Διεθνή

Ο πλανήτης πρέπει να επισπεύσει τις προετοιμασίες για τον καύσωνα

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να ξεπεράσουν τα προγνωστικά προειδοποιούν οι επιστήμονες για το καύσωνα σε ΗΠΑ και Καναδά.

Parallaxi
ο-πλανήτης-πρέπει-να-επισπεύσει-τις-πρ-785566
Parallaxi

Ο πλανήτης χρειάζεται να αυξήσει τις προφυλάξεις που παίρνει για τον καύσωνα, καθώς αυτή τη φορά μπορεί να έρθει γρηγορότερα και με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Μια ομάδα κορυφαίων κλιματολόγων προειδοποιούν για ένα κύμα πρωτοφανών υψηλών θερμοκρασιών στο Καναδά και στις ΗΠΑ.

Τη προηγούμενη εβδομάδα η ζέστη έπληξε την επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά, τη πολιτεία της Ουάσιγκτον και του Όρεγκον στη πόλη του Πόρτλαντ, σπάζοντας το ρεκόρ ημερήσιας θερμοκρασίας με τον υδράργυρο να φτάνει τους 50 C σε κάποια μέρη, μια αύξηση που θα θεωρούνταν απίθανη δύο εβδομάδες πριν, επισημαίνουν οι ειδικοί, προσθέτοντας πως το κλίμα βρίσκεται σ’ ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι.

Σε μια πρώτη ανάλυση του κύματος καύσωνα, που έγινε τη Τετάρτη, βρέθηκε πως η κλιματική αλλαγή που προκάλεσε ο άνθρωπος έκανε 150 φορές πιο πιθανές τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Οι θερμοκρασίες αυξάνονται σ’ ολόκληρο τον κόσμο ως αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου, γεγονός που οι επιστήμονες είχαν από καιρό προβλέψει, ότι δηλαδή τα ρεκόρ ζέστης θα σπάνε με υψηλή συχνότητα.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της νέας μελέτης, είπαν πως αυτή η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας ξεπέρασε ακόμα και το χειρότερο πιθανό σενάριο των κλιματικών μοντέλων. Αυτό ωθεί τους επιστήμονες να επαναπροσδιορίσουν τη γνώμη τους γύρω από το θέμα του καύσωνα και εκτιμούν πως υπάρχει πιθανότητα και άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, να υποφέρουν από παρόμοιες αυξήσεις της θερμοκρασίας.

«Αυτό είναι χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο άλμα σε ρεκόρ αύξησης της θερμοκρασίας που έχω δει ποτέ», δήλωσε η Friederike Otto, αναπληρωτρια καθηγήτρια του Τμήματος  Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου του Όξφορντ, μια εκ των ιδρυτών της World Weather Attribution, η οποία παρήγαγε τη τελευταία μελέτη. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να μην αναμένουμε το καύσωνα με τους όρους του παρελθόντος… ως προς το τι χρειάζεται να κάνουμε για να προετοιμαστούμε».

Το κλειδί στη παρούσα φάση είναι να ανιχνευθεί αν οι πληγείσες περιοχές ήταν τυχαίες ή αν το κλίμα εισήλθε σε μια νέα εποχή όπου ένα μικρό ποσοστό των συνολικών περιπτώσεων καύσωνα μπορούν να προκαλέσουν μια γρηγορότερη αύξηση της θερμοκρασίας.

Δεν υπάρχει ακόμα μια σύμφωνη επιστημονική γνώμη πάνω στο θέμα αυτό, ωστόσο οι ερευνητές ασχολούνται εκτενώς  με το αν οι επιπλέον μορφές της κλιματικής διαταραχής, όπως η ξηρασία ή ο αεροχείμαρρος μπορεί να ενισχύσει τον καύσωνα.

Ένας άλλος εκ τω συγγραφέων της νέας έρευνας, ο Geert Jan van Oldenborgh του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας, είπε ότι σύμφωνα και με τα μέχρι περσινά δεδομένα των κλιματικών μοντέλων, υπέθεταν πως υπήρχε ένα ανώτερο εμπόδιο εμφάνισης καύσωνα περίπου δύο φορές γρηγορότερα από αυτό που προέβλεπαν οι  παγκόσμιες τάσεις ζεστής θερμοκρασίας.

«Πιστέψαμε ότι ξέραμε τι συνέβαινε … ύστερα ήρθε αυτό το κύμα καύσωνα το οποίο ξεπέρασε το ανώτερο όριο.Με τη γνώση που είχαμε μέχρι και τον προηγούμενο χρόνο αυτό ήταν αδύνατο να συμβεί. Ήταν έκπληξη και μάλιστα τρομαχτική» ανέφερε. «Σήμερα είμαστε λιγότερο σίγουροι επί του θέματος από ότι ήμασταν δυο εβδομάδες πριν. Ανησυχούμε πολύ μήπως συμβεί και οπουδήποτε αλλού αλλά είναι κάτι που ακόμα δεν το γνωρίζουμε».

Οι πρόσφατοι τίτλοι του παραδοσιακού και ηλεκτρονικού τύπου έχουν εστιάσει στις ΗΠΑ και το Καναδά που χτύπησε το ρεκόρ των 49.6 C σε γεωγραφικό πλάτος παρόμοιο με αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου. Πάνω από 500 θάνατοι έχουν συσχετιστεί με τον καύσωνα που επίσης προκάλεσε δασικές πυρκαγιές, υπερχειλίσεις λόγω του λιωσίματος των πάγων, διακοπές ρεύματος και αποκλεισμό στους δρόμους.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως πανομοιότυπες ανοδικές τάσεις ζέστης μπορούν να ανεβρεθούν σε πολλά μέρη του κόσμου, αν και συχνά δεν καταγράφονται, ειδικότερα στην Υποσαχάρια Αφρική καθώς δε διαθέτει κέντρο παρακολούθησης ούτε καλύπτεται δημοσιογραφικά. Κομμάτια της Σιβηρίας και του Πακιστάν πρόσφατα βίωσαν ασυνήθιστα έντονο κύμα καύσωνα. Οι πιο ζεστές μέρες του Ιουνίου καταγράφηκαν το προηγούμενο μήνα στο Ελσίνκι, στη Μόσχα και στην Εσθονία.

Η ομάδα της World Weather Attribution έχει βρει έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ της κλιματικής κρίσης και άλλων ακραίων περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων το κύμα καύσωνα στη Σιβηρία το 2020, οι φωτιές στην Αυστραλία το 2019-20, το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα του 2018 και 2019 και ο τροπικός κυκλώνας Imelda που χτύπησε το Τέξας το 2019.

Περισσότερο από τις καταιγίδες και τις πλημμύρες, είπε η καθηγήτρια Οtto οι ανθρώπινες εκπομπές ρύπων επηρέασαν με τον πιο ξεκάθαρο και καταστρεπτικό τρόπο την εμφάνιση  κυμάτων καύσωνα, που τώρα φτάνουν σε επίπεδα που δεν αναπαρίστανται επακριβώς στα τρέχοντα υπολογιστικά μοντέλα.

«Αυτό που ο καθένας πρέπει να κρατήσει από αυτή τη μελέτη είναι το πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνουν σήμερα τη μεγάλη κλίμακα εμφάνισης καύσωνα μεγάλης έντασης και συχνότητας» τόνισε

Το κόστος που επέφερε ο καύσωνας, όσον αφορά τους θανάτους, τις ασθένειες,τις χαμένες ώρες εργασίας και την καταστροφή των ιδιοκτησιών, είναι τεράστιο, υποστήριξε ο Maarten van Aalst του Red Cross Red Crescent Climate Centre και καθηγητής του πανεπιστημίου του Τβέντε της Ολλανδίας.

«Τα κύματα καύσωνα έφτασαν στη κορυφή των παγκόσμιων διαγραμμάτων ως οι πιο θανατηφόρες καταστροφές για το 2019 και 2020. Ακόμα ένα απαίσιο παράδειγμα που πλέον δεν αποτελεί έκπληξη αλλά αποτελεί μια πολύ ανησυχητική παγκόσμια τάση» υπογράμμισε.

Ο αναφερόμενος απολογισμός το πιθανότερο είναι να έχει υποτιμηθεί καθώς σπάνια αναφέρεται ο καύσωνας ως αιτία θανάτου. Ο Maarten van Aalst παρότρυνε τις κυβερνήσεις να ενδυναμώσουν νωρίς τα συστήματα προειδοποίησης και τα αντίμετρα για τα επικείμενα κύματα καύσωνα. Οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές πόλεων θα πρέπει επίσης να κατασκευάσουν κτίρια και αστικά κέντρα με μεγαλύτερες εκτάσεις πρασίνου και περιοχές με μεγαλύτερη δροσιά.

Περισσότερο επείγον παραμένει, λένε οι επιστήμονες , μια σταδιακή κατάργηση των εκπομπών ρύπων που προκαλούν παγκοσμίως την υπερθέρμανση. Στο παρόν επίπεδο ζέστης, οι πρόσφατες θανατηφόρες υψηλές θερμοκρασίες στις βορειοδυτική Αμερική θεωρούνται θεαματικές  αλλά σύμφωνα με  τη νέα μελέτη υπολογίστηκε ότι αυτό μπορεί να συμβεί μια φορά σε διάστημα 5-10 χρόνων αν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 2 C, γεγονός που αναμένεται να συμβεί στις αρχές του 2050.

Πηγή: The Guardian

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα