Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν τη λήψη νέων μέτρων – Ανησυχία για τους ασυμπτωματικούς

Οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία στη χώρα.

Parallaxi
ποιοι-παράγοντες-θα-καθορίσουν-τη-λήψ-665754
Parallaxi

Κρίσιμες για την εξάπλωση του κοροναϊού, θεωρούνται οι επόμενες μέρες, με κυβέρνηση και ειδικούς να περιμένουν με αγωνία, τον ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων που θα καταγραφούν, καθώς αυτός θα κρίνει αν θα χρειαστούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Για δεύτερη μέρα, την Κυριακή τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ήταν μειωμένα σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες, κάτι που συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο, όμως οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έχουν αυξηθεί, ενώ και μεγάλος είναι και ο αριθμός των νεκρών.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι οι «σιωπηλοί» ή ασυμπτωματικοί φορείς του κοροναϊού καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν δραματικά την δυναμική της πανδημίας. Η μη εκδήλωση συμπτωμάτων έχει ως αποτέλεσμα οι φορείς αυτοί να μην παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα και κυρίως να μην απομονώνονται με αποτέλεσμα τα διασπείρουν τον ιό.

Μεγάλος εξάλλου είναι ο φόβος των Αρχών για τα γηροκομεία που μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο σε υγειονομικές βόμβες, με νέες εστίες να εμφανίζονται ανά την Ελλάδα. Η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων ανησυχεί για την επέκταση του ιού σε αυτές τις δομές, καθώς είναι κάτι που θα «δοκιμάσει» έντονα τις αντοχές του ΕΣΥ, αυξάνοντας νεκρούς και διασωληνωμένους.

Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι η επιδημία δεν έχει εκθετική αύξηση και θεωρούν ότι η ανοδική πορεία της νόσου μπορεί να ανακοπεί. Παράλληλα απευθύνουν έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων. Τη Δευτέρα, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

Καμπανάκι για τους ασυμπτωματικούς

Κυβέρνηση και ειδικοί θεωρούν μεγάλη απειλή για τη διασπορά του κοροναϊού, τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Ενδεικτικό είναι ότι ένας και μόνο ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει τον ιό έως και σε 80 άτομα σε συνθήκες συνωστισμού. Υπολογίζεται ότι το 50-80% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί φορείς.

Ασυμπτωματικοί ήταν άλλωστε και στην συντριπτική τους πλειοψηφία και όσοι εντοπίστηκαν θετικοί κατά τα διεξαγωγή των rapid tests από τον ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Η μη εκδήλωση συμπτωμάτων έχει ως αποτέλεσμα οι φορείς αυτοί να μην παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα και κυρίως να μην απομονώνονται με αποτέλεσμα τα διασπείρουν τον ιό.

Ασυμπτωματικοί οι ασθενείς με κοροναϊό στο Δρομοκαΐτειο

Ασυμπτωματικοί ήταν οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Δρομοκαΐτειο και βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Τα αποτελέσματα του τεστ που έγινε την Πέμπτη, βγήκαν την Κυριακή. Οι ασθενείς νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο από τις 25 Σεπτεμβρίου, κοιμόταν στον ίδιο θάλαμο με άλλον ασθενή και έρχονταν σε επαφή με όλους τους ασθενείς του τμήματος και με το προσωπικό, ενώ ο ένας από αυτούς πήρε εξιτήριο την Παρασκευή.

Κατόπιν αυτών ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος εκφράζει φόβους για μεγάλη διασπορά του ιού τονίζοντας, την ανάγκη, όλοι οι ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία να κάνουν τεστ κοροναϊού.

Την ίδια ώρα μεγαλώνει η ανησυχία για τη διασπορά του ιού στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, μετά τον εντοπισμό 20 νέων κρουσμάτων.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενήργησαν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, rapid τεστ στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Ο συνολικός αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν είναι 487 από τα οποία ανευρέθησαν είκοσι (20) θετικά εκ των οποίων πέντε (5) αφορούν Έλληνες και δεκαπέντε (15) αλλοδαπούς, οκτώ (8) γυναίκες, δώδεκα (12) άνδρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάμεση ηλικία των θετικών στον ιό είναι τα 41 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τα κρούσματα στο γηροκομείο, στον Άγιο Παντελεήμονα, τα συνεργεία του ΕΟΔΥ εντόπισαν το Σάββατο άλλα οκτώ άτομα θετικά στον ιό με τη διαδικασία των γρήγορων τεστ.

Δύο μέτρα για να αποφύγουμε το lockdown

Τη Δευτέρα, κυβέρνηση και ειδικοί θα εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν χρειάζεται να ληφθούν άλλα μέτρα.

Οι ειδικοί έχουν θέσει στο τραπέζι δύο σενάρια, με τα οποία,ελπίζουν να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού και να μειώσουν την πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας.

Τα δύο μέτρα που εξετάζονται από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι η καθολική χρήση μάσκας αλλά και το κλείσιμο των καταστημάτων στις 22:00 το βράδυ, αντί για τα μεσάνυχτα.

Πρόκειται για μέτρα που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φαίνεται να φέρνουν αποτελέσματα -και μάλιστα σχετικά σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση, οι εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται να παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και θα αποφασίσει εάν πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

«Έχουμε 20 μέρες για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ»

«Λαμβάνονται μέτρα, τα οποία έχουν δύο παραμέτρους: την έγκαιρη λήψη τους και την πιστή εφαρμογή. Για τη μεν λήψη μέτρων φαίνεται πως είναι έγκαιρη, ωστόσο η εφαρμογή θα μπορούσε να είναι πιο πιστή, καθολική και συνειδητή», είπε μιλώντας στο MEGA, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλος. Παράλληλα, χαρακτήρισε απολύτως αξιόπιστες τις προβλέψεις-σοκ του ΑΠΘ, που μιλούν ακόμη και για πάνω από 600 κρούσματα τον Δεκέμβριο. Για να μην επιβεβαιωθούν αυτά τα αρνητικά σενάρια, συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος, λαμβάνονται τα μέτρα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη σημείωσε πως «έχουμε 20 ημέρες για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ ενόψει και της έξαρσης της εποχικής γρίπης.

«Αν τα μέτρα δεν γίνουν τις επόμενες 20 ημέρες εγώ πιστεύω ότι θα πάμε αμέσως σε μάσκες σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση και στα νοσοκομεία ζοριζόμαστε. Πέφτει πολύ δουλειά αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία, με το ίδιο προσωπικό» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Μόσιαλος: Για ποιους λόγους κάποιοι ασθενείς νοσούν πιο σοβαρά από τον κορονοϊό

Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντάει στο ερώτημα αναφορικά με το γιατί κάποιοι νοσούν πιο σοβαρά από άλλους από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον καθηγητή της Πολιτικής της Υγείας του LSE, υπήρξε αξιολόγηση δειγμάτων εκατοντάδων ασθενών του κορονοϊού που δείχνει πως ασθενείς που πάσχουν πολύ σοβαρά, ενδέχεται να έχουν και κάποιες μεταλλάξεις σε γονίδια που ευθύνονται τελικά για τη μειωμένη άμυνα του οργανισμού. Παράλληλα ο κ. Μόσιαλος αναφέρεται και στους λόγους κατά τους οποίους οι άνδρες φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τη διασπορά του κορονοϊού.

Ακολουθεί η ανάρτηση:

Ακολουθώντας τις μελέτες για τον κορονοϊό βλέπουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια πολυσυστημική νόσο που σχετίζεται με τον φορέα/ ασθενή, με τον ιό και με τους χώρους που αλληλοεπιδρούν οι άνθρωποι. Η ετερογένεια των αποτελεσμάτων από τις κλινικές μελέτες τροφοδοτεί τη βασική έρευνα ώστε να αποκρυπτογραφηθεί η πολυπλοκότητα της έκβασης της νόσου COVID-19 ανάλογα με τον ασθενή. Και με τη σειρά της η βασική έρευνα αναδεικνύει με εργαστηριακές αναλύσεις το πως τα ατομικά γενετικά χαρακτηριστικά ενδέχεται να επηρεάζουν τον ασθενή που νοσεί από τον κορονοϊό. Γιατί όμως κάποιοι ασθενείς νοσούν πιο σοβαρά ή όχι από τον κορονοϊό;

Πέρα από τα υποκείμενα νοσήματα και την ηλικία, που ήδη γνωρίζουμε πως επηρεάζουν αρνητικά την ανοσοποιητική απόκριση, έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφορες υποθέσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν -εν μέρει- τις σοβαρές περιπτώσεις.

αυτοί οι ασθενείς μπορεί να μολύνθηκαν με μεγαλύτερες ποσότητες ιού ή πιο μολυσματικό στέλεχος SARS-CoV-2. Τα υψηλότερα επίπεδα ιικού φορτίου συνδέονται γενικά με πιο σοβαρή έκβαση ασθένειας.

το προηγούμενο ιστορικό λοιμώξεων ως καθοριστικός παράγοντας της σοβαρότητας της νόσου. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται συχνά, προηγούμενη λοίμωξη με άλλο κορονοϊό, μπορεί να είναι προστατευτική.

οι αναπόφευκτοι «μετασχηματισμοί» σε κάποια κύτταρα που εμφανίζονται σε μεμονωμένους ανθρώπους. Τέτοιες γενετικές και επιγενετικές διεργασίες ευθύνονται, για παράδειγμα, για την αύξηση της συχνότητας του έρπητα ζωστήρα άνω των 50 ετών. η γενετική προδιάθεση μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή νόσο COVID-19 σε υγιή παιδιά και ενήλικες.

Αξιολογήθηκαν δείγματα από εκατοντάδες ασθενείς, και δείχνουν πως COVID-19 ασθενείς που πάσχουν πολύ σοβαρά, ενδέχεται να έχουν και κάποιες μεταλλάξεις σε γονίδια που ευθύνονται τελικά για τη μειωμένη άμυνα του οργανισμού. Με άλλα λόγια, αυτοί οι ασθενείς μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά λόγω εγγενών γενετικών σφαλμάτων του ίδιου οργανισμού τους και λόγω παραγωγής αυτοαντισωμάτων.

Πιο αναλυτικά διερευνήθηκαν κλινικά δείγματα από περισσότερους από 650 ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19, περιλαμβάνοντας σπάνιες περιπτώσεις νέων ασθενών που χρειάστηκαν εντατική φροντίδα ή ηλικιωμένων ασθενών με καλή φυσική κατάσταση αλλά σε απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση λόγω COVID-19. Η ομάδα σύγκρισης περιλάμβανε κλινικά δείγματα άνω των 530 ατόμων με ασυμπτωματική ή ήπια λοίμωξη. Αρχικά αναζήτησαν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων σε 13 γονίδια που είναι γνωστό ότι είναι κρίσιμα για την άμυνα του οργανισμού (τα γονίδια που διέπουν τις ιντερφερόνες τύπου Ι).

Έγινε σαφές ότι ένας σημαντικός αριθμός ατόμων με σοβαρή ασθένεια έφερε γενετικές αλλαγές σε αυτά τα 13 γονίδια και σε περίπου 3,5% από αυτούς στην πραγματικότητα έλειπε ένα λειτουργικό γονίδιο, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν εγγενή γενετικά σφάλματα. Εξετάζοντας επίσης 987 ασθενείς, με απειλητική για τη ζωή τους πνευμονία λόγω COVID-19, διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 10% είχε αυτοαντισώματα κατά του συστήματος Ι της ιντερφερόνης κατά την έναρξη της λοίμωξης, που προκάλεσε εξασθένιση της ανοσολογικής απόκρισης. Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι τα ανοσοκύτταρα από ασθενείς δεν παρήγαγαν ανιχνεύσιμες ιντερφερόνες τύπου Ι σε απόκριση στο SARS-CoV-2. Η πλειονότητα αυτών, το 94%, ήταν άνδρες.

Τι έδειξαν δηλαδή αυτές οι δύο μελέτες;

περισσότερο από το 10% των ανθρώπων που νόσησαν σοβαρά με COVID-19, ανεξάρτητα από την ηλικία και το προϋπάρχον ιατρικό ιστορικό, είχαν αυτοαντισώματα (που επιτίθενται δηλαδή όχι στον ιό, αλλά στο ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα) μειώνοντας την ανοσολογική απόκριση. Σε να άλλο περίπου 3,5%, oι ασθενείς έφεραν συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις, που ταυτοποιήθηκαν. Και στις δύο παραπάνω ομάδες, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: οι ασθενείς έχουν μειωμένη απόκριση μέσω του συστήματος ιντερφερόνης τύπου Ι. Είτε οι πρωτεΐνες έχουν εξουδετερωθεί από τα λεγόμενα αυτοαντισώματα, είτε δεν παρήχθησαν σε επαρκείς ποσότητες εξ ‘αιτίας κάποιου γονιδίου με περιορισμένη λειτουργία, η έλλειψη δράσης τους φαίνεται να είναι ένα κοινό θέμα μεταξύ μιας υποομάδας νοσούντων του COVID-19 των οποίων η ασθένεια μέχρι στιγμής υπήρξε μυστήριο. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι τα αυτοαντισώματα είναι ένας βασικός λόγος που μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν και όχι η συνέπεια της μόλυνσης από τον κορονοϊό. Επίσης εξηγούν για πρώτη φορά γιατί ορισμένοι πάσχοντες από COVID-19 νοσούν πιο σοβαρά από άλλους ασθενείς στην ηλικία τους. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την εύρεση πιθανής εξατομικευμένης θεραπείας για αυτούς τους ασθενείς. Τα αποτελέσματα παρέχουν επίσης την πρώτη μοριακή απάντηση γιατί η θνησιμότητα COVID-19 είναι υψηλότερη στους άνδρες από τις γυναίκες.

Βρέθηκαν δηλαδή πειστικά στοιχεία ότι η δυσλειτουργία του συστήματος τύπου Ι της ιντερφερόνης είναι συχνά η αιτία που κάποιες περιπτώσεις ασθενών αντιμετωπίζουν απειλητικά για τη ζωή τους συμπτώματα λόγω COVID-19. Τουλάχιστον θεωρητικά, τέτοια προβλήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με υπάρχουσες φαρμακευτικές παρεμβάσεις.

Λινού: Μόνο η μάσκα δεν προστατεύει στον συνωστισμό, λιγότεροι μαθητές στις τάξεις

Για τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, για την ενδεδειγμένη αναλογία μαθητών σε κάθε τάξη, αλλά και για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μίλησε στο Open TV, η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού. «Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα μέτρο όπως αυτό της μάσκας δεν το εφαρμόζουμε ούτε καν στο επίπεδο της αυστηρής σύστασης. Δεν γνωρίζω γιατί γίνεται αυτό αλλά σίγουρα μεγαλώνει ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Μάλιστα μέσα στα νέα κρούσματα δεν αποκλείεται να υπάρξουν σοβαρά περιστατικά», ανέφερε η κυρία Λινού σχετικά με τη χρήση μάσκας.

Σχετικά με την ενδεδειγμένη αναλογία μαθητών στις σχολικές αίθουσες επεσήμανε ότι «εάν πετύχουμε τα παιδιά να τηρούν αποστάσεις 1,5 μέτρου μέσα στην αίθουσα θα είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με δύο τρόπους. Είτε μειώνοντας τον αριθμό μαθητών, είτε μεγαλώνοντας τις σχολικές αίθουσες».

Ρεκόρ δηλώσεων υποχρεωτικής τηλεργασίας στην Αττική – Ειδικές άδειες για γονείς

Από σήμερα, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ξεκινά η παράταση των μέτρων της υποχρεωτικής τηλεργασίας και του κυλιόμενου ωραρίου στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής. Τα δυο έκτακτα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ έως και τις 31 Οκτωβρίου. Παράλληλα και ταυτόχρονα με την υποχρεωτική τηλεργασία και το κυλιόμενο ωράριο, σε ισχύ είναι οι άδειες προληπτικής καραντίνας και ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς όταν κλείνει το σχολείο ή το σχολικό τμήμα των παιδιών τους λόγω κορονοιού.

Αναλυτικά, σε υποχρεωτική τηλεργασία μπαίνει στην Περιφέρεια Αττικής το 40% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το ethnos.gr, η υποχρέωση εκ του νόμου των εργοδοτών να δηλώνουν υπαλλήλους σε τηλεργασία εκτόξευσε τα νούμερα της εξ αποστάσεως απασχόλησης, που κατέγραφε χαμηλές πτήσεις. Το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου κι ενώ η τηλεργασία δεν ήταν υποχρεωτική, μόλις 584 εργοδότες δήλωσαν 50.477 εργαζόμενους στην Αττική σε τηλεργασία. Συνολικά υποβλήθηκαν τότε 1.224 δηλώσεις εξ αποστάσεως απασχόλησης στην Περιφέρεια Αττικής.

Το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου 13.824 εργοδότες δήλωσαν σε τηλεργασία 182.236 εργαζόμενους στην Αττική. Η αύξηση φτάνει στο 261% και οφείλεται κατά κύριο λόγο στις δηλώσεις της 25ης Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία δηλώθηκαν οι μισθωτοί της Αττικής σε υποχρεωτική τηλεργασία.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης εξ αποστάσεως απασχόλησης σε συγκεκριμένο ποσοστό, δηλώθηκαν το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου μόλις 1.417 εργαζόμενοι σε τηλεργασία, οι 890 εκ των οποίων στην Κεντρική Μακεδονία.

Οι 182.236 μισθωτοί της Αττικής που μπήκαν σε τηλεργασία το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεύουν το 99% των εργαζομένων που δηλώθηκαν σε εξ αποστάσεως απασχόληση σε όλη την Ελλάδα το ίδιο διάστημα, οι οποίοι είναι 183.653.

Όπως και στην πρώτη φάση του μέτρου, το σύστημα εφαρμόζεται υποχρεωτικά από τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως σε ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό. Εξαιρούνται:

τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας, τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, οι φαρμακαποθήκες, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και οι ταχυμεταφορές.

Κατά τον υπολογισμό του 40% λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως, κατά το χρονικό διάστημα από 5/10/2020 έως 31/10/2020.

Ευνόητο είναι ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.α.).

Επιτρέπεται η εναλλαγή του προσωπικού στο σύστημα της τηλεργασίας, αρκεί κάθε φορά αυτοί που μένουν στο γραφείο να μην υπερβαίνουν το 60% του συνολικού προσωπικού που μπορεί να δουλέψει από απόσταση. Η τηλεργασία δηλώνεται στο σύστημα «Εργάνη» με το έντυπο Ε.4.1. «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού». Σε περίπτωση που εναλλάσσεται το εξ αποστάσεως προσωπικό της επιχείρησης, στη στήλη «Ώρες έναρξης & λήξης, ημέρες εργασίας» αναγράφονται οι ημέρες που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του εξ αποστάσεως, εντός του οριζόμενου χρονικού διαστήματος. Στο ίδιο πλαίσιο, παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο Ε.4.1., ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.

Προσοχή, όσες επιχειρήσεις παραβούν την υποχρέωση της προαναγγελίας κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικές άδειες για γονείς όταν κλείνουν τα σχολεία

Παράλληλα, όπως εξειδικεύει χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, σε περίπτωση που ολόκληρο σχολείο ή μόνο ένα σχολικό τμήμα κλείσει λόγω εμφάνισης επιβεβαιωμένου ή ύποπτου κρούσματος κορονοϊού COVID-19, οι εργαζόμενοι γονείς, μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ή της άδειας προληπτικής καραντίνας, ανάλογα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ο εργαζόμενος γονέας ενημερώνει τον εργοδότη προσκομίζοντας με κάθε πρόσφορο μέσο σχετική βεβαίωση από την οικεία σχολική μονάδα ή μονάδα φροντίδας του παιδιού ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία συνολικά της δομής ή τμήματος αυτής. Στην βεβαίωση αναφέρεται το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας του σχολείου, εξαιτίας του οποίου έχει συσταθεί αρμοδίως στα παιδιά ή και στους γονείς αυτών κατ’ οίκον παραμονή. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι γονείς έχουν δυο εναλλακτικές:

Σε περίπτωση που εκτός από το παιδί και ο ίδιος ο εργαζόμενος γονέας απαιτείται να τεθεί σε περιορισμό κατόπιν οδηγιών που του έχουν δοθεί αρμοδίως από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ή από άλλο αρμόδιο δημόσιο φορέα, ο οποίος ενημερώνει αμελλητί τον Ε.Ο.Δ.Υ., τότε ο εργαζόμενος απουσιάζει δικαιολογημένα από την εργασία του κάνοντας χρήση της άδειας προληπτικής καραντίνας που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα. Με απόφαση του εργοδότη μπορεί να παρέχει εξ’ αποστάσεως εργασία με χρήση ηλεκτρονικών μέσων για το διάστημα που μένει στο σπίτι. Εφόσον δεν είναι εφικτή η παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας τότε, μετά τη λήξη του κατ’ οίκον περιορισμού του, ο εργαζόμενος αναπληρώνει το 50% των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής του κατ’ οίκον, με υπερεργασία πέραν του συμβατικού του ωραρίου, με 1 ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες.

Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει σύσταση στους γονείς των παιδιών για κατ’ οίκον παραμονή, τότε για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή λειτουργίας του σχολείου, συστήνεται η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή. Εάν δεν είναι δυνατή η παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας, τότε ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού. Υπενθυμίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου. Το σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά, σύμφωνα με την αίτηση του εργαζόμενου, κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της εν λόγω σχολικής ή μονάδας φροντίδας του παιδιού.

Ωστόσο, προκειμένου για εργαζόμενους που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Σημειώνεται ότι η βεβαίωση της οικείας σχολικής μονάδας ή μονάδας φροντίδας του παιδιού για την αναστολή της λειτουργίας της συνολικά ή τμήματος αυτής, λόγω εμφάνισης επιβεβαιωμένου ή ύποπτου κρούσματος COVID-19 θα πρέπει να αναφέρει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας της, το όνομα του παιδιού το οποίο αφορά αυτή και τα ονόματα των γονέων του. Η βεβαίωση αυτή τηρείται στο χώρο εργασίας.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, σε περίπτωση νόσησης των παιδιών από τον κορονοϊό COVID- 19, οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται ειδική άδεια με αποδοχές κατά τα 2/3 από τον εργοδότη και κατά το 1/3 από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Ευπαθείς ομάδες εργαζομένων

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 μπορούν να μπουν σε αναστολή οι ευπαθείς ομάδες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που κατηγοριοποιήθηκαν ως «άτομα υψηλού κινδύνου», εφόσον δεν είναι εφικτή για τη θέση εργασίας τους η εξ αποστάσεως απασχόληση ή η δουλειά back office εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού. Πριν την αναστολή προηγείται η τηλεργασία, την οποία αιτείται ο εργαζόμενος που ανήκει στις ομάδες υψηλού ή ενδιάμεσου κινδύνου με τηλεφώνημα, email ή γραπτό μήνυμα κινητού τηλεφώνου και ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να δεχτεί «εφόσον τα καθήκοντα του εργαζόμενου δύνανται να εκτελούνται εξ αποστάσεως». Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει ιατρικό πιστοποιητικό για την πάθησή του.

Εφόσον η τηλεργασία δεν είναι εφικτή για τη συγκεκριμένη θέση απασχόλησης, ακολουθεί η δουλειά back office. Ο εργοδότης, δηλαδή, υποχρεούται να λάβει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα υψηλού ή ενδιάμεσου κινδύνου να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με το κοινό. Στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης οφείλει να εξετάσει ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, τη δυνατότητα της πρόσκαιρης απασχόλησης του εργαζόμενου σε άλλη θέση εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασίας της υγείας του, τηρουμένων των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Ο εργαζόμενος οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του εργοδότη, εκτός κι αν αδυνατεί να το πράξει για σπουδαίο λόγο.

Όταν εξαντληθούν αυτές οι διαδικασίες και δεν υπάρχει λύση ακολουθεί η αναστολή, η οποία όμως αφορά μόνο τα άτομα υψηλού κινδύνου. Αυτή είναι και η βασική διαφοροποίηση ανάμεσα στις ευπαθείς ομάδες υψηλού και ενδιάμεσου κινδύνου. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου δικαιούνται να τεθούν σε αναστολή, ενώ οι μισθωτοί που ανήκουν στην ομάδα ενδιάμεσου κινδύνου δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή και δεν δικαιούνται την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ.

Άτομα υψηλού κινδύνου

Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Άτομα με μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Άτομα με διάγνωση νεοπλασίας, που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία. Άτομα με αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμία, λέμφωμα, ή μυέλωμα) που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία. Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια. Άτομα με κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες ή δρεπανοκυτταρική αναιμία ή πολυμεταγγιζόμενα (μια ή περισσότερες μεταγγίσεις ανά μήνα). Άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοειδών ή δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα Γυναίκες που κυοφορούν. Άτομα με HIV λοίμωξη και CD4≤200μL. Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια Άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Άτομα ενδιάμεσου κινδύνου

Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη. Άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια Άτομα που παρουσιάζουν βαριές νευρολογικές/ νευρομυϊκές παθήσεις Άτομα με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ>40). Άτομα με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή. Άτομα που λαμβάνουν χρονίως χαμηλές δόσεις κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικό φάρμακο. Άτομα με μεταμόσχευση, ή διάγνωση νεοπλασματικής νόσου την τελευταία πενταετία.

ΠΗΓΕΣ: in.gr / tanea.gr / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα