλήρωση πεντέμιση μηνών από τη δεύτερη δόση.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης Όμικρον. Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας επέδειξαν σχετικά απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού για πρώτη δόση» επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά στους πολίτες που έχουν γεννηθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1961. Πάντως, από το πρόστιμο των 100 ευρώ εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών και όσοι έχουν αποδεδειγμένα λόγους υγείας.

Αποσαφηνίσεις από Πλέυρη

Το πλήρες πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών αναμένεται να αποσαφηνίσει σήμερα στις 10.30 το πρωί ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά τη υπερψήφιση χθες της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, που άναψε το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του μέτρου.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία εγκρίθηκε με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μεταφέρθηκε και μια εκτίμηση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τα δεδομένα που έχει ο ΕΟΔΥ.

Με βάση τα δεδομένα αυτά: Ένας στους δύο από τους 520.000 πολίτες άνω των 60 αναμένεται να εμβολιαστεί. Έτσι λοιπόν θα μείνουν λιγότεροι από 250.000 ανεμβολίαστοι, δηλαδή ο σκληρός πυρήνας που επιμένει να μην κάνει το εμβόλιο.

Ενδεικτικό πάντως της απόφασης για υποχρεωτικότητα ήταν ότι στο πρώτο 24ωρο μετά την ανακοίνωσή της κλείστηκαν 17.500 ραντεβού, όταν τις προηγούμενες μέρες τα ραντεβού δεν ξεπερνούσαν τα 2.600.

Τι ανησυχεί την κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση, την κυβέρνηση ανησυχεί η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα, καθώς έχει τις περισσότερες νοσηλείες και διασωληνώσεις, με το ΕΣΥ να υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε αναλυτικά η κατάσταση στη Μακεδονία, ενώ πολύ καλύτερη δείχνει η κατάσταση σε άλλες περιοχές σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά στην Αττική.

Τέλος στο lockdown

Ως αποτέλεσμα του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, «το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έχουμε γενικό lockdown» ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «κάποια στιγμή στην Ελλάδα θα πρέπει να επιβραβεύονται οι υπεύθυνοι και οι σοβαροί». Μεταφέροντας, ακόμη, τα κριτήρια λήψης της σχετικής απόφασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «οι 95% που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών και η απόφαση για την υποχρεωτικότητα δεν πάρθηκε εύκολα από την κυβέρνηση», ενώ απάντησε για το διοικητικό πρόστιμο ότι «το ερώτημα είναι αν θέλουμε να σώσουμε ζωές και αν αυτές οι περίπου 3.000 ζωές, που θα σωθούν με αυτό το μέτρο, κοστίζουν 100 ευρώ».

«Τεράστιο πρόβλημα» η Θεσσαλονίκη

Παρότι η χώρα βαδίζει, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη σε πορεία «επιπεδοποίησης της πανδημίας», 1.030 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού ανιχνεύθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη, με τον καθημερινό αριθμό των νέων μολύνσεων να παραμένει τετραψήφιος επί σειρά εβδομάδων.

Ακόμη δυσκολότερη καθιστά την εξίσωση της αποκλιμάκωσης του τέταρτου πανδημικού κύματος στην Κεντρική Μακεδονία ο τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων χθες και σε όλες τις όμορες περιοχές της Θεσσαλονίκης (στο Κιλκίς 30 κρούσματα, στην Ημαθία 94, στην Πέλλα 95, στην Πιερία 70, στις Σέρρες 170 και 60 στη Χαλκιδική), αυξάνοντας την πίεση προς τα μεγάλα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.

«Ναι, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη» τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του χθες στη Βουλή, αντιπαραβάλλοντας την εικόνα από τη συμπρωτεύουσα με αυτή στην Αθήνα, την Κρήτη, στη Λάρισα και την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου τα κρούσματα αποκλιμακώνονται σταθερά. Αντίθετα, η κατάσταση που επικρατεί στις νοσοκομειακές μονάδες της Θεσσαλονίκης έχει υπερβεί το όριο των αντοχών του συστήματος, καθώς η πόλη εμφανίζει πολύ μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών, αλλά και υψηλή ζήτηση σε νοσηλείες.

Μάλιστα, όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε εκτάκτως στις αρχές της εβδομάδας η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δηλώνοντας από το Ιπποκράτειο ότι «βλέπετε τι γίνεται σ’ αυτό το Νοσοκομείο. Πραγματικά έχουμε πάρα πολλά κρούσματα. Είναι τρομακτική η πίεση που υφίσταται το σύστημα, είναι τρομακτικός ο κίνδυνος για τον καθέναν από αυτούς τους ασθενείς και το προσωπικό». «Άρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας» κατέληξε η κ. Γκάγκα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα