Η πλατεία Αριστοτέλους γεμίζει σήμερα με δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ενημερωτικές δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πλατεία Αριστοτέλους.
Ενημερωτικές δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα πραγματοποιούν σήμερα στην πλατεία Αριστοτέλους 10 μέλη Ακτιβιστές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος Θεσσαλονίκης (PEs Activists), στο πλαίσιο του εορτασμού τους για τα 69 χρόνια μετά από την υιοθέτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του PES Activists Thessaloniki, Μπάμπης Χατζημαλλής, Πολιτικός Επιστήμονας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,- Paris Londron University of Salzburg- Μεταπτυχιακός Πολιτικής Ανάλυσης ΑΠΘ, επισήμανε ότι η ομάδα που πραγματοποιεί τις ενημερωτικές δράσεις σήμερα, θα παραμείνει στην πλατεία Αριστοτέλους τουλάχιστον μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Γενικά οι Θεσσαλονικείς ενδιαφέρονται για τις δράσεις που γίνονται και δείχνουν ενδιαφέρον για αυτές. Δεν είναι ένα αδιάφορο κοινό, σταματάνε, ρωτάνε και συζητάνε μαζί μας».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζημαλλή, οι συμμετέχοντες στις ενημερωτικές δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν τη γνώση τους πάνω στο θέμα ή και να ενημερωθούν, μέσω παιχνιδιού που παίζεται με ένα ζάρι.
Συγκεκριμένα, ανάλογα με τη ζαριά που θα φέρει ο συμμετέχοντας, θα απαντά στην ερώτηση που αντιστοιχεί ο αριθμός. «Θέτουμε την ερώτηση ανάλογα με τη ζαριά του περαστικού. Προαιρετικά, προτείνουμε σε όσους απαντούν να φωτογραφηθούν με το ζάρι και ανεβάζουμε μετά την έγκριση του/της την φωτογραφία στα social media με την ερώτηση και την σχετική απάντηση. Στόχος μας τουλάχιστον 6 posts με το κοινό που απαντά, καθώς και τις πληροφορίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.
Οι ερωτήσεις είναι: Ποιο είναι το δικαίωμα που κατοχυρώθηκε ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα μόλις το 2011; Σε ποιους αναφέρεται η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;
Ποια είναι η πιο διαδεδομένη και συχνή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Πόσα δικαιώματα αναγράφονται στην Παγκόσμια Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα; 15, 20 ή 30;
Πόσες χώρες έχουν ακόμη και σήμερα κάποια μορφή ποινής ενάντια στην ομοφυλοφιλία; και Όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι εξίσου σημαντικά; Οι απαντήσεις στα προαναφερόμενα ερωτήματα είναι:
*Το 2011, τα Ηνωμένα έθνη διακήρυξαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
*Σε κάθε άτομο, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία ή το πολιτιστικό υπόβαθρο.
*Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η πλέον διαδεδομένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο σήμερα, με 603 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν σε χώρες όπου η ενδοοικογενειακή βία δεν θεωρείται ακόμη έγκλημα. (Πηγή: http://endviolence.un.org/situation.shtml)
*Υπάρχουν 30 δικαιώματα βάσει της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αν και πρόκειται για ένα σημαντικό έγγραφο, δεν δημιουργεί από μόνο του νομικές υποχρεώσεις για τα κράτη.
*Παρά το γεγονός ότι πραγματοποιούνται ποικίλες καμπάνιες κάθε χρόνο ανά τον κόσμο, υπάρχουν ακόμη 79 χώρες στις οποίες υφίσταται κάποια μορφή νομικής δίωξης/ποινής κατά της ομοφυλοφιλίας.
*Ναι! Η Οικουμενική Διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προβλέπει ιεραρχική ταξινόμηση.
«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης». – 1ο Άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε.
«Οι Ακτιβιστές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος Θεσσαλονίκης, τιμούμε την ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 69 χρόνια μετά από την υιοθέτησή τους, γινόμαστε μάρτυρες της καταπάτησης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τόσο στους χώρους εργασίας, όσο και ευρύτερα στο περιβάλλον γύρω μας. Πολεμικές συρράξεις, ρατσιστική και σεξιστική βία, ομοφοβία, ξενοφοβία, λεκτική βία και bullying, μας δείχνουν ότι η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι πιο αναγκαία από ποτέ» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι ακτιβιστές, προσθέτοντας ότι καλούν όλους σε κινητοποίηση ενάντια σε κάθε φαινόμενο ρατσιστικής βίας. Σε καλούμε να καταγγείλεις συμπεριφορές που δε συνάδουν με το σεβασμό των Δικαιωμάτων του κάθε συμπολίτη μας, ασχέτως φύλου, σεξουαλικού προσδιορισμού, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή καταγωγής. Η συμμετοχή σου είναι αναγκαία!» αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση οι PES Activists.
Πηγή: ΑΠΕ