ΠΡΟΣΟΧΗ: Το sms για το ρεβεγιον – Ποιες είναι οι απαγορεύσεις

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
προσοχη-το-sms-για-το-ρεβεγιον-ποιες-είν-680074
Parallaxi

Τα φετινά Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε διαφορετικά και θα είναι πρωτόγνωρα από κάθε άποψη, με απαγόρευση κυκλοφορίας, με lockdown, με κορονοϊό και χωρίς κάλαντα. 

Η «πανστρατιά» των αστυνομικών που θα βρίσκεται στους δρόμους θα βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς έχει καταστεί σαφές σε όλους πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή σε διάφορα «πάρτι» την ώρα που η προσπάθεια για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι σε εξέλιξη.

Άλλωστε, τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσο και ο υφυπουργός, Λευτέρης Οικονόμου, ήταν κατηγορηματικοί: Από τις 22:00 υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν και οι πολίτες πρέπει να στέλνουν sms στο 13033 και κατά την επιστροφή τους από το ρεβεγιόν.

Ολόκληρη η δύναμη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής – ακόμα και υπάλληλοι που δε θα είναι ανάγκη να βρίσκονται στα γραφεία τους στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. – θα βρίσκονται στο δρόμο. Ιδιαίτερα, από τις 10 το βράδυ έως τις 5 πρωί, τις κρίσιμες ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάςπεριπολικάαστυνομικοί της ομάδες ΔΙΑΣ, κλιμάκια της Τροχαίας αλλά και αστυνομικοί όλων των ειδικοτήτων θα βρίσκονται στους δρόμους. Στόχος, να ελεγχθούν όλοι όσοι θα βρίσκονται στο δρόμο εκείνες τις ώρες.

Δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε κατά τις βραδινές ώρες ακόμα και σαρωτικά μπλόκα, όπως αυτά τα οποία γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown, στα οποία τα κλιμάκια της Τροχαίας «κόβουν» τελείως την κυκλοφορία κι ελέγχουν παράθυρο – παράθυρο οδηγούς και συνεπιβάτες.

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για τα Χριστούγεννα

Μεταξύ των μέτρων που είναι στο τραπέζι είναι και το κλείσιμο σταθμών του Μετρό, σε περιοχές της Αθήνας, (όπως το Σύνταγμα), όπου ενδεχομένως να μεταβούν πολίτες για να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα. Αυτό, ωστόσο, θα αποφασιστεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εφόσον διαπιστωθεί τάση για μετακίνηση στις περιοχές αυτές και αφορά στις βραδινές ώρες.

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού, για την εφαρμογή των μέτρων, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει σταλεί διαταγή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., να βγουν στο δρόμο και οι αστυνομικοί από τα επιτελεία, ακόμα και το Αρχηγείο, για να ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα και οι περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου οι δυνάμεις να βρίσκονται παντού.

Η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων και ανήμερα τα Χριστούγεννα για να τηρηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05.00 το πρωί. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες τόσο της Αθήνας όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.

Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, επιτρέπονται εννέα άτομα, από δύο οικογένειες. Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο έπειτα από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά. Όλα αυτά βέβαια, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, είναι υποθετικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί να επέμβει η Αστυνομία για παράβαση τέτοιου είδους και την ευχή να τηρήσουν οι πολίτες τα μέτρα, ώστε να περάσουμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις περίεργες γιορτές.

Θεσσαλονίκη: 168 πρόστιμα για παράνομες μετακινήσεις

Τι ισχύει με τις εκκλησίες

Για την προσέλευση πιστών στους ναούς, οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών έχουν εντολή να είναι σε επικοινωνία με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών, προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι ένα άτομο ανά πέντε τετραγωνικά μέτρα και μέχρι 25 άτομα εντός του ναού, ή μέχρι 50 στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες.

Η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6. Αν ωστόσο διαπιστωθεί παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, οι διαταγές που έχουν οι αστυνομικοί είναι να επιβάλλουν τα πρόστιμα, που είναι 300 ευρώ για τους ευρισκόμενους στο ναό, (που διπλασιάζεται αν δεν έχουν SMS) και 1.500 για τον ιερέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω περιορισμοί ισχύουν για τα Χριστούγεννα, αλλά και για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, που επίσης δεν θα επιτραπεί ο Αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους.

Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο

Σε διευκρινίσεις για τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται στο ίδιο αυτοκίνητο, τις ημέρες των γιορτών, προχώρησε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Θόδωρος Χρονόπουλος.

Θα δοθεί διευκρινιστική οδηγία στους αστυνομικούς ότι εάν σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα – μέλη της ίδιας οικογένειας, αυτό δεν θα συνιστά παράβαση και δεν θα επιδίδεται πρόστιμο.

Όπως είπε, ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ιδιαίτερα για την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά που επιτρέπονται τα τραπέζια (με έως εννέα άτομα), θα δοθεί διευκρινιστική οδηγία στους αστυνομικούς, ότι εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα – μέλη της ίδιας οικογένειας – να μην βεβαιώνεται παράβαση. Παράλληλα, ο κ. Χρονόπουλος υπενθύμισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με τον κωδικό «6», σημειώνοντας ότι απαγορεύεται η μετακίνηση από τον έναν νομό στον άλλον.

Η Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων και το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Ποιο μήνυμα στέλνουμε στο 13033 για να πάμε σε ρεβεγιόν

Με SMS στο 13033 θα πρέπει να γίνεται η μετακίνηση παραμονή κι ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς αποστολή SMS στο 13033 θα γίνεται και για την επιστροφή από το ρεβεγιόνΣτο γιορτινό τραπέζι μπορούν να βρεθούν μέχρι 9 άτομα από δύο οικογένειες – φιλικές ή συγγενικές όπως έχει ήδη αποσαφηνίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας– ενώ διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο επιτρέπονται, αλλά μόνο σε μεγάλες Περιφέρεις όπως είναι για παράδειγμα η Αττική.

Παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται με την αποστολή SMS στο 13033 και τον κωδικό «6». Θα πρέπει να έχετε μαζί σας και την ταυτότητά σας. Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

  • X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 6 που αντιστοιχεί για το ρεβεγιόν.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

  • Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
https://parallaximag.gr/epikairotita/gravanis-na-ginei-ypochreotikos-emvoliasmos-ton-ygeionomikon

Ιερώνυμος σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία: Ενα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους των Ελλήνων

Με αυτό το γεμάτο συναίσθημα και σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων Ευαγγελισμός και Σωτηρία.

«Kουβαλάω μαζί μου μία εμπειρία, την εμπειρία της επιδημίας, αλλά μέσα μου ζωηρά μένει η εικόνα των αγαθών αυτών ανθρώπων, οι οποίοι με περιποιήθηκαν και ιδιαίτερα σταματώ στο νοσηλευτικό προσωπικό που η θυσία τους και η προσπάθειά τους με συγκίνησαν περισσότερο. Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Ελλήνων. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όσα προσφέρατε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Με αυτό το γεμάτο συναίσθημα και σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων Ευαγγελισμός και Σωτηρία.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό του προς το Διοικητικό, Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων όλης της χώρας τους και τους ευχήθηκε ενόψει Χριστουγέννων. Μέσω διαδικτύου συνομίλησε με τους Διοικητές και εκπροσώπους του προσωπικού των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και «Σωτηρία», στους οποίους υπογράμμισε: «Διδάσκετε την αγαθοεργία περισσότερο από όλους μας. Σας εύχομαι χρόνια πολλά, σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά, στο Διοικητικό, το ιατρικό, το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και όσους κουράζονται αγωνιούν, προσφέρουν σε εκείνους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Ευχήθηκε, ακόμη, «ο Θεός να σας ενισχύει στο έργο σας, εσάς και τις οικογένειές σας.

Να σας βοηθάει στην καλλιέργεια και την πρόοδο της επιστήμης και μην ξεχνάτε ότι η επιστήμη και η Εκκλησία καλούνται σήμερα σε μία συνεργασία για τον άνθρωπο» και συμπλήρωσε ότι « η ανθρώπινη ζωή είναι η μεγαλύτερη αξία σε αυτόν τον κόσμο». Από την πλευρά τους οι Διοικητές των Νοσοκομείων, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό ευχαρίστησαν τον Αρχιεπίσκοπο και ανταπέδωσαν τις ευχές για υγεία και μακροημέρευση. Υποσχέθηκαν, εξάλλου, ότι πάντοτε θα είναι πλάι στην Εκκλησία, όπως, άλλωστε, και η Εκκλησία είναι δίπλα τους, ενώ εξέφρασαν την ελπίδα για την συνεισφορά της την περίοδο του εμβολιασμού. Παρόντες ήταν, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Αναπληρωτής Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Παντζαρίδης και ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Η «Αποστολή», εξάλλου, βρίσκεται σε μία συχνή και στενή συνεργασία με τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, προσέφερε εκατοντάδες δέματα με γλυκά στο προσωπικό των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και «Σωτηρία» δείχνοντας με αυτόν τον συμβολικό τρόπο την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας προς αυτούς τους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά για τον συνάνθρωπό τους.

Σούπερ μάρκετ: Πώς δουλεύουν παραμονή Χριστουγέννων – Πότε ανοίγουν ξανά

Tα τελευταία ψώνια τους από το σούπερ μάρκετ μπορούν να κάνουν όσοι θέλουν για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων. Το ωράριο των σούπερ μάρκετ είναι ειδικό γι’ αυτές τις μέρες και σήμερα προβλέπεται ότι τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν κανονικά από τις 08:00 έως και τις 21:00.

Πάντως, αρκετά σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά και την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, με ειδικό ωράριο. Κάποια σούπερ μάρκετ, μάλιστα, έχουν ανακοινώσει ότι θα είναι ανοιχτά την Κυριακή, από τις 09:00 έως τις 21:00.

Οι καταναλωτές καλούνται να επικοινωνούν με το σούπερ μάρκετ της επιλογής τους, προκειμένου να ενημερωθούν για το αν και με ποιο ωράριο θα είναι ανοιχτό την Κυριακή. Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου, με ωράριο 8:00 – 20:00.

Υπενθυμίζεται ότι για τη μετάβαση στο σούπερ μάρκετ, όπως και σε κάθε κατάστημα τροφίμων, απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με κωδικό μετακίνησης 2.

Θετικός στον κορονοϊό ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σ. Σιμόπουλος

Παυλάκης: Μεταλλάξεις θα γίνονται συνέχεια – Δεν γλιτώνουμε για 2 χρόνια

O ερευνητής τονίζει ότι «ο ιός ήρθε για να μείνει και πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι»

Ογιατρός και ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης μίλησε στο Open για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού σημειώνοντας ότι ο ιός μεταλλάσσεται συνέχεια και δεν χρειάζεται πανικός για το γεγονός αυτό ενώ τονίζει ότι ο ιός ήρθε για να μείνει ενώ δεν κάνει διακρίσεις στις ηλικίες των ατόμων καθώς είναι το ίδιο επικίνδυνος και για αυτό θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν.

Όπως σημείωσε «Δεν ξέρουμε τι θα κάνει ο ιός στο μέλλον όταν τον χτυπήσουμε με τα εμβόλια. Θα βαρεθούμε να μετράμε μεταλλάξεις, μεταλλάξεις θα γίνονται συνέχεια, αλλά η αγωνία είναι να περάσει ο χειμώνας. Ακόμη και όταν έχουμε τα εμβόλια, δεν γλιτώνουμε από τον ιό για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο ιός ήρθε για να μείνει και πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι. Η άνοιξη και τα εμβόλια θα είναι διπλό χτύπημα στον ιό».

Μίχαλος: Aπό τώρα να γίνει ο σχεδιασμός για την επαναλειτουργία της αγοράς

«Έχουμε κάθε λόγο, λοιπόν, να ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά με τον εμβολιασμό. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά, να βελτιωθεί το κλίμα και η ψυχολογία. Να μπορέσουν οι άνθρωποι να ξαναβρούν τις συνήθειές τους και την κοινωνική τους ζωή. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βάλουμε όλη αυτή τη δοκιμασία πίσω μας και να αναπληρώσουμε ό,τι χάθηκε».

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην πρόσφατη, ζωντανή διαδικτυακή εκπομπή «Εστιασμένα» που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξοπλισμού Μαζικής Εστίασης.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι προσδοκίες για επιστροφή στην κανονικότητα στρέφονται πλέον γύρω από το εμβόλιο και την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας εμβολιασμού του πληθυσμού. «Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά, να βελτιωθεί το κλίμα και η ψυχολογία. Να μπορέσουν οι άνθρωποι να ξαναβρούν τις συνήθειές τους και την κοινωνική τους ζωή. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βάλουμε όλη αυτή τη δοκιμασία πίσω μας και να αναπληρώσουμε ό,τι χάθηκε».

Προϋπόθεση, όμως, γι’ αυτό, συνέχισε ο ίδιος, είναι να παραμείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις.

«Τώρα, οφείλει η Πολιτεία να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να ενισχύσει τους κλάδους, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται περισσότερο. Γιατί διαφορετικά, όταν θα τελειώσει η πανδημία, δεν θα έχει μείνει κανείς όρθιος», είπε ο κ. Μίχαλος.

Ειδικά ο κλάδος της εστίασης, όπως είπε, αποτελείται, στη συντριπτική του πλειονότητα, από χιλιάδες πολύ μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά ευάλωτες και οι οποίες δεν είχαν και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και κεφάλαια κίνησης.

Στην πραγματικότητα, συνέχισε ο πρόεδρος, στο τραπεζικό σύστημα της χώρας έχουν σήμερα πραγματική πρόσβαση 15.000 – 25.000 περίπου μεγάλες επιχειρήσεις. Στο κρατικό σύστημα στήριξης, μέσω επιχορηγήσεων και δανείων έχουν πρόσβαση περίπου 100.000 επιχειρήσεις. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν συνολικά στο 10% των ενεργών ΑΦΜ.

«Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, μικρές και πολύ μικρές στη συντριπτική τους πλειονότητα, έχουν μείνει μόνες. Να δίνουν τη μάχη, χωρίς χρηματοπιστωτικά εργαλεία».

Έχουν ληφθεί κάποια μέτρα, πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος, των οποίων ήταν αυτονόητη η παράταση: μέτρα όπως ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και η μείωση του ενοικίου κατά 80% για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Όλα αυτά παρέχουν μια μικρή ανακούφιση. Όμως, μια επιχείρηση που δεν λειτουργεί καταγράφει και συσσωρεύει ζημιές κάθε μέρα που περνάει. Και η αναβολή των υποχρεώσεων δεν ισοδυναμεί βεβαίως με διαγραφή. Μεταφέρει, απλώς, το πρόβλημα στο μέλλον, πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος.

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι η επιμελητηριακή κοινότητα, έχει διατυπώσει συγκεκριμένα αιτήματα και προτάσεις προς την πολιτεία, όπως να διερευνηθεί η δυνατότητα για τη λεγόμενη «συγχώρεση χρέους» προς τις επιχειρήσεις. Να μπορέσει, δηλαδή, το κράτος να διαγράψει χρέη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

Εναλλακτικά, να εξεταστεί το «κούρεμα» ενός μέρους των χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, αντί της παράτασης των υποχρεώσεών τους στο μέλλον, όπως ισχύει σήμερα.

Επιπλέον, επίσης για άλλη μια φορά, να αναλάβουν και οι τράπεζες το ρόλο που τους αναλογεί στη διαχείριση της κρίσης. «Γιατί βλέπουμε, δυστυχώς, να δημιουργούνται διαρκώς προσκόμματα και εμπόδια στις επιχειρήσεις, ακόμα και για συμμετοχή σε προγράμματα που χρηματοδοτεί το δημόσιο και η ΕΕ» όπως είπε και πρόσθεσε ότι:

«Από το Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει παράσχει στις τράπεζες 31.5 δισ. ευρώ πρόσθετης ρευστότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης και μάλιστα με αρνητικό επιτόκιο. Από αυτά, μόλις τα 5 δισ. έχουν βρει το δρόμο τους προς την πραγματική οικονομία. Κι αυτά έχουν πάει στις λίγες – κυρίως μεγάλες – επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να πάρουν δάνειο με τυπικά τραπεζικά κριτήρια.

Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένες στη συντριπτική τους πλειονότητα, επειδή δεν πληρούσαν κάποια τυπική ή ουσιαστική προϋπόθεση. Μάλιστα, μας αναφέρθηκαν περιπτώσεις υγιών και βιώσιμων επιχειρήσεων που δεν κατάφεραν να δανειστούν» όπως υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να υπάρξουν νέα προγράμματα χρηματοδότησης, χωρίς την παρεμβολή των τραπεζών.

«Τέτοιο πρόγραμμα είναι αυτό που υλοποιείται με πόρους του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης χωρίς επιστροφή. Το πρόγραμμα αυτό έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Θα πρέπει, λοιπόν, η Πολιτεία να αναζητήσει πρόσθετα κονδύλια. Να διαθέσει μέσω του προγράμματος πόρους άνω των 2 δισ. ευρώ, ώστε να αποτελέσουν, γραμμή ζωής, για τις μικρές επιχειρήσεις, όπως είπε.

Τέλος, σημείωσε ότι, από τώρα πρέπει να γίνει ο σχεδιασμός με ποιό χρονοδιάγραμμα και με ποιους κανόνες θα μπορέσει να ανοίξει ξανά η αγορά. «Να υπάρξουν ξεκάθαρες οδηγίες, προγράμματα ενημέρωσης και υποστήριξη. Για να μη χρειάζεται ο επιχειρηματίας να τρέχει τελευταία στιγμή για προσαρμογές» είπε ο κ. Μίχαλος.

Ζαχαράκη: Πρόθεση μας να ανοίξουν τα δημοτικά – Τι θα γίνει με γυμνάσια, λύκεια

Σύψας: Πιθανό να έχουμε κάθε χειμώνα κορονοϊό

Πηγές: ΑΠΕ, ethnos.gr, in.gr, skai.gr, ant1, mega

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα