Πηγαίνουν στο ΣτΕ για επιλεκτικούς εμβολιασμούς εισαγγελικών λειτουργών
Διαμαρτυρία δικαστικών ενώσεων για επιλεκτικούς εμβολιασμούς
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο δικηγόρος Αντώνιος Ξενάκης και ζητάει να ανασταλεί ως αντισυνταγματική, παράνομη, κ.λπ. η παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του κράτους, να συμπεριλάβουν τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης στο σύστημα για τον κατά προτεραιοποίηση εμβολιασμό τους κατά του covid-19.
Ο κ. Ξενάκης κατέθεσε στο ΣτΕ αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, αναστολής και ακύρωσης της παράλειψης να συμπεριληφθούν οι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης (δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι) «στην κατηγορία 8β του προσωπικού υπηρεσιών κρίσιμων τομέων της κρατικής λειτουργίας», έτσι ώστε να ενταχθούν στο σύστημα των κατά προτεραιοποίηση εμβολιαζόμενων κατά του covid-19.
Στην αίτησή του, η οποία είναι η πρώτη για το θέμα, ο εν λόγω δικηγόρος υποστηρίζει ότι η επίμαχη εξαίρεση είναι αντίθετη στα άρθρα 20, 25, 26 και 78 του Συντάγματος, στα άρθρα 6 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στον Κώδικα Δικηγόρων, γιατί «αν δεν απονέμεται Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει κράτος δικαίου» και προσθέτει ότι ο εμβολιασμός των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης είναι υπέρτερο αγαθό από την κατά σειρά ηλικίας προτεραιότητα εμβολιασμού των πολιτών.
Ακόμη, ο εν λόγω δικηγόρος αναφέρει ότι ο αριθμός των καθημερινών εμβολιασμών ανέρχεται στα 55.000 έως 60.000 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι το σύνολο των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης μπορεί να εμβολιαστεί μέσα σε δύο με τρεις ημέρες.
Κοροναϊός : Διαμαρτυρία δικαστικών ενώσεων για επιλεκτικούς εμβολιασμούς
Την έντονη διαμαρτυρία τους για την απόφαση περί επιλεκτικού εμβολιασμού μερίδα εισαγγελικών λειτουργών εκφράζουν με κοινή ανακοίνωση τους η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, οι οποίοι χαρακτηρίζουν άδικη αυτή τη μεταχείριση και καλούν σε επανεκτίμηση της κατάστασης.
Η κάθε Ένωση μάλιστα θα αποφασίσει χωριστά τους τρόπους ανάδειξης του ζητήματος και τις μορφές διαμαρτυρίας.
Ολόκληρη η κοινή ανακοίνωση των δικαστικών ενώσεων έχει ως εξής:
«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ανέμεναν όλο το προηγούμενο διάστημα την υλοποίηση της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό των ατόμων που εργάζονται στον ευαίσθητο κρατικό τομέα. Επισημάναμε πολλές φορές ότι οι συνθήκες εργασίας στα Δικαστήρια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των Δικαστικών Λειτουργών και Υπαλλήλων οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι θα τηρηθεί η απόφαση της Επιτροπής.
» Την προηγούμενη εβδομάδα ενημερωθήκαμε ότι χωρίς καμία αιτιολογία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τον εμβολιασμό ενός μικρού αριθμού Εισαγγελικών Λειτουργών εξαιρώντας όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους που εργάζονται στις ίδιες ακριβώς συνθήκες. Δεν εξήγησε με βάση ποια κριτήρια και δεδομένα επέλεξε συγκεκριμένα άτομα και πως προέβη σε μια τέτοια αυθαίρετη διάκριση παρά το γεγονός ότι είχαν υποβληθεί αιτήματα για κοινή αντιμετώπιση όλων των συναδέλφων.
» Θεωρούμε ότι τα αρμόδια όργανα οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις για την μη ένταξη των Δικαστικών Λειτουργών στις επαγγελματικές εκείνες κατηγορίες που έχουν επιλεγεί για άμεσο εμβολιασμό τη στιγμή που γνωρίζουν ότι τα Δικαστήρια είναι οι χώροι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση. Η απόφαση της Πολιτείας για διεύρυνση του πλαισίου λειτουργίας των Δικαστηρίων δεν μπορεί να υλοποιηθεί με ασφάλεια χωρίς να έχει ληφθεί μέριμνα για την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την άδικη αυτή μεταχείριση και καλούμε σε επανεκτίμηση της κατάστασης.
» Η κάθε Ένωση θα αποφασίσει χωριστά τους τρόπους ανάδειξης του ζητήματος και τις μορφές διαμαρτυρίας».
Πηγή: ΑΠΕ