Featured

Πλαστά rapid test από φαρμακεία;

Εναπόκειται στην ευχέρεια του φαρμακοποιού να καταχωρήσει το αποτέλεσμα του rapid test

Φίλιππος Δεργιαδές
πλαστά-rapid-test-από-φαρμακεία-841023
Φίλιππος Δεργιαδές
εικόνα SOOC

Πυκνώνουν τα περιστατικά με τα πλαστά rapid test μετά και την ανακοίνωση των μέτρων που απαιτούν από τους μη εμβολιασμένους την επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό προκειμένου νε εισέλθουν σε χώρους εστίασης, λιανεμπόριου, τραπεζών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, λόγω του κενού που υπάρχει στο σύστημα ελέγχου, υπάρχουν κάποια φαρμακεία, που με το απαραίτητο πάντα αντίτιμο, προσφέρουν στους ανεμβολίαστους τη δυνατότητα να αποκτήσουν το απαραίτητο αρνητικό rapid test, ώστε να υπερβούν τα περιοριστικά μέτρα.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Εξάλλου εναπόκειται στην ευχέρεια και συνείδηση του φαρμακοποιού να καταγράψει στην πλατφόρμα το σωστό αποτέλεσμα του rapid test. Πως γίνεται; Μετά την λήψη του δείγματος και αφού υπάρχει το αποτέλεσμα του test, ο φαρμακοποιός με το ΑΜΚΑ του ελεγχόμενου, καταγράφει στο σύστημα του ΕΟΔΥ το αρνητικό ή το θετικό αποτέλεσμα. Κατόπιν το άτομο που έχει κάνει το rapid test, με τους κωδικούς του taxis net, μπορεί να εκτυπώσει το αποτέλεσμα ή να το κατεβάσει στο κινητό του. Ούτε το δείγμα, ούτε το rapid test φυλάσσονται σε κάποιο χώρο προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων.

Τη διαδικασία την περιγράφει με σαφήνεια και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος:

  1. Ο προς εξέταση πολίτης προσέρχεται στο φαρμακείο. (Η παροχή της υπηρεσίας είναι προαιρετική από το φαρμακοποιό).
  2. Δίνει τα στοιχεία του (ΑΜΚΑ, PLF, ΠΑΜΚΑ, ΠΑΑΥΠΑ) τα οποία και καταχωρούνται στο σύστημα και ταυτοποιείται.
  3. Πληρώνει το αντίτιμο και λαμβάνει το νόμιμο φορολογικό παραστατικό, που είναι «απόδειξη παροχής υπηρεσιών».
  4. Ο φαρμακοποιός βάζει τον πρόσθετο εξοπλισμό ατομικής προστασίας και οδηγεί τον προς εξέταση πολίτη στον εξωτερικό χώρο του φαρμακείου.
  5. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΕΟΦ, το τεστ το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί είναι κατάλληλο, όταν φέρει την ονομασία “Rapid test” και τη σήμανση “CE” επί της εξωτερικής συσκευασίας του.
  6. Η δειγματοληψία πραγματοποιείται και μετά από τον προβλεπόμενο χρόνο ο φαρμακοποιός ενημερώνει την πλατφόρμα για το αποτέλεσμα του test.
  7. Στον ηλεκτρονικό φάκελο του προς εξέταση πολίτη εκδίδεται Ψηφιακό Πιστοποιητικό αυτόματα από το σύστημα.

«Η κατάσταση με τα πλαστά rapid test από φαρμακεία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, δυστυχώς το σύστημα είναι διάτρητο» αναφέρει στην Parallaxi, γιατρός της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τα κρούσματα της πανδημίας και γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση.

Αξιοσημείωτη είναι και η προσέγγιση του φαρμακοποιού Μιχάλη Βολώνη, μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. «Εμείς δεν έχουμε καταγγελίες για πλαστές καταχωρήσεις για rapid test. Από την αρχή έχουμε καλέσει όλα τα μέλη μας φαρμακοποιούς να τηρήσουν απαραίτητα τους κανόνες για την διενέργεια των test» τονίζει και προσθέτει πως σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, δεν υπάρχει τρόπος να διασταυρώσει κανείς τα στοιχεία που καταγράφονται στην πλατφόρμα, με τα δείγματα των rapid test που δεν αποθηκεύονται. «Δεν το επιτρέπει η νομοθεσία, στο σύστημα πράγματι εδώ υπάρχει ένα κενό και για αυτό εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους φαρμακοποιούς να τηρούν την δεοντολογία» τονίζει και ξεκαθαρίζει ότι ο φαρμακοποιός δεν εμπλέκεται με την έκδοση του αποτελέσματος του rapid test.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα