Πόλεις φαντάσματα δίπλα σε ζωντανούς και νεκρούς

Η επόμενη μέρα σε Τουρκία και Συρία

Parallaxi
πόλεις-φαντάσματα-δίπλα-σε-ζωντανούς-973682
Parallaxi

Ένατη ημέρα μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε Τουρκία και Συρία με 37.000 θύματα μέχρι στιγμής και χιλιάδες αγνοουμένους και η εικόνα στις κατεστραμμένες πόλεις και τα χωριά είναι αποκαρδιωτική. Η ανεύρεση μιας 77χρονης γυναίκας της Φατμά Γιουνγκό που απεγκλωβίστηκε τραυματισμένη σχεδόν μετά από 212 ώρες από τα ερείπια επταώροφης πολυκατοικίας στο Αντίγιαμαν, αναπτέρωσε τις λιγοστές ελπίδες των συγγενών των αγνοουμένων που περιμένουν δίπλα στα χαλάσματα.

Οι συγγενείς της ηλικιωμένης ξέσπασαν σε επευφημίες και έσπευσαν να αγκαλιάσουν τους διασώστες που εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τον χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των ισοπεδωμένων κτηρίων. Ο χθεσινός αριθμός των διασωθέντων που έφτασαν τους δέκα δείχνει ότι τα θαύματα συνεχίζονται την ώρα που έχουν ξεκινήσει το έργο τους οι μπουλντόζες και τα σκαπτικά μηχανήματα για να απομακρύνουν τα μπάζα και να ανασύρουν τις σορούς των αγνοουμένων. Ένα έργο δυσάρεστο αλλά αναγκαίο καθώς, παρά το κρύο, η οσμή του θανάτου στον αέρα είναι έντονη.

Με τις υποδομές να έχουν καταστραφεί τελείως και τον κίνδυνο εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών οι εικόνες συνωστισμού των σεισμοπλήκτων στους πρόχειρους καταυλισμούς πληγώνει. Παιδιά και ηλικιωμένοι, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους αναμένουν βοήθεια από το κράτος και από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν αρχίσει το δύσκολο έργο τους εκεί για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Είμαστε μάρτυρες της χειρότερης φυσικής καταστροφής που έχει βιώσει η Ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ εδώ και έναν αιώνα. Και εξακολουθούμε να μετράμε την έκτασή της» ανέφερε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε.

Συνολικά 4,6 εκατ. παιδιά που ζούσαν στις 10 τουρκικές επαρχίες που επλήγησαν από τους δύο σεισμούς και 2,5 εκατ. παιδιά στη Συρία μέσα σε μια στιγμή είδαν τη ζωή τους να επηρεάζεται αρνητικά, σύμφωνα με τον Τζέημς Έλντερ, εκπρόσωπο της UΝΙCEF.

Ο ΥΠΕΞ της Αρμενίας στην Τουρκία – Bήματα επαναπροσέγγισης

Στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας εντάσσεται και η συνάντηση που θα έχει σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία, στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης των δύο κρατών Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ έκανε την πολιτική ηγεσία των δύο χωρών να μιλήσουν ξανά και ως βήμα καλής θέλησης άνοιξαν, μετά από τριάντα χρόνια τα σύνορα των δύο χωρών.

Εκτός από τη συνάντηση που θα έχει με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Μιρζογιάν

Θα επισκεφθεί επίσης μέλη της αποστολής μελών των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης της χώρας του που συμμετέχουν ακόμη στις προσπάθειες να σωθούν επιζώντες στα συντρίμμια κτιρίων που κατέστρεψε ο σεισμός 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, οι τουρκικές αρχές άνοιξαν συνοριακή διέλευση στη μεθόριο με την Αρμενία για να περάσουν διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στη Συρία

Τραγική είναι η κατάσταση και στη Συρία, ενώ το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης είναι ανυπολόγιστο καθώς ο συνεχιζόμενος εμφύλιος υπονομεύει την όποια διαχείριση της κρίσης. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται με όποιο διαθέσιμο μέσο, όποτε υπάρχει, με μοιραίες συνέπειες για τους εγκλωβισμένους.

Οι σεισμόπληκτοι υπολογίζονται σε 4 εκατομμύρια με τους ΠΟΥ και ΟΗΕ να προειδοποιούν για ασύλληπτη ανθρωπιστική κρίση, καταγγέλλοντας τις αντιμαχόμενες πλευρές πως κάνουν πολιτική στα συντρίμμια. Πριν από τον σεισμό 5,5 εκατ. άνθρωποι είχαν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται μετά στον καταστρεπτικό σεισμό.

Η εικόνα της βιβλικής καταστροφής στις δύο χώρες που επλήγησαν από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου αποτυπώνεται στους ομαδικούς τάφους που ανοίγουν δίπλα στα χαλάσματα, με φορτηγά να μεταφέρουν χιλιάδες φέρετρα.

Δύο σκυλάκια διασώθηκαν 200 ώρες μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία

Μια αχτίδα ελπίδας κάτω από τα χαλάσματα… διακόσιες και πλέον ώρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη νότια Τουρκία, διασώστες εντόπισαν και ανέσυραν ζωντανά δύο σκυλάκια στο Σαμαντάγ και την Αντάκια.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ανάρτησε στο Twitter ένα σύντομο βίντεο που δείχνει διασώστες να απομακρύνουν έναν μικρόσωμο σκύλο από τα συντρίμμια ενός σπιτιού στο Σαμαντάγ, στην επαρχία Χατάι. Σύμφωνα με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, οι ιδιοκτήτες του ζώου σκοτώθηκαν. Είχαν εγκατασταθεί στο Σαμαντάγ αφού γλίτωσαν από τον σεισμό που έπληξε τη Σμύρνη το 2020.

«Δυστυχώς, μόνο αυτός ο μικρός φίλος μας ανασύρθηκε ζωντανός», ανέφερε το γραφείο του δημάρχου.

Στην Αντάκια, Πορτογάλοι διασώστες εντόπισαν και ανέσυραν ζωντανό αλλά εξαντλημένο ένα γκόλντεν ριτρίβερ, από το υπόγειο ενός γκρεμισμένου σπιτιού. Ο σκύλος έμεινε για περισσότερες από 200 ώρες στον υπόγειο τάφο του και έφερε πληγές στα πόδια και τη μουσούδα, επειδή πιθανότατα προσπάθησε να σκάψει μόνος του για να ελευθερωθεί.

Ο Αντρέ Ρόσα, ο συντονιστής της ομάδας των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, είπε στο πρακτορείο Lusa ότι τα σκυλιά αντέχουν περισσότερο από τους ανθρώπους χωρίς τροφή, όμως οι 200 ώρες είναι πάρα πολλές για να επιβιώσουν χωρίς νερό.

Η διάσωση του γκόλντεν ριτρίβερ έγινε κυριολεκτικά κατά τύχη. Η ομάδα κατευθυνόταν σε ένα άλλο σπίτι για να ανασύρει ένα πτώμα όταν μία από τους διασώστες, η Φιλίπα Μέντες, έδωσε ένα παιχνίδι σε έναν από τους σκύλους, τον Κέισι. Ο επτάχρονος Κέισι, που έχει «μακρύ ιστορικό διασώσεων», την ευχαρίστησε με ένα γαύγισμα και τότε, σαν ηχώ, ακούστηκε ένα δεύτερο γαύγισμα να του απαντά.

Οι διασώστες άνοιξαν μια τρύπα στον τοίχο του υπογείου και σύντομα είδαν να ξεπροβάλει μια… μουσούδα. «Η ομάδα άφησε στο σημείο λίγο φαγητό, για να τον καλοπιάσουν», γράφει το Lusa. Δεν χρειάστηκε πολλή ώρα: ο σκύλος σκαρφάλωσε μόνος του και βγήκε από την τρύπα, υπό τα χειροκροτήματα των ανθρώπων. Αν και στην αρχή φαινόταν μπερδεμένος, μετά από πολλά χάδια ηρέμησε, έφαγε και ήπιε. Η ομάδα τον βάφτισε «Τούγκα» («Πορτογάλος» στην αργκό) και, για να ολοκληρωθεί το θαύμα, περίπου μία ώρα αργότερα εμφανίστηκε ο ιδιοκτήτης του που τον αναζητούσε…

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα