Πλατφόρμα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ενημερώνει για 160 επαγγέλματα και ειδικότητες
Ανακαλύψτε την εξειδικευμένη βάση δεδομένων
Ένα εργαλείο που θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή σε όλους τους επαγγελματίες σχεδίασε το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ, προσφέροντας έγκυρη και δωρεάν ενημέρωση για 160 επαγγέλματα και ειδικότητες.
Ο λόγος για την εύχρηστη διαδικτυακή πλατφόρμα «profdata.inegsee.gr», η οποία περιέχει μια βάση δεδομένων, εύκολα προσβάσιμη μέσω διαδικτύου. Πρόκειται για την πιο έγκυρη και ενημερωμένη πηγή πληροφόρησης, καθώς κωδικοποιεί με απλή γλώσσα όλες τις αλλαγές των τελευταίων ετών σε ζητήματα εργατικής νομοθεσίας, δικαιωμάτων και επαγγελματικών αδειών και προσόντων.
Η γνώση δίνει δύναμη και με την πλατφόρμα αυτή το ΙΝΕ ΓΣΕΕ αποσκοπεί στην υποστήριξη εργαζομένων και ανέργων, αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων, επαγγελματιών HR και συμβούλων σταδιοδρομίας, ιδιωτικών και δημοσίων φορέων.
Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ φιλοδοξεί να συμβάλλει στην προώθηση της βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης, στην ενθάρρυνση της κινητικότητας προς όφελος των εργαζομένων και στη «διάχυση» των καλών πρακτικών από κλάδο σε κλάδο.
Τι μπορώ να δω μέσα από τη νέα πλατφόρμα του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ
Οι χρήστες μπορούν εύκολα να κάνουν κλικ πάνω στον επαγγελματικό κλάδο που επιθυμούν, μέσα στο ευρετήριο της πλατφόρμας. Εκεί, θα βρουν χρήσιμες και επικαιροποιημένες πληροφορίες, όπως:
- Οι προϋποθέσεις για την άσκηση του κάθε επαγγέλματος και την πιστοποίηση των προσόντων τους
- Οι προοπτικές ανέλιξης που προσφέρει το κάθε επάγγλμα
- Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του επαγγελματία
- Οι συλλογικές ρυθμίσεις και συμβάσεις που υπάρχουν
- Το βασικό θεσμικό πλαίσιο και η νομοθεσία που αφορά όσους ασκούν το συγκεκριμένα επάγγελμα
Για τη διευκόλυνση των χρηστών, η ΙΝΕ – ΓΣΕΕ έχει κατηγοριοποιήσει τα επαγγέλματα και τις ειδικότητες που διαθέτει στις βάσεις δεδομένων του στις εξής 12 ομάδες: ηλεκτρολογίας, τεχνολογίας οχημάτων και μεταφορών, πολιτισμού, αγροτικής παραγωγής και δασικής προστασίας, ανέγερσης και αποπεράτωσης κτιρίων και άλλων δομικών έργων, υγείας πρόνοιας και κοινωνικών υπηρεσιών, τουρισμού, πληροφορικής, μηχανολογίας και μετάλλου, ναυτιλίας, οικονομίας και διοίκησης, καθώς και «λοιπές ομάδες επαγγελμάτων».
Βασικός στόχος της εξειδικευμένης βάσης δεδομένων που ανέπτυξε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ είναι να καλύψει ένα κενό, καθώς για πρώτη φορά ένας εργαζόμενος μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες για ενημέρωση σχετικά με το επάγγελμά του, σε ένα σημείο.
Το σημαντικό αυτό έργο χρηματοδοτήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014 – 2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ).
Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ
Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ ιδρύθηκε το 1990 με αντικείμενο την επιστημονική έρευνα, την κατάρτιση, την επιμόρφωση και τη δια βίου μάθηση των εργαζομένων και την τεκμηρίωσης των θέσεων και των διεκδικήσεων της ΓΣΕΕ και του ευρύτερου συνδικαλιστικού κινήματος.