Ελλάδα

Πολεμική Αεροπορία: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για αγορά τουλάχιστον 18 μαχητικών F-35

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση εκδήλωσε επισήμως ενδιαφέρον στην Ουάσιγκτον, αποστέλλοντας το σχετικό Letter of Request.

Parallaxi
πολεμική-αεροπορία-ξεκίνησαν-οι-διαδ-590308
Parallaxi

Να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο προσδοκά η χώρα μας με την αγορά των πανίσχυρων μαχητικών 5ης γενιάς που θα της δώσουν πλεονέκτημα έναντι των συνεχόμενων τουρκικών προκλήσεων.

Την ώρα που η υπόθεση της προμήθειας των γαλλικών μαχητικών Rafale 4ης γενιάς θεωρείται τελειωμένη και τα πρώτα αεροσκάφη αναμένονται το προσεχές διάστημα στη χώρα μας, μία άλλη υπόθεση προμήθειας αεροσκαφών επανεμφανίζεται στο προσκήνιο. Πρόκειται για την απόκτηση των υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, F-35.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση εκδήλωσε επισήμως ενδιαφέρον στην Ουάσιγκτον, αποστέλλοντας το σχετικό Letter of Request.

Όσον αφορά στον αριθμό των αεροσκαφών που θα αποκτηθούν, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι για 18 – 24 μαχητικά, δηλαδή μία Μοίρα.

Στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τη «Νέα Δομή Δυνάμεων από το 2020 έως το 2034», πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εξηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τους λόγους που η Πολεμική Αεροπορία δεν μπορεί τα επόμενα χρόνια να μείνει μόνο στην 4η γενιά μαχητικών, αλλά να μπει δυναμικά στην 5η γενιά.

Γνωρίζουν το ενδιαφέρον στην Ουάσινγκτον

Η Ελλάδα είχε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό από την κατασκευάστρια εταιρεία ολοκληρωμένη μελέτη για το πώς μια πολεμική μοίρα μαχητικών (18 αεροσκάφη) 5ης γενιάς θα «κουμπώσει» στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Μάλιστα, στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Stealth μαχητικών 5ης γενιάς.

Θυμίζουμε άλλωστε, πως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 84 F-16 VIPER έγινε με γνώμονα ότι θα λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος για την προμήθεια μαχητικού 5ης γενιάς, που είναι το F-35.

Αναμφισβήτητα, μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει τα F-35 που έχει παραγγείλει, ως συνέπεια της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400.

Πηγή: CNN
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα