Ελλάδα

Ποιοι βουλευτές ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο

Ορκίστηκε σήμερα το απόγευμα η νέα βουλή της μίας ημέρας.

Parallaxi
ποιοι-βουλευτές-ορκίστηκαν-με-πολιτι-1013235
Parallaxi

Περίσσεψαν τα χαμόγελα κατά την τελετή ορκωμοσίας της Βουλής που προέκυψε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Την ορκωμοσία των βουλευτών της νέας, βραχύβιας Βουλής τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.

Ο κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος στους βουλευτές ευχήθηκε κουράγιο και δύναμη, όπως απαιτεί, όπως είπε, η συγκυρία. Θρησκευτικό όρκο έδωσε η πλειοψηφία των βουλευτών και των πολιτικών αρχηγών, πλην των κ.κ. Τσίπρα και Κουτσούμπα, αλλά και των βουλευτών των κομμάτων τους που έδωσαν πολιτικό. Στο κοράνι ορκίστηκαν οι τέσσερις μουσουλμάνοι βουλευτές.

Στα έδρανα αξιωματούχων βρέθηκαν εκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Δεν ορκίστηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και ο Όθων Ηλιόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνοντας στην αίθουσα της Ολομέλειας χαιρέτισε όλους τους βουλευτές της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν θέση να καθίσουν. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα κάθονταν στα έδρανα που μέχρι πρότινος κατείχε το ΜέΡΑ25. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα έδρανα όμως καταλήφθηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν στα λεγόμενα ορεινά.

Στις πρώτες θέσεις των εδράνων της ΝΔ κάθισαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας δίπλα του τον Κώστα Τασούλα που η ΝΔ προτείνει εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής και τον γραμματέα της ΚΟ της προηγούμενης θητείας Ιωάννη Μπούγα βουλευτή. Στην πρώτη σειρά των εδράνων της ΝΔ κάθισαν επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Δίπλα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής κάθισαν ο επικεφαλής της ΚΟ της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου Μιχάλης Κατρίνης και η Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Όλγα Γεροβασίλη και Ευάγγελος Αποστολάκης κάθισαν στην πρώτη σειρά των εδράνων του ΣΥΡΙΖΑ δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα.

Μαζί με τον Θανάση Παφίλη στην πρώτη σειρά των εδράνων του ΚΚΕ κάθισε ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας. Στο κέντρο προς τα δεξιά της αίθουσας της Ολομέλειας κάθισε ο Κυριάκος Βελόπουλος πλαισιωμένος από τον Βασίλη Βιλιάρδο και Παύλο Σαράκη.

Τη Δευτέρα, στις 10.30 το πρωί, η Βουλή θα συνέλθει για την εκλογή προεδρείου. Από τη ΝΔ θα προταθούν για το αξίωμα του Προέδρου ο Κώστας Τασούλας και για τις θέσεις των αντιπροέδρων οι κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Χαράλαμπος Αθανασίου και Θανάσης Μπούρας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται η Μερόπη Τζούφη, από το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης και από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας.

Λίγο αργότερα θα εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής και η χώρα θα εισέλθει και επίσημα σε προεκλογική τροχιά.

Πηγή: cnn.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα