Featured

Ο πλανήτης νοσεί όλο και περισσότερο και εμβόλιο θα κυκλοφορήσει χωρίς δοκιμές

Ο ιός εξαπλώνεται και σε πάρα πολλές χώρες σπάνε τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο. Παγκόσμια ανησυχία και ανακοινώσεις για εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν χωρίς δοκιμές.

Parallaxi
ο-πλανήτης-νοσεί-όλο-και-περισσότερο-κ-633689
Parallaxi

Ο ιός εξαπλώνεται και σε πάρα πολλές χώρες σπάνε τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο. Παγκόσμια ανησυχία και ανακοινώσεις για εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν χωρίς δοκιμές.

ΗΠΑ : Ξεπέρασαν και το όριο των 150.000 νεκρών από τον κοροναϊό

Στις ΗΠΑ ξεπεράστηκε χθες Τετάρτη το όριο των 150.000 θανάτων εξαιτίας του κοροναϊού. Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους άλλοι 1.267 άνθρωποι ενώ εντοπίστηκαν πάνω από 68.000 κρούσματα.

Στις ΗΠΑ ξεπεράστηκε χθες Τετάρτη το όριο των 150.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Το βαρύτερο πλήγμα Η χώρα η οποία υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κοροναϊού στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς κατέγραψε τον πρώτο θάνατο στην επικράτειά της εξαιτίας της ασθένειας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Συνολικά, έχουν διαγνωστεί πάνω από 4,41 εκατ. κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη χώρα, με βάση την καταμέτρηση αυτής της σχολής της ιατρικής στη Βαλτιμόρη, που ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο.

Με σχεδόν 150.500 νεκρούς συνολικά, αριθμό ίσο με ολόκληρο τον πληθυσμό στην πόλη Σαβάνα (Τζόρτζια), οι ΗΠΑ απέχουν πολύ από τη Βραζιλία (90.134 θάνατοι), το Ηνωμένο Βασίλειο (45.878), το Μεξικό (45.361) και την Ιταλία (35.123) στην πρώτη πεντάδα της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης των χωρών που θρηνούν τα περισσότερα θύματα της πανδημίας του κοροναϊού.

Ο 24ωρος απολογισμός Τις προηγούμενες 24 ώρες, κόπηκε πρόωρα το νήμα της ζωής άλλων 1.267 ανθρώπων εξαιτίας της COVID-19.

Ο αριθμός αυτός είναι ελαφρά χαμηλότερος από τον απολογισμό της προηγουμένης, ο οποίος πλησίασε τους 1.600 νεκρούς, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι μηνών.

Καταγράφηκαν παράλληλα πάνω από 68.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα του Τζονς Χόπκινς ως χθες Τετάρτη στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας), έπειτα από ελαφριά μείωση του αριθμού των μολύνσεων το Σαββατοκύριακο.

Αφού γνώρισε μια κάποια βελτίωση της κατάστασης περί τα τέλη της άνοιξης, η ισχυρότερη δύναμη του κόσμου βλέπει από τα τέλη του Ιουνίου την πανδημία να εξαπλώνεται ξανά με τρομακτικούς ρυθμούς, ειδικά στο νότιο και στο δυτικό τμήμα της.

Ανησυχία για τη Φλόριντα Η Φλόριντα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Κατέγραψε χθες Τετάρτη 216 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19, ρεκόρ στην τουριστική αυτή πολιτεία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ και ανεπάρκειες στην ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Συνολικά, έχει διαγνωστεί επισήμως η μόλυνση 451.423 ανθρώπων στη Φλόριντα, πολιτεία με πληθυσμό 21 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αρχισε να πυροβολεί γιατί δεν τηρούσαν τα μέτρα για τον κοροναϊό

Τράβηξε όπλο και πυροβόλησε, μέσα σε ξενοδοχείο στην παραλία του Μαϊάμι, καθώς έκρινε ότι μητέρα με τον γιό της δεν τηρούσαν τα μέτρα απόστασης για την προστασία από τον κοροναϊό.

Ανδρας συνελήφθη από την αστυνομία στη Φλόριντα διότι χρησιμοποίησε πιστόλι τη Δευτέρα μέσα σε ξενοδοχείο στην παραλία του Μαϊάμι, αφού νωρίτερα καταφέρθηκε εναντίον μητέρας και του γιου της διότι δεν εφάρμοζαν αρκετά πιστά για τα γούστα του τη σύσταση των υγειονομικών αρχών να τηρείται κοινωνική απόσταση.

«Δεν τηρείτε απόσταση» «Πρέπει να φύγετε. Δεν τηρείτε απόσταση», είπε αρχικά ο Ντάγκλας Μαρκς (κεντρική φωτογραφία) στους δύο πελάτες του ξενοδοχείου, σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας της πολύ τουριστικής πόλης των νοτιοανατολικών ΗΠΑ, έγγραφο που συμβουλεύτηκε χθες Τετάρτη το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η γυναίκα, η Βερόνικα Πένια, και ο γιος της, που είχαν πάει στο Μαϊάμι για τουρισμό από την πολιτεία του Νέου Μεξικού, αγνόησαν τον άνδρα. Κάθισαν σε καναπέ γυρίζοντάς του την πλάτη.

«Δύο άτομα εδώ πέρα δεν ακολουθούν τις συστάσεις», φώναξε κατόπιν ο Μαρκς, σύμφωνα με τη μητέρα, απειλώντας ότι θα «ασχοληθεί» μαζί τους.

Ακολούθησαν πυροβολισμοί στην αίθουσα του ξενοδοχείου, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Ο Μαρκς κατέθεσε στην αστυνομία πως νόμιζε ότι τον ακολουθούσαν, ζήτησε από τη ρεσεψιόν να καλέσει την άμεση δράση και κατόπιν πυροβόλησε τέσσερις φορές «προειδοποιητικά».

Αυξανόμενη ένταση Συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για επίθεση με επιβαρυντικές περιστάσεις και τη χρήση δυνητικά θανατηφόρου όπλου σε δημόσιο χώρο, μεταξύ άλλων.

Το συμβάν προδίδει την ατμόσφαιρα αυξανόμενης έντασης στη Φλόριντα, που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ: πλέον έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ο ένας κάτοικός της στους πενήντα.

Άλλος άνδρας συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα διότι έβγαλε πιστόλι και σημάδεψε πρόσωπο που απαίτησε να φορέσει μάσκα σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Wal-Mart.

Τουλάχιστον 13 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας φέρονται να έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό

Τουλάχιστον 13 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας (επτά Ρεπουμπλικάνοι και έξι Δημοκρατικοί) έχουν βρεθεί θετικοί ή εικάζεται ότι έχουν νοσήσει από την COVID-19, από την έναρξη εξάπλωσης της πανδημίας, μέσα στο 2020. Ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Λούι Γκόμερτ, είναι το τελευταίο μέλος του Κογκρέσου, που διαγνώστηκε χθες. Ο ίδιος δήλωσε ότι ήταν ασυμπτωματικός, ενώ όλα τα άλλα μέλη των δύο νομοθετικών σωμάτων που είχαν νοσήσει, έχουν αναρρώσει.

Από την COVID 19 φέρονται να νόσησαν εκτός του Γκόμερτ οι βουλευτές: Μόργκαν Γκρίφιθ, Τομ Ράις, Νιλ Νταν, Τζο Κάνινγκαμ, Μάικ Κέλι, Μάριο Ντίαζ-Μπαλάρτ, Μπεν Μακάνταμς, Νίντια Βελάσκεζ, Σεθ Μούλτον.

Οι γερουσιαστές: Τιμ Κέιν, Μπομπ Κέισι και Ράντ Πολ.

Γαλλία: Ημερήσιο ρεκόρ αύξησης κρουσμάτων στα 1.400

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 1.392 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού — η υψηλότερη ημερήσια αύξηση τον τελευταίο και πλέον μήνα– τα οποία αυξάνουν σε 185.196 τον συνολικό τους αριθμό.

Υπάρχουν επίσης 15 νέοι θάνατοι που συνδέονται με την ασθένεια — αριθμός υψηλότερος από τη μέση ημερήσια αύξηση των εννέα που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα — οι οποίοι αυξάνουν σε 30.238 τον συνολικό τους αριθμό.

Στην ανακοίνωση, οι αρχές αναφέρουν ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο για την COVID-19 μειώθηκε εκ νέου, ακολουθώντας την πτωτική τάση δύο μηνών.

Ξεπεράστηκε το όριο των 400.000 κρουσμάτων στο Περού Το Περού ξεπέρασε χθες Τετάρτη το όριο των 400.000 κρουσμάτων του κορονοϊού, ενώ στη χώρα καταγράφηκαν επιπλέον 204 θάνατοι στη διάρκεια 24 ωρών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 400.683, μετά τον εντοπισμό 5.678 νέων μολύνσεων στη διάρκεια μίας ημέρας, επεσήμανε το υπουργείο Υγείας του Περού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 12 Ιουνίου.

Από την αρχή της επιδημίας covid-19, 18.816 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω του ιού SARS-CoV-2 στο Περού, εκ των οποίων 204 τις τελευταίες 324 ώρες, αριθμός που πλησιάζει τον μεγαλύτερο απολογισμό που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα: 206 νεκροί στις 11 Ιουνίου.

Έπειτα από ένα lockdown 100 ημερών, το Περού ξεκίνησε την 1η Ιουλίου τη χαλάρωση των μέτρων σε 18 από τις 25 επαρχίες της χώρας, ανάμεσά του και αυτή στην οποία βρίσκεται η πρωτεύουσα Λίμα.

Με 33 εκατομμύρια κατοίκους το Περού είναι τρίτο μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής σε αριθμό κρουσμάτων και νεκρών εξαιτίας της covid-19, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Κύπρος: Εκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας μετά τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού

Τα 13 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν θορυβήσει τις αρμόδιες Αρχές, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νέα μέτρα, καθώς μετά τα μηδενικά ή ελάχιστα επιβεβαιωμένα περιστατικά των τελευταίων ημερών, το απόγευμα της Τετάρτης 29/07, ανακοινώθηκε διψήφιος αριθμός έπειτα από πολύ καιρό.

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Υγείας, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου θα δεχτεί τα μέλη της επιδημιολογικής – συμβουλευτικής ομάδας, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να τεθούν επί τάπητος νέες προτάσεις αντιμετώπισης των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο.

Τα 13 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν θορυβήσει τις αρμόδιες Αρχές, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νέα μέτρα, καθώς μετά τα μηδενικά, ή τα ελάχιστα επιβεβαιωμένα περιστατικά των τελευταίων ημερών, το απόγευμα της Τετάρτης 29/07, ανακοινώθηκε διψήφιος αριθμός έπειτα από πολύ καιρό.

Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκκης, ο οποίος είχε καθημερινά την ευθύνη της ενημέρωσης των πολιτών κατά την διάρκεια του lockdown στην Κύπρο, δήλωσε ότι υπάρχει έκδηλη ανησυχία, δεδομένου μάλιστα ότι η συμβουλευτική ομάδα του Υπουργείου Υγείας είχε θέσει ως ανώτατο όριο τα 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά χίλιες εργαστηριακές εξετάσεις για συνεχόμενές ημέρες. Η επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, δρ. Μαρία Κολιού δεν έκρυψε την ανησυχία της λέγοντας ότι δεύτερη συνεχόμενη ημέρα διψήφιου αριθμού κρουσμάτων θα σημάνει ηχηρό «καμπανάκι» κινδύνου. Πάντως, οποιαδήποτε απόφαση δεν θα ληφθεί αν πρώτα δεν υπάρξει απόλυτη συνεννόηση ανάμεσα στους αρμοδίους φορείς.

Ύστερα από ευρεία σύσκεψη στον δήμο Λεμεσού με τη συμμετοχή της διευθύντριας των Ιατρικών Υπηρεσιών Υγείας Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου, αποφασίστηκε η διενέργεια 5.000 δειγματοληπτικών ελέγχων για Covid 19 στην πόλη της Λεμεσού.

Η μαρίνα Λεμεσού, μετά και τα αρνητικά αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για Covid-19 όλων των εργαζομένων στους χώρους εστίασης, επαναλειτουργεί πλήρως. Σχετική ανακοίνωση, μάλιστα, αναφέρει πως όλοι οι χώροι εστίασης της επέστρεψαν στην κανονικότητα τους, καθώς ανακοινώθηκαν και επίσημα τα αποτελέσματα όλων των τεστ του προσωπικού των χώρων εστίασής της, με αρνητική ένδειξη.

Την ίδια ώρα, παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη για την διενέργεια άλλων 3.000 δειγματοληπτικών ελέγχων σε χώρους μαζικής συνάθροισης, το οποίο θα ολοκληρωθεί λίγο πριν τα μέσα Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι η συμβουλευτική ομάδα των επιστημόνων την Παρασκευή μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ιταλία : «Εξαιρετικά μεγάλη ροή» μεταναστών λόγω κοροναϊού

Η υγειονομική και οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού «γεννά εξαιρετικά μεγάλη ροή οικονομικών μεταναστών», αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας.

Η υγειονομική και οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού «γεννά εξαιρετικά μεγάλη ροή οικονομικών μεταναστών», εκτίμησε χθες Τετάρτη το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Πολλοί αποβιβάζονται στις ακτές του τουριστικού νησιού Λαμπεντούζα, υπό τα βλέμματα λουόμενων παραθεριστών.

Οι «αυτόνομες αποβιβάσεις στις ιταλικές ακτές» έχουν πλέον «πολλαπλασιαστεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», σημείωσε το υπουργείο, αναφερόμενο στις μικρές βάρκες που διαπλέουν τη Μεσόγειο αναχωρώντας από τις ακτές χωρών της βόρειας Αφρικής χωρίς να αναχαιτίζονται.

Σχεδόν οι μισοί από τους περίπου 11.000 μετανάστες που αποβιβάστηκαν στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα, αναχώρησαν από την Τυνησία και στην πλειονότητά τους είναι Τυνήσιοι, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους αναχώρησαν από τη Λιβύη.

«Η ΕΕ πρέπει να επιληφθεί του ζητήματος αυτού αμέσως», να προχωρήσει την ανακατανομή των νεοαφιχθέντων, «ειδικά σε αυτήν τη φάση υψηλού υγειονομικού κινδύνου», έκρινε χθες Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος εκφράστηκε μέσω Facebook.

Διέτρεχαν κίνδυνο Πάνω από 300 άνθρωποι, οι περισσότεροι Τυνήσιοι, έφθασαν στη Λαμπεντούζα τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη με 13 πλεούμενα.

Η εξέλιξη αυτή αύξησε σε πάνω από 1.000 το σύνολο των μεταναστών στο κέντρο υποδοχής, η θεωρητική χωρητικότητα του οποίου δεν ξεπερνά τους 95 ανθρώπους.

Παρέμειναν κάποιες ώρες στο λιμάνι – μια γυναίκα φρόντιζε ένα μικρό παιδί, μια άλλη κράταγε στην αγκαλιά της ένα γατάκι – προτού πολλοί να επιβιβαστούν σε πορθμείο με προορισμό τη Σικελία, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Νωρίτερα χθες, το ιταλικό λιμενικό σώμα ανακοίνωσε ότι οι ακτοφύλακες διέσωσαν περίπου εκατό μετανάστες που διέτρεχαν κίνδυνο καθώς η βάρκα τους είχε σχεδόν ξεφουσκώσει στα ανοικτά της Λιβύης, όπου καμία αρμόδια αρχή δεν θέλησε να επέμβει.

«Εντονη ανησυχία» Η υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Λουτσιάνα Λαμοργκέζε συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Τυνησίας Κάις Σαΐντ και τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησής του στην Καρχηδόνα για να εκφράσει την «έντονη ανησυχία» της Ρώμης για τη ραγδαία αύξηση της ροής μεταναστών από τη χώρα.

Οι πτήσεις επαναπατρισμού προς την Τυνησία ξανάρχισαν τη 16η Ιουλίου και 80 υπήκοοι της χώρας έχουν επαναπροωθηθεί μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενημέρωσαν χθες Τετάρτη οι υπηρεσίες της, διευκρινίζοντας πως εννοούν να «αυξήσουν τον αριθμό των επιστροφών σε εβδομαδιαία βάση».

Βραζιλία : Νέα ασύλληπτα θλιβερά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων

Η Βραζιλία κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο νέα θλιβερά ρεκόρ τόσο ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας του κοροναϊού όσο και ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέγραψε νέα θλιβερά ρεκόρ τόσο ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 όσο και ως προς τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ξεπέρασε και όλα τα όρια Συγκεκριμένα, οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 1.595, και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 69.074.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κοροναϊού στον γίγαντα αυτόν της Λατινικής Αμερικής με τα 212 εκατομμύρια κατοίκους ξεπέρασε τους 90.000 νεκρούς (έφθασε τους 90.134), ενώ οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί ξεπέρασαν πλέον τα 2,5 εκατομμύρια (είναι 2.552.265).

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως αποφάσισε να επιτρέψει να εκτελούνται ξανά διεθνείς επιβατικές πτήσεις, ώστε να αρχίσουν να επισκέπτονται τη χώρα ξένοι τουρίστες, μολονότι η χώρα υφίσταται το δεύτερο χειρότερο χτύπημα από την πανδημία του κορονοϊού στον πλανήτη. Οι διεθνείς πτήσεις προς και από τη Βραζιλία ανεστάλησαν τον Μάρτιο.

Οι τουρίστες από όλες τις χώρες του κόσμου μπορύν πλέον να επισκέπτονται τη χώρα, με προϋπόθεση ότι έχουν ασφαλιστική κάλυψη υγείας για τη διάρκεια του ταξιδιού τους, αναφέρει απόφαση της κυβέρνησης, η οποία δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για το σκεπτικό που οδήγησε στη λήψη και τη δημοσιοποίησή της.

Η Βραζιλία είναι η χώρα που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ· χθες Τετάρτη κατέγραψε ρεκόρ τόσο ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 (1.595), όσο και ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (69.074) μέσα σ’ ένα 24ωρο. Συνολικά, οι νεκροί έφθασαν τους 90.134, ενώ οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό είναι 2.552.265, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, που μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας χαρακτηρίζει πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Η Μπραζίλια ανοίγει ξανά τα σύνορά της για επιβατικές πτήσεις πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι άλλες χώρες της περιοχής, όπου η επιδημιολογική κατάσταση είναι επίσης σοβαρή, πάντως όχι στον βαθμό που διαπιστώνεται στον γίγαντα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων. Η Κολομβία, η Αργεντινή, ο Παναμάς και το Περού συνεχίζουν να μην επιτρέπουν την εκτέλεση διεθνών επιβατικών πτήσεων.

Αν και πλέον θα μπορούν να επισκέπτονται τη Βραζιλία ξένοι τουρίστες, πολλές χώρες δεν έχουν αποφασίσει προς το παρόν να προχωρήσουν σε ανταπόδοση, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η ΕΕ — μολονότι έχουν ανοίξει ξανά, εν μέρει, τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό — επιτρέπουν την είσοδο σε τουρίστες από τη Βραζιλία.

Αυστραλία: Ρεκόρ 700 και πλέον κρουσμάτων σε 24 ώρες

Η Αυστραλία κατέγραψε χθες Τετάρτη 29 Ιουλίου τον χειρότερο απολογισμό της ως αυτό το στάδιο της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς οι αρχές στη Βικτόρια, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν πάνω από 700 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 13 θανάτους εξαιτίας του COVID-19.

Το προηγούμενο ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο ήταν 518 μολύνσεις. Αλλά αυτό που οι αρχές αποκαλούν δεύτερο κύμα πλήττει ιδίως γηροκομεία και ανάγκασε την τοπική κυβέρνηση να επιβάλλει lockdown στη Μελβούρνη και τις αρχές σε άλλες πολιτείες να κλείσουν τα σύνορά τους.

«Προφανώς είμαι πολύ ανήσυχος που βλέπω τους αριθμούς αυτούς να αυξάνονται. Δεν είναι απροσδόκητο όμως όταν έχεις τόσο πολλά κρούσματα σε ιδιωτικά γηροκομεία», είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Βικτόριας, ο Ντάνιελ Άντριους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Μελβούρνη.

Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι πάνε στις δουλειές τους ενώ νοσούν ή ενώ αναμένουν ακόμη τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί, συνέχισε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, η ισχύς της σύστασης να τηρείται η λεγόμενη κοινωνική απόσταση θα παραταθεί, ενώ οι κάτοικοι στο νότιο τμήμα της Βικτόριας δεν θα επιτρέπεται να δέχονται επισκέπτες στα σπίτια τους από απόψε.

Όλοι οι κάτοικοι της πολιτείας θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν έξω από την Κυριακή.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι αρχές στη Βικτόρια συνέστησαν στα 5 εκατομμύρια κατοίκους της Μελβούρνης και των περιχώρων της — πρόκειται για την πόλη με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αυστραλία — να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν από το σπίτι και να μη βγαίνουν παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Πέρα από το ξέσπασμα στη Βικτόρια, κρούσματα εντοπίζονται επίσης σε γειτονικές πολιτείες, παρότι τα εσωτερικά σύνορα παραμένουν κλειστά.

Η πολιτεία Κουίνσλαντ ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε τρία νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Στις δύο περιπτώσεις, πιστεύεται ότι οι ασθενείς προσβλήθηκαν στο Σίδνεϊ, πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Βρετανία: 10 ημέρες καραντίνας για τους ασθενείς

Στις 10 ημέρες θα αυξηθεί η περίοδος απομόνωσης για όσους έχουν πιθανά συμπτώματα της COVID-19, έναντι των 7 ημερών που ισχύει σήμερα

Η περίοδος απομόνωσης για οποιονδήποτε εμφανίζει πιθανά συμπτώματα της COVID-19 στη Βρετανία θα αυξηθεί σε 10 ημέρες, από τις 7 ημέρες που είναι σήμερα, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα “The Telegraph”.

Η εφαρμογή του νέου μέτρου για την αύξηση των ημερών της απομόνωσης αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σήμερα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ αναμένεται επίσης, να ανακοινώσει σήμερα ότι οι αρμόδιοι υπουργοί εξετάζουν τρόπους για τη μείωση της 14ήμερης περιόδου καραντίνας όσων εισέρχονται από το εξωτερικό στη Βρετανία.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, αυτό σημαίνει ότι τόσο η περίοδος της καραντίνας, όσο και η περίοδος της προσωπικής απομόνωσης θα έχουν μία κοινή καθορισμένη διάρκεια 10 ημερών.

Κίνα: 105 κρούσματα σε 24 ώρες – Τα 96 στη Σιντζιάνγκ

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 30 Ιουλίου ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη 29 του μηνός ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 105 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμό ελαφρώς αυξημένο από τα 101 της προηγουμένης.

Από τα νέα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, τα 96 διαγνώστηκαν στη βορειοδυτική περιφέρεια Σιντζιάνγκ όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, 5 στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ, 1 στο Πεκίνο και 3 ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας όταν εντοπίζονται άνθρωποι που έχουν προσβληθεί μεταξύ ταξιδιωτών από το εξωτερικό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας έκανε λόγο για τον εντοπισμό άλλων 21 ασυμπτωματικών φορέων, από 27 την προηγουμένη. Το Πεκίνο δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στους απολογισμούς των κρουσμάτων που ανακοινώνει.

Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας του COVID-19, πάντα σύμφωνα με το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Υγείας της Κίνας.

Ως τα μεσάνυχτα, ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο κορωνοϊός στα τέλη του Δεκεμβρίου ανερχόταν σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 84.165 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Βιετνάμ: Άλλα 9 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 30 Ιουλίου ότι κατέγραψε άλλα εννέα κρούσματα εντόπιας μετάδοσης του κορωνοϊού που συνδέονται με το ξέσπασμα που καταγράφηκε στην πόλη Ντα Ναν το Σαββατοκύριακο.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έκτοτε ανέρχονται σε 42, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από τα εννιά νέα κρούσματα, στις οκτώ περιπτώσεις πρόκειται για ανθρώπους από τη Ντα Ναν και στην ένατη για κάτοικο της πρωτεύουσας Ανόι. Ο κορονοϊός εξαπλώθηκε σε έξι επαρχίες και πόλεις του Βιετνάμ σε έξι ημέρες, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Συνολικά, οι αρχές του Βιετνάμ έχουν καταγράψει ως αυτό το στάδιο 459 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, πάντως κανέναν θάνατο εξαιτίας του COVID-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πάνω από 81.000 άνθρωποι στη χώρα έχουν τεθεί σε καραντίνα σε όλη την επικράτεια, από 12.000 τη Δευτέρα.

Απτόητοι οι Γερμανοί – Σκοπεύουν να συνεχίσουν τα ταξίδια στο εξωτερικό

Το 70% των Γερμανών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν. Πρώτη στις προτιμήσεις τους η Ισπανία.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το ενδιαφέρον των Γερμανών για ταξίδια στο εξωτερικό παρά την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ) από την IPK International. Ισχυρή προτίμηση εκφράζεται για ταξίδια με το αυτοκίνητο, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στα μέτρα προστασίας από την COVID-19.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 70% των Γερμανών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν, παρότι για την ώρα δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του κορονοϊού και βρίσκονται έτσι σημαντικά πάνω από τον ευρωπαϊκό αλλά και τον διεθνή μέσο όρο. Επιπλέον, το 20% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι προς το παρόν σκοπεύουν να περιορίσουν τα ταξίδια τους εντός Γερμανίας και το 10% ότι δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν καθόλου όσο υπάρχει ο κορονοϊός.

Πάνω από 80% των Γερμανών που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό δηλώνουν ότι θέλουν να πάνε διακοπές εντός του έτους, με την Ισπανία να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων και την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ελλάδα και τη Δανία να ακολουθούν. Χαμηλό παραμένει το ενδιαφέρον για ταξίδια σε προορισμούς εκτός Ευρώπης.

Οι επίδοξοι ταξιδιώτες φαίνεται ακόμη ότι θεωρούν ασφαλέστερα τα ταξίδια με αυτοκίνητο και τις διακοπές στη φύση, με τροχόσπιτο, σε ανεξάρτητα διαμερίσματα και κάμπινγκ. Αντιθέτως, θεωρούν επικίνδυνες τις κρουαζιέρες, τα αεροπορικά ταξίδια και τις μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές διοργανώσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών ταξιδιωτών (90%) εκφράζει πάντως έντονο ενδιαφέρον για τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται στους τουριστικούς προορισμούς, αλλά και στα μέσα μεταφοράς.

Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς που θεωρούν ασφαλέστερους, οι Γερμανοί προτάσσουν τη χώρα τους και ακολουθούν η Ελβετία, η Δανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, στις οποίες μπορούν να φθάσουν και οδικώς.

Μεξικό: 485 θάνατοι – 5.752 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες

Το μεξικανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 29 Ιουλίου ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε άλλους 485 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 και 5.752 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων φθάνει πλέον τους 45.361 νεκρούς επί συνόλου 408.449 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Το Μεξικό καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών οι οποίες θρηνούν τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας.

Η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει εξάλλου πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που ανακοινώνει επίσημα, με δεδομένο ότι δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επαρκή αριθμό εργαστηριακών εξετάσεων.

H Αλγερία εκτός ασφαλών χωρών 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εξαιρέσει την Αλγερία από την «ασφαλή λίστα» χωρών ύστερα από συνεδρίαση των πρεσβευτών των ευρωπαϊκών χωρών σήμερα Τετάρτη. Η λίστα αυτή των χωρών θα μειωθεί σε 11, υπό την προϋπόθεση ότι η προσωρινή απόφαση αυτή θα επικυρωθεί γραπτώς από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες με γνώση των συνομιλιών.

Οι ασφαλείς χώρες που θεωρούνται ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό θέσει την COVID-19 υπό έλεγχο είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γεωργία, η Ιαπωνία, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Ρουάντα, η Νότια Κορέα, η Τυνησία και η Ουρουγουάη.

Υπάρχει επίσης προσωρινή έγκριση για την Κίνα, αν και τα ταξίδια θα ανοίξουν μόνο εάν οι κινεζικές αρχές επιτρέψουν στη χώρα την είσοδο επισκεπτών από την ΕΕ.

Απολογισμός του Reuters με βάση τα στοιχεία κυβερνήσεων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξε ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Αφρική ξεπέρασε τα 750.000, με την Αλγερία να είναι μεταξύ των πλέον πληγέντων κρατών στην αφρικανική ήπειρο.

Η λίστα της ΕΕ δεν αναμένεται να αναθεωρηθεί και πάλι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, όταν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι σε διακοπές, αν και χώρες μπορεί να αφαιρεθούν από αυτή εάν υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Η λίστα λειτουργεί περισσότερο ως οδικός χάρτης παρά ως κανόνας για τα 27 κράτη-μέλη ενώ έχει στόχο να στηρίξει την ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία και του τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα σε χώρες της νότιας Ευρώπης που έχουν πληγεί πιο πολύ από την πανδημία της COVID-19.

Η ιδέα είναι ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα ανοίξει σε κράτη που δεν είναι στη λίστα αυτή. Ωστόσο, η Ιταλία και το Βέλγιο, για παράδειγμα, καθυστερούν να ανοίξουν προς οποιαδήποτε χώρα. Οι περισσότερες χώρες σε αυτή την ‘ασφαλή λίστα’ είτε έχουν απαγορεύσει την είσοδο όλων σχεδόν των ξένων επισκεπτών ή τους ζητούν να παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Στο μεταξύ, συνεχίζουν να ισχύουν πολλοί περιορισμοί για τα ταξίδια εντός της Ευρώπης και της περιοχής Σένγκεν, η οποία περιλαμβάνει και χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Νορβηγία και η Ελβετία

Η Ρωσία θα εγκρίνει εμβόλιο κοροναϊού τον Αύγουστο χωρίς… δοκιμές

Για ιστορική στιγμή που «θυμίζει Σπούτνικ» κάνουν λόγο οι Ρώσοι αξιωματούχοι, όμως το εμβόλιο που φαίνεται ότι θα εγκριθεί μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη ούτε το δεύτερο στάδιο των κλινικών δοκιμών

Η Ρωσία σκοπεύει να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εγκρίνει εμβόλιο για τον κοροναϊό, μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες, παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, αλλά και για το κατά πόσον η χώρα έχει παρακάμψει σημαντικές παραμέτρους κατά την ανάπτυξή του.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι εργάζονται σκληρά για να προχωρήσουν σε έγκριση του εμβολίου το αργότερο έως τις 10 Αυγούστου. Το υποψήφιο εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Gamaleya στη Μόσχα.

Θα εγκριθεί για χρήση από τους πολίτες, με τους υγειονομικούς να είναι οι πρώτοι στους οποίους θα χορηγηθεί, αναφέρει η πηγή.

«Είναι μια στιγμή που θυμίζει… Σπούτνικ», δήλωσε ο Κίριλ Ντμιτρίεβ, επικεφαλής των κρατικών επενδυτικών ταμείων της Ρωσίας, τα οποία χρηματοδοτούν την έρευνα για εμβόλιο, αναφερόμενος στην επιτυχή εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου στον κόσμο από τη Σοβιετική Ένωση το 1957.

«Οι Αμερικανοί ξαφνιάστηκαν με το Σπούτνικ. Το ίδιο θα γίνει και με αυτό το εμβόλιο. Η Ρωσία θα τα καταφέρει πρώτη», πρόσθεσε. Όμως η Ρωσία δεν έχει δημοσιεύσει ερευνητικά δεδομένα για τις δοκιμές εμβολίων της, και το CNN δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η ταχύτητα της χώρας στην έγκριση εμβολίου προκύπτει από πολιτικές πιέσεις του Κρεμλίνου, το οποίο θέλει να παρουσιάσει τη Ρωσία ως παγκόσμια επιστημονική υπερδύναμη.

Επιπλέον, υπάρχουν εκτεταμένες ανησυχίες ότι οι δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους δεν έχουν ολοκληρωθεί. Δεκάδες εμβόλια σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε διαφορετικά ερευνητικά στάδια, όμως ακόμη και οι ελάχιστοι κατασκευαστές που έχουν προχωρήσει σε μαζικές δοκιμές σε ανθρώπους προειδοποιούν ότι μένει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι τα εμβόλιά τους να εγκριθούν.

Και ενώ αυτά τα εμβόλια έχουν περάσει στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει ολοκληρώσει καν τη δεύτερη. Οι κατασκευαστές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν αυτή τη φάση μέχρι τις 3 Αυγούστου, και έπειτα να πραγματοποιήσουν την τρίτη φάση ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας.

Οι Ρώσοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο αναπτύχθηκε γρήγορα γιατί αποτελεί τροποποιημένη εκδοχή ενός παλαιότερου εμβολίου που προοριζόταν για την καταπολέμηση άλλων ασθενειών. Ωστόσο, την ίδια προσέγγιση ακολουθούν πολλές ακόμη χώρες και εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Για παράδειγμα, η Moderna, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα το τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών, έχει κατασκευάσει το εμβόλιο για τον κοροναϊό στη βάση ενός εμβολίου που ανέπτυσσε ήδη για τον παλαιότερο κοροναϊό, MERS. Αν και αυτό έχει όντως επιταχύνει τις διαδικασίες ανάπτυξης, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ασφαλείας απαιτούν την ολοκλήρωση των δοκιμών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες συμμετείχαν εθελοντικά στις ανθρώπινες δοκιμές. Σε ηχογραφημένο σχόλιο που παραχωρήθηκε στο CNN, ο Αλεξάντερ Γκίνσμπουργκ, επικεφαλής του προγράμματος, δήλωσε ότι ήδη έχει εμβολιαστεί.

Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι διαδικασίες έχουν επισπευσθεί εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας, αλλά και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ίδια η Ρωσία εξαιτίας του κοροναϊού. Μέχρι στιγμής, σε όλη τη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 800.000 κρούσματα.

«Οι επιστήμονές μας δεν εστιάζουν στο να βγουν πρώτοι, αλλά στο να προστατεύσουν τους πολίτες», δήλωσε ο Ντμιτρίεβ.

Οι αρχές αναφέρουν ότι τα επιστημονικά δεδομένα εξακολουθούν να συγκεντρώνονται και πρόκειται να διατεθούν προς διασταύρωση από άλλους ερευνητές αλλά και προς δημοσίευση στις αρχές Αυγούστου.

«Η Ρωσία κατέκτησε ηγετική θέση στην ανάπτυξη εμβολίων και η αποδεδειγμένη πλατφόρμα της για τα εμβόλια του Ebola και του MERS χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της πρώτης ασφαλούς και αποτελεσματικής λύσης για το μεγαλύτερο πρόβλημα του πλανήτη», είχε δηλώσει στο παρελθόν στο CNN ο Ντμιτρίεβ.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα εγκεκριμένο εμβόλιο για τον MERS. Στις αρχές του μήνα, το Κρεμλίνο διέψευσε καταγγελίες ότι Ρώσοι κατάσκοποι χάκαραν ερευνητικά εργαστήρια στην Αμερική, τον Καναδά και τη Βρετανία για να υποκλέψουν τα μυστικά της ανάπτυξης εμβολίων.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαψεύσει και δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι μέλη της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ της χώρας – συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν – έχουν εξασφαλίσει πρώτοι πρόσβαση στο εμβόλιο.

Πηγή: www.cnn.com

Ο κορωνοϊός μετακομίζει τους πλούσιους στη… Σιγκαπούρη

Με το βλέμμα στην πανδημία του κορωνοϊού, οι πλουσιότεροι επιχειρηματίες στον κόσμο ιδρύουν σε μεγαλύτερο βαθμό επενδυτικές εταιρείες (family office) επιλέγοντας ως βάση τη Σιγκαπούρη.

«Φαίνεται πως η πανδημία έχει λειτουργήσει ως υπενθύμιση της ανθρώπινης θνητότητας, πράγμα που έχει οδηγήσει τις επενδυτικές εταιρείες να προωθούν σχέδια που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν απορρίψει» υποστήριξε ο αναπληρωτής διευθυντής της Νομισματικής Αρχής της Σιγκαπούρης (Monetary Authority of Singapore), Σπένσερ Σου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Σιγκαπούρη προσπαθεί να προσελκύσει τα family offices, τις επενδυτικές εταιρείες που διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία των πλουσιότερων επιχειρηματιών στον κόσμο, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί σε κεντρικό κόμβο διαχείρισης πλούτου στην Ασία. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η παροχή φορολογικών κινήτρων, η διαμόρφωση ειδικών κεφαλαίων και η υπόσχεση άδειας παραμονής λειτουργούν δελεαστικά προς τους επιχειρηματίες.

Οι επενδυτικές εταιρείες αυτού του τύπου έχουν πενταπλασιαστεί στη Σιγκαπούρη το διάστημα από το 2017 μέχρι το 2019, σύμφωνα με τον Σου, χωρίς, ωστόσο, να δίνει νούμερα  για το τι συμβαίνει μέσα στο 2020. Άλλωστε η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης έχει ως πολιτική να μην δημοσιεύει τον ακριβή αριθμό των επενδυτικών εταιρειών που εδρεύουν στην περιοχή.  Πρόκειται, ωστόσο, σίγουρα για επιτάχυνση σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία.

«Δεδομένου ότι πλέον οι οικογένειες περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, οι επιχειρηματίες έχουν περισσότερο χρόνο να σκεφτούν για τις επενδύσεις τους. Και σε αυτή την κατάσταση θεωρούμε ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί» δήλωσε.

Να σημειωθεί πως κάποιοι από τους πιο γνωστούς πλούσιους που έχουν «ριζώσει» στη Σιγκαπούρη είναι ο συνιδρυτής του Facebook, Εντουάρντο Σαβερίν, και ο εφευρέτης Τζέιμς Ντάισον.

naftemporiki.gr

Κοροναϊός: Περισσότερα από 17 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο – 

Περισσότερα από 17 εκατ. κρούσματα του κοροναϊού έχουν καταγραφεί σε όλοι τον κόσμο, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά σε τρεις χώρες, σύμφωνα με απολογισμό του AFP με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Τουλάχιστον 17.022.877 κρούσματα και 666.586 θάνατοι έχουν αναφερθεί σε όλο τον κόσμο, και κυρίως στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο με 4.426.982 μολύνσεις και 150.713 θανάτους.

Ακολουθούν η Βραζιλία με 2.552.265 κρούσματα και 90.134 θανάτους και η Ινδία με 1.583.792 κρούσματα και 34.968 θανάτους.

Εξάλλου, συνεχίζει να αυξάνει ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας, με ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα να έχουν καταγραφεί μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα