Ο πλανήτης αντιμέτωπος με το δεύτερο κύμα της πανδημίας
Οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία στον πλανήτη
Το δεύτερο κύμα των μολύνσεων από την Covid-19 φουσκώνει δημιουργώντας αμφιβολίες ότι θα έχουμε στην Ευρώπη μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.
Η πανδημία θέτει τα εθνικά συστήματα υγείας σε δοκιμασία, αν και η ενίσχυση των ελπίδων ότι ένα εμβόλιο θα είναι σύντομα διαθέσιμο έφερε κάποια αισιοδοξία στους πολίτες και στα χρηματιστήρια.
Στο μεταξύ ωστόσο, οι περιορισμοί στη Γηραιά Ήπειρο πολλαπλασιάζονται. Χθες, Τετάρτη, η Γαλλία πήρε τη θέση της Ρωσίας ως η χειρότερα πληττόμενη χώρα στην Ευρώπη, ενώ η Ιταλία ξεπέρασε το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου μολύνσεων και έγινε μία από τις 10 χώρες που έχουν πληγεί χειρότερα στο κόσμο.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η Βρετανία ξεπέρασε χθες, Τετάρτη, τους 50.000 νεκρούς από κορονοϊό και έγινε έτσι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την Covid-19 στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και οι οικονομολόγοι λένε πως αυτό οφείλεται στο ότι τα μέτρα του αρχικού lockdown διήρκεσαν εκεί περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες και είχαν ιδιαίτερα σοβαρό αντίκτυπο στον τομέα των υπηρεσιών, που αντιστοιχεί στο 80% της βρετανικής οικονομίας.
Από την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δώσει εντολή στον πληθυσμό της Αγγλίας να μείνει στο σπίτι για έναν μήνα, σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθούν οι μολύνσεις κατά το δεύτερο κύμα. Αντίθετα από το πρώτο lockdown, η κυβέρνηση έχει ενθαρρύνει τις εταιρείες κατασκευών και μεταποίησης να μείνουν ανοικτές και δεν έχει κλείσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
ΓΑΛΛΙΑ
Δεν είναι η κατάλληλη ώρα να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που έχουν υιοθετηθεί στη Γαλλία με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.
Ο Καστέξ, που αναμένεται να απευθυνθεί στους Γάλλους σήμερα στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας), επεσήμανε στην ίδια συνέντευξη ότι παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 στη Γαλλία, “σίγουρα δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε”.
Χθες Τετάρτη, η Γαλλία ανακοίνωσε 35.879 νέα κρούσματα κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων σε 1,86 εκατομμύριο, καθιστώντας την την πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη από την covid-19 σε αριθμό κρουσμάτων. Εξάλλου ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τις 42.535.
Περίπου πριν δύο εβδομάδες επιβλήθηκε στη Γαλλία νέο εθνικό lockdown το οποίο έχει πλήξει την οικονομία, όμως γεννά ελπίδες σε κάποιους πολιτικούς ότι, εφόσον βελτιωθούν τα νούμερα της πανδημίας, η Γαλλία ίσως καταφέρει να ανοίξει τα βασικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις για τα Χριστούγεννα.
Ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι, αν οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα του αυστηρού lockdown που έχουν επιβληθεί, η κρίσιμης σημασίας για τις επιχειρήσεις και τους καταστηματάρχες περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να διασωθεί.
“Αυτό που επιθυμώ είναι να μπορέσουμε να σώσουμε τον Δεκέμβριο για το λιανεμπόριο… Αυτό που θα υπαγορεύσει την απόφαση του πρωθυπουργού και του προέδρου είναι η προστασία της ασφάλειας του γαλλικού πληθυσμού”, δήλωσε ο Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοσταθμό BFM Business.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους ανακοίνωσε σήμερα πως οι κανόνες που έχουν επιβληθεί για τη συγκράτηση της πανδημίας θα παραμείνουν σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά έδωσε ένα σινιάλο ελπίδας, καθώς έκανε λόγο για τις «πρώτες ενδείξεις» βελτίωσης της καμπύλης των μολύνσεων. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε από την πλευρά του πως πιστεύει ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί θα συνεχισθούν όλον τον χειμώνα και πρόσθεσε πως δεν βλέπει τη ζωή να εξομαλύνεται τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, ακόμη κι αν ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειωθεί. «Δεν βλέπω να γίνονται αυτόν τον χειμώνα εκδηλώσεις με περισσότερους από 10 ή 15 ανθρώπους», τόνισε.
ΑΥΣΤΡΙΑ
Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Αυστρία ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 9.000, μετέδωσαν σήμερα τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα ώστε να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία.
Σήμερα, η Βουλή ενέκρινε την παράταση της απαγόρευσης νυκτερινής εξόδου για ένα δεκαήμερο, έως τις 22 Νοεμβρίου.
Συνολικά 9.105 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, έγραψαν οι εφημερίδες Kronen Zeitung και Oesterreich πριν από την επίσημη δημοσιοποίηση του απολογισμού.
Το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων ήταν το Σάββατο, με 8.241 μολύνσεις.
ΙΤΑΛΙΑ
Η Ιταλία ξεπέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων Covid-19. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές απηύθυναν χθες, Τετάρτη, δραματική έκκληση σχετικά με τη δυνατότητα των ιταλικών νοσοκομείων να περιθάλψουν νέους ασθενείς με κορονοϊό υπογραμμίζοντας πως «τα νοσοκομεία είναι στο χείλος της κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών».
ΙΣΠΑΝΙΑ
Από τις 23 Νοεμβρίου, η χώρα θα ζητάει από όσους φθάνουν αεροπορικώς από χώρες υψηλού κινδύνου μόλυνσης με Covid-19 να έχουν κάνει τεστ σε διάστημα 72 ωρών πριν από την άφιξή τους και να είναι αρνητικό. Η χώρα ξεπέρασε το όριο των 40.000 νεκρών.
ΚΥΠΡΟΣ
Τοπικά lockdown επιβλήθηκαν στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ενώ πρόσθετα μέτρα έχουν ληφθεί σε όλη τη χώρα για την ανάσχεση της πανδημίας. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η αναστολή της λειτουργίας παιδότοπων, θεματικών πάρκων και λούνα πάρκ, η απαγόρευση της διεξαγωγής συνεδρίων, εμπορικών και εικαστικών εκθέσεων, συνελεύσεων και εκδηλώσεων, η απαγόρευση των επισκεπτηρίων σε οίκους ευγηρίας, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές φιλοξενίας ευπαθών ατόμων και δομές παιδικής προστασίας. Επίσης ανεστάλη η λειτουργία κατασκηνωτικών χώρων ενώ οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων και τα φαρμακεία από την έναρξη της λειτουργίας τους και έως τις 10 π.μ. θα εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με αναπηρίες.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Μετά τη Γαλλία, την Αγγλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ουγγαρία επέβαλε κι αυτή χθες, Τετάρτη, μερικό lockdown που πρόκειται να διαρκέσει τουλάχιστον 30 ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύθηκαν οι συναθροίσεις, τα εστιατόρια κλείνουν, οι πολιτιστικές και οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ματαιώνονται και η απαγόρευση της κυκλοφορίας επεκτείνεται.
ΣΕΡΒΙΑ
Η χειρότερη ημέρα από την εκδήλωση της πανδημίας καταγράφηκε χθες, Τετάρτη, στη Σερβία, όπου επιβεβαιώθηκαν 3.536 νέες μολύνσεις και 21 ασθενείς απεβίωσαν. Στα νοσοκομεία της χώρας η πληρότητα αγγίζει το 100%. Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων για να αποφασίσει τη λήψη μέτρων. Επιπλέον στη Βουλή της χώρας θα συζητηθεί νομοσχέδιο που θα επιτρέψει την επιβολή κυρώσεων με τη μορφή προστίμων για τη μη τήρηση των μέτρων που ισχύουν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και η απαγόρευση της λειτουργίας όλων των καταστημάτων μετά τις 11:00 το βράδυ.
ΚΡΟΑΤΙΑ
Η Κροατία κατέγραψε σήμερα 3.082 νέα κρούσματα κορονοϊού, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από τότε που εμφανίστηκε η πανδημία στη χώρα πριν από εννέα μήνες, παρότι ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι ο συνολικός ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων επιβραδύνεται.
Η χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ευρώπης με πληθυσμό τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους έχει καταγράψει μέχρι σήμερα συνολικά 75.922 κρούσματα κορονοϊού και 925 θανάτους από covid-19. Σήμερα υπάρχουν 16.388 ενεργά κρούσματα του ιού.
Σε σχόλιά του στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας.
“Βρισκόμαστε στη δυσκολότερη περίοδο της επιδημίας, αλλά το καλό που παρατηρούμε είναι ότι επιβραδύνεται η αύξηση του αριθμού νέων κρουσμάτων (κατά την τελευταία εβδομάδα)”, είπε.
Οι Κροάτες είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκες σε κλειστούς δημόσιους χώρους και στα δημόσια μέσα μεταφοράς, ενώ οι εταιρείες έχουν κληθεί να οργανώσουν τηλεργασία όπου είναι εφικτό.
Ρωσία: Τα κρούσματα θα αυξηθούν
Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές της πρωτεύουσας αναμένουν να αυξηθούν τα νέα κρούσματα του κορονοϊού και ότι η κατάσταση με τις νοσοκομειακές κλίνες πιθανόν να παραμείνει κρίσιμη για αρκετό καιρό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο δήμαρχος είπε ότι περίπου 12.000 ασθενείς με covid-19 νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας.
Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα λίγο κάτω από 6.000 νέα κρούσματα στη Μόσχα.
Αίγυπτος: Περιορισμός λειτουργίας καταστημάτων και εστιατορίων
Η συνεχιζόμενη αύξηση (αν και σε χαμηλά επίπεδα μέχρι τώρα) των κρουσμάτων κορονοϊού αναμένεται να οδηγήσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση στην απόφαση του περιορισμού της λειτουργίας καταστημάτων και εστιατορίων από την 1η Δεκεμβρίου.
Τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα η Αίγυπτος, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργικού Συμβουλίου Νάντερ Σαάντ.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι ώρες κλεισίματος των καταστημάτων θα καθοριστούν στις 10 μ.μ. το χειμώνα και στις 11 μ.μ. το καλοκαίρι, ενώ τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία θα εξαιρεθούν από το μέτρο, την ώρα που τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα επιτρέπεται να παραμένουν ανοιχτά αργότερα από τα καταστήματα, έως και τα μεσάνυχτα σε ορισμένες περιπτώσεις.
Η μη χρήση προστατευτικής μάσκας τιμωρείται στην Αίγυπτο με 4.000 αιγυπτιακές λίρες (περίπου 216 ευρώ).
Ιράν: Αύξηση των νεκρών
Ο αριθμός των νεκρών στο Ιράν από την covid-19 αυξήθηκε σήμερα κατά 457 και έφθασε τους 40.121, ο υψηλότερος στη Μέση Ανατολή, με τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων κορονοϊού να φθάνει τις 726.585, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
ΠΟΥ: Ο ιός δεν έχει «κουραστεί»
Οι πολίτες έχουν αρχίσει να κουράζονται από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να συνεχίσουν να λαμβάνουν προφυλάξεις όσο ο κόσμος αναμένει ένα εμβόλιο, δήλωσε σήμερα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Έντεκα μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19 –που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους, έχει προκαλέσει προβλήματα στις οικονομίες των χωρών παγκοσμίως και έχει ανατρέψει τις ζωές όλων– ο Τέντρος υπογράμμισε ότι το να βασιζόμαστε σε υποσχόμενα, αλλά όχι ακόμη με επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητα εμβόλια είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα.
“Μπορεί εμείς να έχουμε κουραστεί από την covid-19, αλλά αυτή δεν έχει κουραστεί με εμάς. Οι ευρωπαϊκές χώρες δυσκολεύονται, αλλά ο ιός δεν έχει αλλάξει σημαντικά ούτε οι τρόποι περιορισμού του”, προειδοποίησε ο Τέντρος μιλώντας στο Φόρουμ για την Ειρήνη στο Παρίσι.
Η πρόσφατη άνοδος των κρουσμάτων του κορονοϊού έχει οδηγήσει πολλές χώρες στο να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα, ακόμη και lockdown, σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν την εξάπλωση της πανδημίας και να προστατεύσουν τα συστήματα υγείας τους.
Τη Δευτέρα η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει έδειξε να είναι 90% αποτελεσματικό έναντι της covid-19, βάσει των αρχικών αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών τρίτης φάσης που διεξάγει.
“Χρειαζόμαστε άμεσα ένα εμβόλιο, όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε το εμβόλιο και να βασίζουμε όλες μας τις ελπίδες εκεί”, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του κορονοϊού τελικά παρασκευαστεί, να μοιραστεί δίκαια, και κυρίως με τις φτωχές χώρες.
Η παραπληροφόρηση υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε ένα εμβόλιο
Οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση τροφοδοτούν την έλλειψη εμπιστοσύνης στα εμβόλια και ενδέχεται να περιορίσουν το ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19 στις ΗΠΑ και τη Βρετανία κάτω από το επίπεδο που είναι απαραίτητο για να προστατευθεί η κοινότητα από την ασθένεια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η έρευνα αυτή διεξήχθη σε 8.000 ανθρώπους στις δύο χώρες και κατέληξε το συμπέρασμα ότι λιγότεροι άνθρωποι θα κάνουν “σίγουρα” το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από το 55% του πληθυσμού, το οποίο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι απαιτείται να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί η λεγόμενη “ανοσία της αγέλης”.
“Τα εμβόλια έχουν αποτέλεσμα μόνο αν οι άνθρωποι τα κάνουν. Η παραπληροφόρηση ενισχύει την ήδη υπάρχουσα ανησυχία και αβεβαιότητα για τα νέα εμβόλια (κατά της covid-19)”, σχολίασε η Χάιντι Λάρσον καθηγήτρια στο London School of Hygiene & Tropical Medicine που συμμετείχε στην έρευνα.
“Αυτό απειλεί να υπονομεύσει τα επίπεδο αποδοχής του εμβολίου κατά της covid-19”, πρόσθεσε η ίδια, η οποία είναι και διευθύντρια του διεθνούς Vaccine Confidence Project.
Στην έρευνα για την παραπληροφόρηση συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι από κάθε χώρα, στους οποίους οι ερευνητές παρουσίαζαν από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για το εμβόλιο του κορονοϊού. Σε άλλους 1.000 από κάθε χώρα, οι οποίοι είχαν το ρόλο της ομάδας ελέγχου, παρουσιάζονταν πραγματικές πληροφορίες.
Προτού εκτεθεί στην παραπληροφόρηση το 54% των ερωτηθέντων στη Βρετανία είχε δηλώσει ότι θα δεχθεί “σίγουρα” να εμβολιαστεί, όπως και το 41,2% στις ΗΠΑ. Αφού όμως τους παρουσίασαν τις ψευδείς ειδήσεις που υπήρχαν στο διαδίκτυο, το ποσοστό μειώθηκε κατά 6,4 ποσοστιαίες μονάδες στη Βρετανία και κατά 2,4 μονάδες στις ΗΠΑ.
Και στις δύο χώρες όσοι συμμετέχοντες δεν είχαν πτυχίο πανεπιστημίου, όσοι ανήκαν σε ομάδες με χαμηλά εισοδήματα και οι μη λευκοί ήταν πιο πιθανό να απορρίψουν την ιδέα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.
Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να μην θέλουν να εμβολιαστούν από τους άνδρες, με τους περισσότερους συμμετέχοντες και στις δύο χώρες όμως να δηλώνουν ότι θα δέχονταν ένα εμβόλιο αν αυτό σήμαινε ότι θα προστατεύσουν την οικογένειά τους, τους φίλους τους και τις ευάλωτες ομάδες.
Η γερμανική CureVac ελπίζει ότι θα λάβει έγκριση του εμβολίου της
Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac ελπίζει ότι θα λάβει έγκριση του πειραματικού της εμβολίου κατά της Covid-19 κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, δήλωσε στους ξένους ανταποκριτές ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Φραντς-Βέρνερ Χάας. Στόχος της CureVac είναι να ξεκινήσει την επεξεργασία των εργαστηριακών στοιχείων για το εμβόλιό της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ο ακριβής χρόνος της τελικής έγκρισης θα εξαρτηθεί από το πόσα άλλα εμβόλια θα πάρουν το πράσινο φως τους επόμενους λίγους μήνες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της CureVac κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Φρανκφούρτη.
Ο Φραντς-Βέρνερ Χάας διευκρίνισε ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να ξεκινήσει την Φάση 3 των κλινικών δοκιμών με 36.000 συμμετέχοντες για να διαπιστώσει αν το εμβόλιό της μπορεί να προλάβει την μόλυνση και ότι σχεδιάζει την παραγωγή 300-400 εκατ. δόσεων το επόμενο έτος.
Νάπολη: Ασθενείς περιμένουν στα αυτοκίνητα με φιάλες οξυγόνου
Ινδία: Παρασκεύασε 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca
To Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, ο μεγαλύτερος παρασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει παρασκευάσει 40 εκατομμύρια δόσεις του πιθανού εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 και ότι σύντομα θα αρχίσει να παρασκευάζει και το πιθανό εμβόλιο της Novavax, ενώ και τα δύο επιδιώκουν να λάβουν έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
Το Serum διευκρίνισε ότι έχει στρατολογήσει 1.600 μετέχοντες στην Ινδία για τις δοκιμές τελικού σταδίου του υποψήφιου εμβολίου της AstraZeneca και ότι προγραμματίζει επίσης να ζητήσει ρυθμιστική έγκριση για τη διεξαγωγή δοκιμών τελικού σταδίου για το εμβόλιο της Novavax.
Το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι το πιο προχωρημένο όσον αφορά τη δοκιμή του σε ανθρώπους στην Ινδία, σύμφωνα με τo Serum, το οποίο προσθέτει ότι το ίδιο και το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (ICMR) θα επιδιώξουν “έγκαιρη διαθεσιμότητα” του εμβολίου στην Ινδία.
Εκπρόσωποι του Serum και του ICMR αρνήθηκαν να διευκρινίσουν αν οι 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αποσκοπούν στην προμήθεια μόνον της Ινδίας.
Το ICMR, οργανισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, έδωσε τη χρηματοδότηση για τους χώρους στους οποίους γίνονται οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της AstraZeneca, πρόσθεσε το Serum, σημειώνοντας ότι αυτό και το ICMR βρίσκονται τώρα στο μεσαίο στάδιο κλινικών δοκιμών του εμβολίου σε 15 κέντρα σε όλη την Ινδία.
Η είδηση αυτή ήρθε την ώρα που οι προσβληθέντες από τον νέο κορονοϊό στην Ινδία, την δεύτερη χειρότερα πληγείσα χώρα στον κόσμο, έφτασαν σήμερα τα 8,68 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των νεκρών από την COVID-19 ξεπέρασε τους 128.000.
Η Ινδία αναπτύσσει τουλάχιστον δύο δικά της πιθανά εμβόλια για την COVID-19, ενώ η τοπική φαρμακοβιομηχανία Dr Reddy’s Labs πραγματοποιεί δοκιμή στη χώρα για υποψήφιο εμβόλιο της Ρωσίας.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι το υποψήφιο εμβόλιό τους αποδείχθηκε περισσότερο από 90% αποτελεσματικό κατά της COVID-19 σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα των δοκιμών.
Η Pfizer έχει ανακοινώσει ότι θα προωθήσει την δέσμευσή της με την κυβέρνηση της Ινδίας για την παροχή του πιθανού εμβολίου της στην χώρα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ