Ποια μέτρα φέρνει ξανά στο τραπέζι η παραλλαγή Όμικρον

Τι λένε οι ειδικοί, τι σκέφτεται η κυβέρνηση.

Parallaxi
ποια-μέτρα-φέρνει-ξανά-στο-τραπέζι-η-πα-843585
Parallaxi
Πηγή: SOOC

Έκδηλη είναι η ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών για την παραλλαγής Όμικρον, του κορονoϊού, που εμφανίστηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και απειλεί να κυριεύσει την Ευρώπη.

Τα κρούσματα του στελέχους αυτού αυξάνονται σε πολλές χώρες, κάτι που πυροδότησε νέο κύκλο σεναρίων για μέτρα πριν τις γιορτές, με κυβερνητικά στελέχη ωστόσο να διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής συνολικά του σχεδιασμού που έχει γίνει και ο οποίος έχει ένα βασικό πυλώνα: Ότι δεν τίθεται ζήτημα γενικού lockdown.

Από εκεί και πέρα όλα, και ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, είναι υπό συζήτηση αλλά σε κάθε περίπτωση όποια μέτρα ληφθούν, εάν τελικώς ληφθούν, θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους και όχι το σύνολο των πολιτών.

Επικρατέστερο είναι το σενάριο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού. Κάτι που προτείνουν ειδικοί τονίζοντας πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει ήδη απλώσει τα δίχτυα της και καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία.

Μάσκα παντού και ολοκληρωτικός αποκλεισμός ανεμβολίαστων από την εστίαση

Η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της καθιερωμένης σύσκεψης της Δευτέρας για τον κοροναϊό στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το MEGA, την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών και στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν νέα μέτρα και εισηγήσεις, τα οποία θα έχουν στόχο κυρίως στους ανεμβολίαστους.

Οι ειδικοί θα προτείνουν απαγορευτικό και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης για όσους έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο. Δηλαδή δε θα μπορούν να επισκεφτούν εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους ούτε με rapid tests, συνθήκη που ισχύει μέχρι τώρα.

Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε τρία και όχι δύο rapid tests την εβδομάδα προκειμένου να πηγαίνουν στις δουλειές τους, ενώ, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να επιστρέφει η μάσκα για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

«Ευκαιρία να εμβολιαστούμε»

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν υπαρκτή την ανάγκη για μέτρα, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία του κορονoϊού. Έμφαση δίνουν στην χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, από όλους.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, καθηγητή Πνευμονολογίας: «Τη μάσκα πρέπει να τη φοράει κανένας εκεί που υπάρχει πολύς κόσμος. Η οδηγία είναι ξεκάθαρη: φόρα τη μάσκα σου όπου υπάρχει πολύς κόσμος. Ας πούμε ότι η πολιτεία βγάζει οδηγία για υποχρεωτική χρήση μάσκας. Αντέχει η ελληνική κοινωνία να επιτηρείται το μέτρο από τα όργανα της τάξεως; Ακούω για lockdown. Κατ’ αρχήν, για μένα αποτελεσματικό είναι ένα lockdown όταν ο κόσμος το εφαρμόσει. Κάνει μόνο ένα πράγμα: αγοράζει χρόνο. Τι σημαίνει αυτό; Να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας και να προλάβει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Εάν δεν εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι δεν κερδίζουμε τίποτα από ένα lockdown.

«Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγει κανείς με την κινητικότητα που υπάρχει παγκοσμίως», είπε για τη μετάλλαξη Όμικρον. «Υπάρχει ένας κίνδυνος με τα πολλά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν παγκόσμια στη Ν. Αφρική και παραπονέθηκαν οι αξιωματούχοι της Ν. Αφρικής. Ο ιός έχει ήδη διασπαρεί. Το Όμικρον ας είναι ακόμα ένα κίνητρο για να εμβολιαστούμε», τόνισε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας Ευάγγελο Μανωλόπουλο, «το νέο στέλεχος βοηθάει στη συνειδητοποίηση ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό. Υπάρχει η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται και συνεχίζει να δίνει πολλά κρούσματα. Βλέπουμε ότι ένα νέο στέλεχος μπορεί να χειροτερέψει τα δεδομένα, μπορεί και όχι. Βλέπουμε ότι η ανάγκη για τα μέτρα παραμένει υπαρκτή. Όπως εξελίσσονται τα δεδομένα δεν θα αποφύγουμε τα μέτρα», είπε ο κ. Μανωλόπουλος.

«Κάθε μέτρο που περιορίζει την κινητικότητα των ανεμβολίαστων είναι θετικό. Απλά είναι ένα μικρό μέτρο συγκριτικά με το πρόβλημα που έχουμε. Ένα γενικευμένο lockdown θα ήταν άδικο για πολλούς άλλους», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι επιστήμονες ήδη ζητούν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, όπως κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους.

«Τοπικά μέτρα για να ‘σωθούν’ τα Χριστούγεννα»

Την ίδια στιγμή, κάποιοι άλλοι ζητούν τοπικά μέτρα, προκειμένου να «σωθούν» τα Χριστούγεννα. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος εκτίμησε πως συγκριτικά με άλλες χώρες «δεν είμαστε άσχημα, η θετικότητα είναι στο 1,5 και στις κόκκινες περιοχές φαίνεται να επιβραδύνεται».

Σχετικά με τα μέτρα, επέμεινε πως «ίσως χρειαστούν τοπικοί περιορισμοί τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να μην έχουμε μετάδοση τα Χριστούγεννα».

Παραδέχθηκε ότι, «ο μόνος δείκτης που ανεβαίνει είναι οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι» εξηγώντας πως «οι εισαγωγές αφορούν κυρίως ανθρώπους άνω των 60 και στις ΜΕΘ άνω των 70 ετών, η πλειονότητα των οποίων είναι ανεμβολίαστοι».

Ερωτηθείς, τέλος για την παραλλαγή Όμικρον και για τη μεταδοτικότητά της, είπε πως «περιμέναμε επικράτηση της Δέλτα τον Αύγουστο και μέσα στον Ιούλιο είχε επικρατήσει. Οι πρώτες ενδείξεις της Όμικρον δείχνουν ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική.

Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η ιχνηλάτηση», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Αθηνά Λινού είπε στο MEGA, ότι «από την αρχή που δόθηκε η ελευθερία στους εμβολιασμένους να μη χρησιμοποιούν τη μάσκα, έχω επαναστατήσει. Επιμένω καθημερινά ότι η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους και σε όλους τους χώρους, εκτός αν έχουμε απόσταση μεγαλύτερη από 2-3 μέτρα από τους άλλους. Χρειαζόμαστε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου σε όλες μας τις επαφές, και ή δύο μάσκες ή μάσκα υψηλής αποδοτικότητας».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Ελπίζω ότι δε θα πάμε σε lockdown και ότι η καινούργια μετάλλαξη δε θα φτάσει στην Ελλάδα, γιατί αυτό θα είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη. Πρέπει να φορούν όλοι μάσκα, να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι, σε καταυλισμούς, σε κέντρα στήριξης μεταναστών, να βγουν στους δρόμους εμβολιαστικές μονάδες και να εμβολιάζουν».

Και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, τάχθηκε υπέρ των rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ ώστε να ξέρουν ότι δεν είναι ασυμπτωματικοί και δεν μεταδίδουν. Μάλιστα, τόνισε ότι ο ιός δεν αφορά μόνο τις μεγάλες ηλικίες, αλλά όλους.

Σε προληπτική καραντίνα 5 Έλληνες που επέστρεψαν από την Αφρική

Τρεις ναυτικοί και ένα ζευγάρι είναι οι πέντε Έλληνες που έχουν μπει σε σε προληπτική καραντίνα λόγω των έκτακτων μέτρων ενάντια στην παραλλαγή Όμικρον.

Οι τρεις ναυτικοί ήρθαν από τη Νότια Αφρική και το ζευγάρι έφτασε στην Αθήνα από το Ντουμπάι.

Στο πλαίσιο των ελέγχων που γίνονται στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, απομονώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο του Παλαιού Φαλήρου, όπως μετέδωσε το mega όπου παραμένουν σε δεκαήμερη καραντίνα και θα υποβληθούν στους απαραίτητους εργαστηριακούς ελέγχους για κοροναϊό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα πέντε άτομα είχαν υποβληθεί σε τεστ πριν ταξιδέψουν, αλλά εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον και των νέων μέτρων που είναι σε ισχύ, κρίθηκε σκόπιμο να τεθούν σε προληπτική καραντίνα και να υποβληθούν ξανά σε τεστ κοροναϊού. Μέχρι στιγμή δε θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.

Οι πέντε Έλληνες έμαθαν, όπως λένε, για τις νέες οδηγίες για τον περιορισμό της παραλλαγής Όμικρον την ώρα που βρισκόταν στην πτήση προς Ελλάδα.

Οι ίδιοι ζήτησαν από την Πολιτική Προστασία να περάσουν την περίοδο της καραντίνας στο σπίτι τους, καθώς είναι εμβολιασμένοι και τα τεστ που έχουν κάνει είναι αρνητικά, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο.

Και οι πέντε, ακόμα και το ζευγάρι, μένουν σε ξεχωριστά δωμάτια. Μετά το πέρας του 10ημερου θα υποβληθούν σε PCR test και αν είναι αρνητικό θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ένας από τους ταξιδιώτες αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έμαθε για τα νέα μέτρα ενώ ήταν στο αεροπλάνο και δε θα πραγματοποιούσε το ταξίδι εάν γνώριζε ότι θα έπρεπε να παραμείνει σε καραντίνα στο ξενοδοχείο.

Οι δύο Έλληνες, το ζευγάρι, είχαν παρευρεθεί σε κηδεία στη Ζιμπάμπουε, ενώ οι τρεις ναυτικοί ταξίδεψαν από τη Νότια Αφρική στην Αθήνα με ενδιάμεσο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τρίτη δόση μέχρι 13 Δεκεμβρίου για τους άνω των 60

Στο μεταξύ δύο εβδομάδες προθεσμία για την τρίτη δόση έχουν όσοι είναι άνω των 60 ετών διαφορετικά θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, από 13 Δεκεμβρίου όσοι είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου υποχρεωτικά ουσιαστικά, καθώς θα λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Γεγονός που σημαίνει ότι οι απαγορεύσεις που εφαρμόζονται σήμερα για τους ανεμβολίαστους, θα ισχύουν και για εκείνους.

ΠΗΓΕΣ: in.gr / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα