Top

ΠΟΕΔΗΝ: Η πληρότητα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πλέον αγγίζει το 100%

Η κατάσταση που επικρατεί σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Parallaxi
ποεδην-η-πληρότητα-στα-νοσοκομεία-της-628654
Parallaxi
Εικόνα: Unsplash

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, όσο τα κρούσματα του κορονοϊού, καθημερινά είναι σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, πέντε περιστατικά στη Θεσσαλονίκη, τέσσερα στο ΑΧΕΠΑ και ένα στο Παπανικολάου, μπήκαν σε λίστα αναμονής χθες, ένα φαινόμενο που παρατηρείται μεν, αλλά ευτυχώς δίνεται λύση εντός 24ωρου.

«Οι κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν με μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από κλινικές γενικών περιστατικών που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Τα λειτουργικό αυτό μπάχαλο προκλήθηκε λόγω των αναστολών εργασίας. Και βέβαια δεν είναι σε θέση τα νοσοκομεία όπως στη δεύτερη και τρίτη φάση της πανδημίας να αναπτύξουν νέες αυτοσχέδιες ΜΕΘ λόγω των τεράστιων κενών που άφησαν πίσω τους οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή. Θα πρέπει λοιπόν να απαντήσει το υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες της τηλεόρασης. Πότε είναι ποιο επικίνδυνο; Να αναπτυχθούν κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού με την επιστροφή των συναδέλφων που είναι σε αναστολή με δύο rapid test την εβδομάδα η να μην υπάρχουν ΜΕΘ και να καταλήγουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής ΜΕΘ;», αναρωτιέται.

Τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, για τις ΜΕΘ που περιθάλπουν περιστατικά κορονοϊού στην πόλη, δείχνουν ότι η πληρότητα πλέον αγγίζει το 100%, καθώς μόνο δυο διαθέσιμες κλίνες υπάρχουν, στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος. Αυτό, την ώρα που στο Παπανικολάου εννιά κλίνες ΜΕΘ από δωρεά, δεν βρίσκονται σε λειτουργία λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

ΜΕΘ Κεντρικής Μακεδονίας

ΑΧΕΠΑ: 15 ασθενείς στις 15 κλίνες.

Ιπποκράτειο: 15 ασθενείς στις 15 κλίνες

Παπαγεωργίου: 7 ασθενείς στις 7 κλίνες.

Παπανικολάου: 30 ασθενείς στις 30 κλίνες.

Άγιος Δημήτριος: 6 ασθενείς στις 8 κλίνες.

Κατερίνη: Κανείς ασθενής στις τέσσερις κλίνες.

Πολύγυρος: 3 ασθενείς στις 6 κλίνες.

Σέρρες: 8 ασθενείς στις 10 κλίνες.

Έδεσσα: Κανείς ασθενής στις 5 αυτοσχέδειες κλίνες ΜΕΘ.

Γιαννιτσά: 5 ασθενείς στις 6 κλίνες.

Σύνολο ανεπτυγμένων κλινών ΜΕΘ: 106 με τις 5 να είναι οι αυτοσχέδιες της Έδεσσας.

Κατειλημμένες: 89.

Κενές: 12 και οι 5 αυτοσχέδιες της Έδεσσας.

Η εικόνα στη Δυτική Μακεδονία είναι πάνω κάτω η ίδια, αφού όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι ΜΕΘ Covid είναι ελάχιστες. Ειδικότερα, έξι λειτουργούν στην Πτολεμαΐδα και είναι γεμάτες, ενώ στην Κοζάνη από τις πέντε που υπάρχουν οι τρεις είναι κατειλημμένες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, υποστηρίζει ότι τα περιστατικά διακομίζονται προς Κεντρική Μακεδονία με τη κατάσταση να είναι οριακή, ενώ ζητά «να διορθωθεί το λάθος των αναστολών εργασίας. Κρίμα να κινδυνεύουν ασθενείς για ένα λάθος».

Δείτε επίσης

Που εντοπίζονται τα 2.329 νέα κρούσματα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα