Ποινική δίωξη για επίθεση σε πρόσφυγες στη Μυτιλήνη
Τα επεισόδια διήρκησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Απριλίου, με απολογισμό τραυματισμούς αστυνομικών και αλλοδαπών και φθορές σε κάδους απορριμμάτων και σε εξοπλισμό αστυνομικών δυνάμεων.
Στην επέτειο ενός χρόνου από το πογκρόμ της 22ας Απριλίου 2018 στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης σε βάρος 200 και πλέον αιτούντων άσυλο που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες στην ποινική δίωξη των δραστών της επίθεσης για σειρά κακουργημάτων και πλημμελημάτων κατά περίπτωση, με το επιβαρυντικό στοιχείο της παράβασης του άρθρου 81Α του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.
Όπως είναι γνωστό και ανακοινώθηκε επίσημα πέρυσι το Νοέμβριο από την Ελληνική Αστυνομία, η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, μετά από προκαταρκτική εξέταση που διεξήγαγε, υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, πόρισμα σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκαν για συνολικά 26 άτομα παραβάσεις πλημμεληματικού αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα από τους 26 διαπιστώθηκαν κατά περίπτωση αδικήματα αντίστασης, στάσης, διατάραξης κοινής ειρήνης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, πρόκλησης διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, εμπρησμού, καθώς και παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών. Τα 26 άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, προσδιορίζονταν, είτε ως φυσικοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί των όσων συνέβησαν.
Η υπόθεση
Όπως είναι γνωστό, το απόγευμα της 22ας Απριλίου 2018, στην πλατεία Σαπφούς στην πόλη της Μυτιλήνης, συγκεντρώθηκαν 300 περίπου άτομα για την καθιερωμένη υποστολή σημαίας από στρατιωτικό άγημα. Μετά το τέλος της διαδικασίας, 150 περίπου από τα άτομα αυτά, κάποια από τα οποία με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιτέθηκαν σε ομάδα Αφγανών που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς, με σκοπό τη βίαιη απομάκρυνσή τους.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά και όσα επίσημα είχε ανακοινώσει η Αστυνομία, τα παραπάνω 150 άτομα ενισχυόμενα και από άλλα άτομα, υποκίνησαν και συμμετείχαν σε επεισόδια, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και βιαιοπράγησαν, εκτοξεύοντας πέτρες, φωτοβολίδες, κροτίδες, μάρμαρα, καδρόνια κ.λπ. αντικείμενα στους αλλοδαπούς, αλλά και στις αστυνομικές δυνάμεις, που επενέβησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη.
Τα επεισόδια διήρκησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Απριλίου, με απολογισμό τραυματισμούς αστυνομικών και αλλοδαπών και φθορές σε κάδους απορριμμάτων και σε εξοπλισμό αστυνομικών δυνάμεων.
Ανακοίνωση προβληματισμού
Με ανακοίνωσή της, η HIAS Ελλάδος, παράρτημα στην Ελλάδα αμερικανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που παρέχει νομικές υπηρεσίες σε αιτούντες άσυλο και σε πρόσφυγες, η οποία έχει αναλάβει και την εκπροσώπηση των θυμάτων της επίθεσης που έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, χαιρετίζει την συμπερίληψη του ρατσιστικού κινήτρου στη δίωξη. Ταυτόχρονα όμως σημειώνει, πως προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το σχέδιο του νέου ποινικού κώδικα που τέθηκε στη δημόσια διαβούλευση στις 6/3/2019 και σημαντικά εξασθενίζει την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την τιμωρία εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.
«Το ανωτέρω σχέδιο αλλαγής του Ποινικού Κώδικα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς, σε περίπτωση νομοθέτησής του, ρατσιστικά εγκλήματα σαν και αυτό της Πλατείας Σαπφούς, δεν θα είναι καταρχήν δυνατό να διωχθούν ως τέτοια. Επιπλέον, οι προτεινόμενες αλλαγές θα επηρεάσουν την έκβαση και άλλων υποθέσεων που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη» σημειώνεται στην ανακοίνωση.