Ποιος ήταν ο παραλήπτης της έρευνας Τσιόδρα εκ μέρους της κυβέρνησης;
Η αποκάλυψη και τα λεγόμενα των Πέτσα, Τζανάκη για τη μελέτη.
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως αναφορικά με τη μελέτη των Τσιόδρα- Λύτρα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ που προκάλεσε σάλο και σειρά πολιτικών συζητήσεων.
Σύμφωνα με αποκάλυψη του τηλεοπτικού σταθμού Μega, γνωστοποιήθηκε ότι ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος ήταν ο παραλήπτης της μελέτης.
Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, Κικίλιας και Κοντοζαμάνης, αλλά και Πλεύρης, δεν είχαν λάβει γνώση της μελέτης και των αποτελεσμάτων.
Την ίδια ώρα, ο Παναγιώτης Πρεζεράκος βρίσκεται σε «τροχιά» απομάκρυνσης από το υπουργείο Υγείας.
Το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει από μέρους του πως δεν υπάρχει «θέμα Τσιόδρα» στην κυβέρνηση, μιας και ο πρωθυπουργός εκτιμά την προσφορά και το έργο του έως τώρα.
Η απάντηση Λύτρα
«Όποιος έχει αντιρρήσεις για την έρευνά μας μπορεί να την προσβάλει», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θοδωρής Λύτρας.
«Μπορεί να μην έχουμε φτάσει στο ονομαστικό όριο των κλινών ΜΕΘ που διαθέτουμε, αλλά αυτό ήταν το κεντρικό μας μήνυμα. Δηλαδή, ότι δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο ονομαστικό όριο. Πάνω από τους 400 ασθενείς φαίνεται στατιστικά σημαντική αύξηση της θνητότητας.
Κάποιος, ο οποίος νοσηλεύεται στο ΕΣΥ, εντός ΜΕΘ, τώρα που έχουμε πάνω από 700 διασωληνωμένους έχει χειρότερες πιθανότητες να ζήσει σε σχέση με κάποιον που νοσηλεύεται σε ήρεμη περίοδο. Και αυτό συμβαίνει από πολύ χαμηλά νούμερα», είπε ακόμη.
Για «απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα», μίλησε επίσης ο καθηγητής.
Σωτήρης Τσιόδρας: Η απάντηση για τη μελέτη που προκάλεσε σάλο
Στέλιος Πέτσας: Κανείς από την κυβέρνηση δεν γνώριζε
Ο Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε με τη σειρά του στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» πως κανένας από την κυβέρνηση δεν είχε γνώση της μελέτης.
Όσο για τα μέτρα που πάρθηκαν, υπογράμμισε πως η περίπτωση της Βρετανίας δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της Ελλάδας, καθώς εκεί υπήρχε μεγάλη χαλαρότητα που έδειχνε ότι ήταν σαν να είχε ξεπεραστεί ο κορωνοϊός.
Τα μέτρα στη χώρα μας απέδωσαν και δούλεψαν στον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας, ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ο ίδιος.
Θνησιμότητα και ΜΕΘ: Διεθνής μελέτη VS μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα- Τι λέει ο καθηγητής Τζανάκης
Στοιχεία από ανάλυση 69 μελετών που έχει γίνει σε περίπου 40 χώρες αναφορικά με τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ παρουσίασε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης με αφορμή την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει με αφορμή τη μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα.
«Η έκθεση Λύτρα-Τσιόδρα είναι άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο σε ένα σουηδικό περιοδικό δημόσιας υγείας και εξηγεί κάποια συμπεράσματα που εν πολλοίς είναι γνωστά και αυτονόητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, υπάρχει μια ανάλυση 69 μελετών από όλο τον κόσμο με τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ με δείγμα περίπου 45.000 διασωληνωμένων ασθενών, από την οποία προκύπτει ότι συνολική θνησιμότητας της ελληνικής μελέτης είναι χαμηλότερη. «Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή που περιλαμβάνει στπιχεία από 40 περίπου χώρες, στην ηλικία 61-70 ετών καταγράφηκε θνησιμότητα 71%, στις ηλικίες 71-80 ετών 77% και στις ηλικίες πάνω από 80 ετών έδειξε θνησιμότητα 84,4%. Στη μελέτη των Λύτρα-Τσιόδρα, η συνολική θνησιμότητα ήταν 63,5%, εμφανώς κατώτερη από την ανάλυση 45.000 διασωληνωμένων», δήλωσε ο κ. Τζανάκης.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, επισήμανε ότι «εδώ και 6 χρόνια, σε όλους τους υπουργούς, και στον κ. Ξανθό και τον κ. Κικίλια και τον κ. Πλεύρη έχουμε πει ότι η θέση των διασωληνωμένων είναι μέσα στις ΜΕΘ, είτε πρόκειται για Covid είτε για non Covid. Εδώ και χρόνια οι ΜΕΘ έπρεπε να είχαν πολύ περισσότερα κρεβάτια. Το ποσοστό το γνωρίζαμε και το ξέρουμε όλοι. Και οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Γι’ αυτό ζητάμε χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία και προσλήψεις προσωπικού».
Πηγές: Μega, skai.gr, in.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ